Kulissien takana: Bob Marleyn poika Rohan Marley

Reggae-legenda Bob Marleyn poika Rohan Marley kävi Suomessa lanseeraamassa Marleyn perheyhteisön tuottamia House of Marley -tuotteita. Kyse on hyväntekeväisyydestä ja Bob Marleyn perinnön jatkamisesta.
Rohan Anthony Marley syntyi 19.5.1972 Bob Marleyn ja Jane Huntin aikaansaamana rakkauden symbolina. Sen jälkeen kun Rohan valmistui Miami Palmetto -lukiosta vuonna 1991, hän siirtyi Miamin Yliopistoon, jossa hän pelasi jenkkifutista linebackerina.
Rohan Marleylla ja Fugees-yhtyeen ex-laulaja Lauryn Hillillä on viisi yhteistä lasta. Rohanilla lapsia on kaikkiaan seitsemän.
Vuonna 2007 Rohan perusti kaverinsa kanssa luomukahvitilan nimeltään Marley’s Coffee. Mutta millainen mies on arvoiltaan ja tekemisiltään tämä legendan poika?

Tapaaminen Nokia Factoryssa (Helsinki)

Menin heti klo 18:00 paikalle, jossa House of Marley -tuotteita lanseerattiin ensi kertaa Suomeen. Tuotteet ovat viimeisen päälle tehtyjä ja muotoiltuja, ja ennen kaikkea tehty kierrätysmateriaaleista viimeistä osaa myöten. Kuulokkeita, laukkuja ja erilaisia äänentoistojärjestelmiä sisältävä tuoteperhe oli vaikuttava. House of Marleyn myydyistä tuotteista menee aina osa hyväntekeväisyyteen, joka kierrätetään Marleyn perheen hallinnoiman 1love.org -järjestön kautta. Suomen ensimmäinen hyväntekeväisyyskohde oli Helsingissä sijaitseva Base Camp, joka on eräänlainen workshop-projekti 13-19-vuotialle erityisesti syrjääntymisvaarassa oleville nuorille.
Olin innoissani koko jutusta ja ei muuta kuin sisälle taloon. Upeat puitteet, ystävällinen palvelu ja välitön tunnelma olivat alusta asti läsnä ja se tuntui hyvältä. Puheiden, musiikin, ruoan ja smalltalkin jälkeen tuli hetki tavata suuren legendan Bob Marleyn poika.
Rohan oli kuin ilmetty Isänsä, ehkä hieman rotevampi, mutta sama ystävällinen ja tietoinen ilme kasvoillaan. Tietoinen omasta minästään ja siitä missä on ja mihin on menossa oman elämänsä kanssa. Kättelyt ja kuulumiset, joiden jälkeen voitiinkin aloittaa tarinatuokio keskenämme.

Lauryn Hill

Fugees-yhtyeen ex-laulaja Lauryn Hill on tunnettu esiintyjä, jonka kanssa Rohanilla on viisi yhteistä lasta. Ennen kuin menimme itse House of Marley -asioihin, kysäisin mitä mieltä hän on tällä hetkellä vellovasta kohusta, joka nousi lehtien otsikoihin Fugees-yhtyeen perustajan Wyclef Jeanin kirjoitettua juuri ilmestyneelle kirjalleen, että Lauryn olisi uskotellut hänelle Laurynin ensimmäisen lapsen, nyt 15-vuotiaaan Zionin, olevan Wyclefin eikä Rohanin. Sain samanlaisen vastauksen kuin muutkin tähän asti.
– Wyclef valehtelee, siinä kaikki! Ja se vielä että Wyclef on kyllä tiennyt alusta asti että Zion on minun poikani, Rohan päättää aiheen.
Se siitä. Vähän arvasinkin ettei asiasta tipu sen enempää. Tosin merkillepantavaa oli se rauha millä hän käsitteli asiaa, joten annetaan olla.

House of Marley

Kuten jo mainitsin, House of Marley -tuoteperheen tuotteet ovat todellakin Cool, isolla C:llä! Todella siistin näköisiä ja innovaatioiltaan upeita luomuksia. House of Marley on eräänlaisella maailmankiertueella ja kysyin Rohanilta minkälaiset tavoitteet kiertueella on, ja miten hän itse kokee kiertueen tähän mennessä?
– House of Marleyn ydin koko jutussa on se, että autamme paikallisia ympäri maailmaa selviytymään arjesta, tuomme esille ihmisarvoja ja luomme kestävää kehitystä. Samoin sosiaalisen kanssakäymisen kontaktien  ylläpitäminen on tärkeää, jotta ihmiset voisivat tuntea kuuluvansa yhteen ja he voisivat luoda mahdollisuuksia antaa, kuten mekin annamme. Mitä enemmän on yhdenvertaisuutta, rauhaa, rakkautta ja todellista halua parantaa olemassaoloamme, sitä enemmän ilo ja onnellisuus näkyy, kuuluu ja tuntuu meissä.
Entä mitä kiertue on antanut sinulle henkilökohtaisella tasolla?
– Minulle tämä on hieno ja etuoikeutettu matka nähdä ja auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Vaalin näitä hetkiä joka solullani. Erityisen ilon tuo minulle se, kun tunnen antamisen suunnattoman onnen sekä vaikutuksen ihmisissä.
Siinä samalla keskustelun aikana vilkuilin minkä ehdin tahtomattani House of Marley -tuotteita, enkä voinut vastustaa kiusausta rehelliseen kehumiseen tuotteista. Kun piti ihan äänen mennä sanomaan tuotteita suureksi menestykseksi niin sain opetuksen sanan ’menestys’ käytöstä Rohanin kuullen.
– Menestys? Menestys tulee siitä kun näet sairaalan, jonka olemme pystyneet rakentamaan, tai koulun jossa lapset voivat kouluttautua, tai vaikkapa täällä Helsingissä Base Camp -toiminnan… NE ovat MENESTYS. Eivät tuotteet joita myymme, koska tuotteet eivät menesty, vaan niiden tuotoilla tehtävät hyvät asiat, Rohan painottaa.
Selvä, ymmärsin ja täysin. Keskustelumme on pääsemässä syvemmälle ja siirränkin kohta aiheen hänen isäänsä Reggaetähti Bob Marleyhin, joka tuskin lienee kenellekään tuntematon persoona.
Mutta sitä ennen jatkan Rohanin kanssa vielä House of Marley -tuotteiden innovaatiosta. Rohanin mielestä pitää olla tyyliä ja coolia, jotta tuote herättäisi sekä mielenkiinnon että saavuttaisi kestävän ja pitkän matkan omistajansa hallussa. Hyvä niin. Onko innovaatioita sitten tulossa lisää, kenties jo huomenna?
– Innovaatio on asia joka elää mukanamme joka päivä. Tänään on tänään ja huomenna on jotain uutta. Emmehän me tiedä mitä huominen tuo tullessaan, joten kaikki mikä huomenna tulee on uutta ja luo innovaatiota. Me kasvamme elämän mukana, inspiraatioiden ympäröimänä, antaen muille sitä mitä itse saamme, Rohan filosofoi.
Mielestäni se tarkoitti että innovaatiota löytyy, ja kun jotain toteutetaan niin sille on oma aikansa.

Isä ja kasvattaja

Rohan Marley on seitsemän lapsen isä ja ylpeä siitä. Viisi lapsista hänellä on Lauryn Hillin kanssa ja kaksi Geraldine Khawlyn kanssa. Kun juttu Rohaniin isänä ja kasvattajana, hänen silmänsä loistavat ja hän intoutuu nivouttamaan isänä olon ja kasvattamisen suhteellisen tiiviiksi näkemykseksi.
– Kyllä, olen isä ja minulla on seitsemän ihanaa ja rakastettavaa lasta, joiden elämää seuraan läheltä ja tiiviisti. Kasvattajana olen sitä mieltä että meillä jokaisella on korvat, silmät, suu ja nenä. Niin lapsesi kuin omat korvasi kuulevat toisiltaan asioita ja ne ovat kummankin osapuolen tärkeitä kasvunpaikkoja. Jokainen oppii jokaiselta kun kuuntelee, katselee, koskettelee ja haistelee. Minäkin opin sinulta juuri nyt uusia asioita, ja toivon että sinäkin opit minulta. Sillä miten me käyttäydymme toisiamme kohtaan on suuri merkitys siihen miten me kasvamme ja kasvatamme. Eli kasvattaminen on minun mielestäni vuorovaikutusta ja toisten huomioonottamista, Rohan kiteyttää.
Aika tyhjentävästi sanottu mielestäni. Nykyään Rohan on kihloissa brasilialaisen huippumalli Isabeli Fontanan kanssa. Koska saamme vauvauutisia? No, en kysynyt. Odotellaan…

1love.org

1love.org on maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee nuorten, maapallon ja rauhan hyväksi tehtävää työtä. Tarkoituksena Marleyn perheen hallinnoimalla hyväntekeväisyysjärjestöllä on jatkaa Bob Marleyn viitoittamaa tietä paremman huomisen luomiseksi.
– Haluamme antaa ihmisille uusia tapoja kokea suosikkimusiikkinsa ja antaa samalla takaisin yhteisölle ja planeetalle voittoa tavoittelemattoman 1love.orgin kautta. Isämme opetti meille että kaiken mitä teemme täytyy antaa jotain takaisin, jotta ympyrä sulkeutuu. Ei riitä että teemme luontoarvoja kunnioittavia tuotteita – meidän tulee myös tukea tahoja jotka tekevät hyvää toiminnallaan, Rohan sanoo osuvasti.
1love.org -järjestö tekee todella vaikuttavaa yhteistyötä erityisesti eri maiden paikallisten hyväntekeväisyyskohteiden kanssa.
Meillä täällä Euroopassa hyväntekeväisyysliikkeet eivät ole vielä päässeet murtautumaan kansojen syviin riveihin, itse asiassa täällä ollaan vielä kaukana verrattuna esim. Yhdysvaltojen vastaavaan toimintaan. Siellä hyvän tekeminen on jo melkeinpä elämäntapa, jos näin voi sanoa. Rohanilla on mielipide siihen kuinka Euroopan tilaa voitaisiin parantaa näiltä osin.
– Sinun täytyy aloittaa jostain. Nyt, ei ensi kuussa. Täytyy luoda mahdollisuuden pohja niille jotka sitä tarvitsevat eniten. Sillä ei saa olla väliä mitä sinulla on vastassa, eikä sillä missä ja miten autettavat tällä hetkellä elävät. Meidän kaikkien tehtävä on muuttaa suuntaa paremman tulevaisuuden ja parempien mahdollisuuksien jakamisessa sitä tarvitseville.

Marley’s Coffee

Vielä ennen isä-poika-suhdetta käyn Rohanin kanssa läpi hänelle rakkaan liiketoiminnan, jonka hän perusti ystävänsä Shane Whittlen kanssa vuonna 2007. Marley`s Coffee on merkki jossa asuu selvästi Bob Marleyn henki. Tuotteet on nimetty lähes kaikki Bobin biisien nimien mukaan ja kyseisellä plantaasilla kasvatetaan ja tuotetaan vain luomukahvia parhaista pavuista.
– Isäni oli oppinut viljelemään maata ja kunnioittamaan luontoa sekä ihmiskuntaa. Tuo kunnioitus auttoi ohjaamaan hänen elämäänsä. Hän sanoi palaavansa joskus takaisin viljelemään maata. Se oli hänen unelmansa. Perustin Marley’s Coffeen kunnioittaakseni isäni unelmaa.
Olihan asia niinkin että Bob kaikesta halustaan huolimatta meni niihin aikoihin musiikin mukana, koska se oli silloin se tehokkain väline välittää sanomaa maailmalle.
Marley’s Coffee sijaitsee Jamaikan Blue Mountainesissa, jossa kasvavat maailman maukkaimmat kahvipavut. 52 hehtaarin tilalla tehdään luomukahvia lähes joka lähtöön. On tummaa, vaaleaa, jne. Rohan itse muistaa pikkupoikana kun katselleensa kun hänen isoäitinsä kuivasi marjoja ja papuja auringossa, ja sen jälkeen paahtoi niistä oman kupin kahvia joka aamu. Siitä Rohan sai idean, että Marley’s Coffee tuottaa saman huumaavan ja rikkaan pehmeän maun jokaiseen kuppiin. Marleyn kahvi on kansainvälinen gourmet-kahvia tuottava yritys, joka käyttää omien papujen lisäksi myös ulkomailla tuotettuja papuja, mm. Etiopiassa ja Keski-Amerikassa. Marley’s Coffeella on myös ns. kumppani-kahvitiloja nimellä Jamaica Blue Mountain, joiden avulla he pyrkivät tukemaan yhteisöjä ja ympäristöä, sekä toteuttamaan niissä kestäviä ja eettisiä käytäntöjä.
Marley’s Coffee on myös erittäin ylpeä 1love.orgin kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja kumppanuudesta. Kummallakin on tarkoituksena roihuttaa Bob Marleyn sytyttämää tulta luoda maailmaan paremmat, turvallisemmat ja rauhallisemmat olosuhteet kaikille, myös sinulle. Marleyn kahvia ostamalla tiedät ainakin, että silloin tuet myös Jamaikalla työskenteleviä ihmisiä. Marleyn kahvitilalla seurataan tarkasti omia työntekijöitä, etteivät nämä tuo lapsiaan töihin mukaan vaan antavat lastensa opiskella tai olla vaan lapsia.
Tästä pääsemmekin siihen osaan, jossa mitataan arvoja, eli heittäydyimme peruskysymysten äärelle. Bob Marleyn perintöön, eikä nyt puhuta rahasta.

Bob Marleyn perintö

Pieni kertaus tähän pohjaksi itse legendasta:
Robert Nesta Marley (rastanimeltään Berhane Selassie, 6. helmikuuta 1945 Saint Ann, Jamaika – 11. toukokuuta 1981 Miami) oli jamaikalainen muusikko, rastafari-liikkeen tunnettu edustaja ja The Wailers -yhtyeen johtohahmo. Bob Marley oli yksi jamaikalaisperäisen reggae-musiikin kehittäjistä ja sen kuuluisin esittäjä. Hän oli myös ensimmäisiä kolmannen maailman supertähtiä ja maailmanmusiikin levittäjiä.
Marleyn tunnetuimpia kappaleita ovat ”One Love”, ”No Woman, No Cry”, ”Get Up, Stand Up”, ”Exodus” ja ”I Shot the Sheriff”, josta myös Eric Clapton on levyttänyt oman versionsa.
Joitakin kuukausia ennen kuolemaansa Bob Marley liittyi koptilaisortodoksiseen kirkkoon ja otti kasteessaan amharankielisen nimen Berhane Selassie eli Pyhän kolminaisuuden valo. Vielä sairastuttuaankin levytysuraansa jatkanut Marley kuoli miamilaisessa sairaalassa vuonna 1981. Hänen ruumiinsa kuljetettiin takaisin Jamaikalle, jossa hänet haudattiin hautaustoimituksessa, joka yhdisti rastafari- ja koptikirkon perinteitä.
Bob Marleylla oli 13 lasta 9 eri naisen kanssa; kolme niistä vaimonsa Ritan kanssa ja kaksi adoptoitua. Näistä Ziggy (s. 1968), Stephen (s. 1972), Julian (s. 1975), Ky-Mani (s. 1976) ja Damian (s. 1978) ovat luoneet uraa muusikkoina. Väitetään myös, että Marleyn lyhyistä suhteista lapsia olisi vielä enemmän, noin 24.
Luettelo Bob Marleysta on loputon, mutta pysytään välillä Rohaninkin maailmassa. Tapaamisemme tässä vaiheessa oli hyvä lähestyä sitä ehkä mielenkiintoisinta aihetta, isä Marleyn perintöä. Bob oli erikoislaatuinen ja valtava persoona, jonka vaikutus maailmanlaajuisesti on tunnettu ja arvostettu. Se mitä isä edellä, sitä lapset perässä. Meneekö se niin vai onko Rohan pystynyt tuomaan maailmanperintöön omia mausteita mukaan?
– Se mitä ensisijaisesti opin Isältäni oli rakkautta ja paljon inspiraatiota. Isäni mielestä elämää on rakennettava positiivisen ajattelun ja katsomuksen kautta, joten kaikki mitä opimme isältä, jatkamme sen rakentamista niin kauan kuin elämme. Totta kai tuomme omat mausteemme ja rakennusaineemme mukaan, mutta kaiken kaikkiaan isämme maailmankatsomus on mielestäni täydellinen ja elän sen mukaan, Rohan vakuuttaa.
Eipä siihen ole paljon sanottavaa. On hienoa huomata että nykypäivän aikuinen mies pitää ohjenuoranaan isänsä oppeja, kunnioittaa häntä, eikä häpeä julistaa rakkauttaan isäänsä kohtaan.
Jos joku nyt miettii miksei Rohanista ole kuultu aikaisemmin, niin eiköhän se johdu siitä että hän ei laula tai tee musiikkia ammatikseen. Vaikka Rohan esiintyi hetken kotimaamme reggaegurun Jukka Pojan kanssa, ilmoitti hän nöyrästi ettei tarvitse innostua, ei hän ole laulaja. En tiedä pitäisikö tätä yhtään ottaa esille, mutta esim. Michael Jacksonin perheessä ei voisi kuvitellakaan ettei joku laulaisi, joten siitäkin näkövinkkelistä Rohanin teot ovat jotenkin mukavan poikkeavia, kun ajatellaan mitä mahdollisuuksia hänellä olisi ollut jos hän olisi päättänyt ryhtyä reggaemuusikoksi.
Rohan on isänsä tavoin kovin uskonnollinen siinä mielessä että hän uskoo kaikkeen hyvään ja sen tekemiseen, ihmiseen ja itseensä, luontoon ja eläimiin. Bob ja Rohan Marleyta yhdistävät myös yhteneväiset näkemykset rastafarian olemassaolosta ihmisen elämässä. Tässä ensin vähän infoa ja sitten Rohanin mietteet.
Rasta is my life, life is rasta!
Rastafari-liike syntyi 1930-luvulla Jamaikalla mustaihoisen väestön keskuudessa Vanhan testamentin ja muinaisen afrikkalaisen tradition pohjalta. Lähes kaikki rastat ovat kasvissyöjiä. He kutsuvat ruokavaliotaan nimellä ”I-tal”. Alkuperäisesti I-tal-ruokavalio tarkoittaa kasvisruokaa joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, suolaa, eikä keinotekoisia säilöntäaineita.
Rastat usein selittävät hiuksiaan antenneiksi, joilla he sieppaavat korkeita värähtelyjä ilmasta tajuntaansa. Partaansa he taas kuvailevat linkiksi maahan ja juuriin.
Luonto on jumaluuden luoma ja pyhä, samoin kaikki eliöt ja olennot maan päällä. Vaikka ”Babylon” on vuonna 1961 kieltänyt ihmisiltä kannabiksen tuhatvuotiset perinteet omaavan käytön itselääkinnässä, on ganja yksi keskeisimpiä asioita monien rastojen elämässä. Rastat eivät pidä ganjaa huumeena, vaan se on heille pyhä sakramentti ja jumalanpalvelus, vaikutukseltaan meditatiivinen ja itsetutkiskeluun johtava. Sitä käytetään jumalanpalveluksissa ja muissa rituaaleissa, mietiskelyn apuvälineenä, itselääkinnässä ja monissa muissa rastafarin päivittäisissä aktiviteeteissa.
Suomessa rastafarien uskontoa, musiikkia ja kulttuuria esitteli ensimmäisenä tutkimusmatkailija Helinä Rautavaara radiossa sekä näyttelyiden ja filmiesitysten avulla. Vuonna 1989 aatteesta kiinnostuneet alkoivat julkaista omaa lehteään Pohjolan leijonaa. Vakaumuksellisten rastafarien tarkkaa määrää Suomessa on mahdotonta sanoa, mutta liike on kuitenkin olemassa.
Tapaamisemme lopuksi pohdimme Rohanin kanssa rastafaria-liikkeen olemassaoloa ja sen tarkoitusta jokapäiväisessä elämässä, Rohanin elämässä. Kysyin missä olen kun minulle kuiskataan korvaan: ”Rasta is my life, life is rasta”? Rohan vastaa hetken mietittyään hymyillen.
– Kun sinulle sanotaan Rasta is my life, life is rasta, sinulle halutaan kertoa ja välittää tietoa elämäntavasta, rakkaudesta ja hyvyydestä. Eli se mitä hän yritti sinulle sanoa oli että kuule veli, ei ole väliä mistä olet tai minkä värinen olet, me olemme kaikki yhtä, olemme veljiä. Rastafaria on elämä ja elämä on rastafaria. Rasta on kaiken keskus, pää, ja faria on luoja, luovuus. Kun minussa virtaa rastafaria, olen kontrollissa itseni kanssa niin fyysisesti kuin mentaalisestikin. Olen myös vapaa rakastamaan, koska olen iloinen elämästäni. Se on myös minun ensimmäinen onnellisuuden aiheeni, oma elämäni, olen siitä iloinen. Sitä paitsi minä näen, minä kuulen, minä haistan ja minä tunnen. Siitä olen onnellinen. Rasta is my life, life is rasta!”
Oli merkittävää tavata noinkin tasapainoisen oloinen ihminen kuin Rohan. Omasta mielestäni maailmankuvani sai joitain uusia kulmia ja olen niistä onnellinen. Hän oli oikeassa siinä että kuuntelemalla ja antamalla tilaa viestin tulla perille, on mahdollista kasvattaa itseään ihmisenä ilman taikatemppuja.
Hän oli Rohan Marley, Bob Marleyn poika.
Teksti: Tom Wainio
(Haastattelu on alunperin  julkaistu vuonna 2012)


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!
Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!