Temptation Island Suomi -ohjelmasta suuren yleisön tietoisuuteen noussut somevaikuttaja ja yrittäjä Vilma Karjalainen jakaa hektisestä lapsiperhe-elämästään aktiivisesti sisältöä omalle Instagram-tililleen. Karjalaisella on kaksi pientä lasta Temppareista niin ikään tunnetuksi tulleen kumppaninsa Juuso Lehmusvyöryn kanssa.

Toisinaan Karjalainen ottaa kantaa myös astetta painavampiin aiheisiin. Hän on puhunut sosiaalisessa mediassa avoimesti muun muassa mielenterveyteensä liittyvistä haasteista sekä luottotietojensa menettämisestä, ja näiden saamisesta takaisin.

Eilen tiistaina (7.2.) Karjalainen julkaisi Instagramiin koskettavan kirjoituksen, jossa hän avautuu läheisensä alkoholismista. Karjalaisen mukaan häneen oli hiljattain ottanut yhteyttä vanha tuttu, joka oli vuosien ajan käyttäytynyt törkeästi Karjalaisen perhettä kohtaan.

– Yksi päivä taannoin hajotti, kun mun alkoholistiläheinen otti yhteyttä 1,5v jälkeen. Ei olla puhuttu mitään koko aikana. Toisessa lauseessa sain osakseni vittuilua. Ei mitään pahoittelua kokemastani, ei pienintäkään, Karjalainen aloittaa pitkän tekstinsä.

– Ymmärrän että juomisen lopettaminen on todella vaikeaa alkoholistille, melkein mahdotonta. Mut sen valinnan voi kuitenkin tehdä. Ja kyllä voi lopettaa. Tai ainakin kontrolloida sitä minkälainen alkoholisti on, hän jatkaa.

Erityisesti yksi tilanne on jäänyt Karjalaisen mieleen poikkeuksellisen ikävänä kokemuksena.

– Viimisiä niittejä oli lapseni 1-v synttäreinä viinan juominen piilopullosta tai lapsen päälle horjuminen hiekkalaatikolla, tai kun ei kuunneltu kun sanoin että älä nosta sitä lasta syliin kännissä. Tää tekee niin vihaseks että tärisen ja en voi jatkaa ilman etten kirjoittaisi ”sinulle”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Karjalainen listaa liudan kysymyksiä, joita hän on viime aikoina käynyt omassa päässään läpi.

– Miksi edes luotin? Miksi edes ajattelin että välität? Miksi mä ajattelin että kyllä sä olet turvallinen mun lapsille? Miksi et halua olla hyvä mun lapsille? Miksi olet aina niin vihainen? Miksi huudat mulle? Miksi selität aina toimintasi jollain ja koet että saat tehdä mitä vaan? Miksi mielestäsi muut ovat huonoja ihmisiä? nainen luettelee.

– Milloin uhkaat hylkäämisellä, millon haukut tapojani, millon vittuillaan, millon huudetaan, millon satutetaan.

Kerran alkoholismista kärsivä läheinen yritti kirkkain silmin vakuuttaa Karjalaiselle, että olisi parantanut tapojaan. Totuus paljastui kuitenkin olevan täysin toinen.

– Muistan ikuisesti kuinka soitit minulle, kertoen että olet selvä, etkä ole juonut ikuisuuteen! Et ollut edes pulloja viitsinyt viedä eteisestä, vaan ne odottivat minua oven avattuani. Miksi edes piti soittaa minulle että olet selvä, kerta horjuit edessäni? Miksi mun lapsen piti tämä nähdä? Miksi suukotit lastani tuhannen päissäsi? Miksi et kunnioita rajojani?

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Karjalainen kertoo yrittäneensä auttaa läheistään lukuisia kertoja. Hän on ehdottanut läheiselle muun muassa päihdehoitoa ja sitä, että voisi maksaa hoidon läheisensä puolesta.

– Hankin uuden asunnon sinulle, sisustin sen sinulle.. yksi pyyntö oli: aloita alusta ja yritä parantua. Ei.

Nyt Karjalainen on päättänyt ottaa lopullisesti etäisyyttä kyseiseen ihmiseen.

– Ei sitten. En ole enää sätittävänä. Tätä alkoholi aiheuttaa, olen tarpeeksi vahva sanomaan ei kiitos, Karjalainen lataa.

– Toivon että vielä joskus paranet mutta sanoit itse ettei sulle ole edes ongelmaa, etkä lopeta. Teit omat valinnat. Minä teen omani, hän alleviivaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Karjalaisen sydäntä riipaiseva päivitys on kerännyt valtavan määrän kommentteja, joissa osoitetaan tukea ja rohkaisua silminnähden uupuneelle perheenäidille.

– Halaus. Tuo on oikein, että vedät rajat. Sinä et voi häntä pelastaa, eikä sinun kuulu olla ”paskasäkkinä”, muotoilee hyvinvointivaikuttaja Rita Niemi-Manninen.

– Surullista, mutta totta joka sana. Ketään ei voi pakottaa vaikka miten haluaisi. Itse voi vain päättää olla ”osallistumatta” ja mahdollistamatta. Tsemppiä kovasti, toinen kiteyttää sydänemojin kera.

Lue myös:

Hannu Pikkaraisen rehellinen ulostulo sai TIS-Vilman raivostumaan – ei säästele sanojaa: ”Uhrillasikin on ollut aika vaikeaa”

TIS-Vilman mielenterveyttä tutkitaan televisiossa – sai epäilyn epävakaasta persoonallisuushäiriöstä: ”Ajattelin, että pakko minussa on jotain olla”