Helmikuun puolivälissä ensi-iltansa saanut J-P Siilin käsikirjoittama ja ohjaama Härmä on yksi tämän vuoden kotimaisen elokuvan suurtapauksista. 1800-luvun Pohjanmaalle sijoittuva elokuva kertoo rakkaudesta, vihasta, veljeydestä ja kunniasta. Ohjaaja J-P Siilin sanoin ”Härmä on western, perhekronikka, toimintaelokuva, epookki ja rakkaustarina.”
Istutimme haastattelupöytään Härmän valovoimaisimmat tähdet, Mikko Leppilammen, Pamela Tolan, Lauri Tilkasen ja Aku Hirviniemen.
Aku Hirviniemi
Lähinnä komediallisista rooleista aiemmin tunnettu Aku Hirviniemi esittää Härmä-elokuvassa Kalle nimistä renkiä, joka puolustaa ystäväänsä, Lauri Tilkasen näyttelemää Mattia, henkeen ja vereen. Hirviniemi joutui opettelemaan elokuvaa varten useita hänelle uusia asioita.
– Ensimmäinen opeteltava asia oli tietysti pohjanmaan murre jota pyrimme puhumaan elokuvassa mahdollisimman autenttisesti. Siinä on omat riskinsä kun lähtee Pohojammaalle puhumaan pohojalaisittain, siellä on vähemmästäkin tapettu kun siitä että puhuu heidän murrettaan väärin, Hirviniemi vitsailee.
Murre ei kuitenkaan ollut ainoa opeteltava asia, fyysisiäkin kykyjä piti roolia varten kehittää.
– Käytiin ratsastamassa, myös hevosella, leukailee Hirviniemi valmistautumisestaan. – Joutui myös vähän jumppaamaan, että näyttäisi siltä että on joskus tullut tehtyä ihan oikeitakin töitä, hän lisää.
Koska elokuva sijoittuu puukkojunkkareistaan tunnetulle Pohjanmaalle, joutui mies tutustumaan myös teräaseisiin.
– Puukkoa piti opetella heittämään, siten että se jää kuvassa puuhun pystyyn. Sain veitsen käsittelyyn opetusta paikalliselta puukonheittäjältä, Taisto Kuortilta. Minä siinä parhaani yritin, mitä sitten humalapäissäni sain osumaan, Hirviniemi virnuilee.
Aku Hirviniemi on varsin kiireinen mies. Työrintamalla riittää puuhaa, sillä Hirviniemi näyttelee teatterissa, jossa hän on mukana ”Jatkuvaa kasvua” –nimisessä produktiossa. Televisiorintamalla Hirviniemeä nähdään tulevaisuudessa uudessa ajankohtaissarjassa ”Paparazzit”. Eikä tässä vielä kaikki, myös uutta elokuvaa ryhdytään kuvaamaan vielä tämän vuoden aikana. Tuleva leffa rakentuu Hirvinimen viimevuotisen Putous-hahmon, rakennusmestari Harjakaisen ympärille.
– Leffassa Harjakainen näyttelee Harjakaista, ja Viivi Pumpanen spesiaaliagentti Saana Naalia. Kyseessähän on James Bond –tyyppinen toimintaelokuva, Hirviniemi valottaa tulevaa.
Lauri Tilkanen
Suurelle yleisölle vielä melko tuntematon Lauri Tilkanen näyttelee Härmä elokuvan pääroolin. Tilkasen roolihahmo Matti on suuren Välitalon tilan veljeksistä nuorin, ja ajautuu isänsä kuoltua taisteluun hurjaluontoista isoveljeään vastaan.
Elokuvaan valmistauduttiin jo hyvissä ajoin etukäteen perehtymällä aikaan ja aihepiiriin.
– Tutkin aika paljon sitä, millainen oli suomalainen 1800-luvulla elänyt mies, ja miten sen saisi näkymään roolissa. Toki jouduin opettelemaan myös muun muassa ratsastusta ja puukkotappeluita, selvittää Tilkanen.
Pohjanmaan murteen opettelu oli Laurin mielestä yllättävänkin helppoa.
– Mulla ei itellä ole kovin vahvaa murretta taustalla, vaikka joskus turun murre saattaakin tulla vähän läpi. Meillä oli todella hyvät murreopettajat, jotka sai iskostettua kielen niin hyvin selkärankaan että sitä ei enää näyttelytilanteessa tarvinnut pahemmin miettiä, Tilkanen kuvailee.
Elokuva on välillä melko raaka, mutta kaikella raakuudella on puolustuksensa.
– Onhan siinä melko rankkaa tavaraa, mutta se on myös todenmukaista. Tollasta on oikeesti tapahtunut. Jos puhutaan elokuvasta Härmä ja puukkojunkkareista, niin kyllä mä ainakin näen sen niin että sen täytyykin olla raju. Ikärajasta on käyty paljon spekulaatiota, ja mun mielestä se K-16 on kohdallaan. Kun puukkojen kanssa heilutaan, niin täytyyhän siitä verta tulla, Tilkanen miettii.
– Täytyy kuitenkin muistaa että onhan tässä elokuvassa paljon muitakin tunteita kuin pelkkä viha, hän pehmentää.
Lauri Tilkanen on nähty aiemmin useissa pienemmissä rooleissa, mutta elokuvan pääosaa hän ei ole aiemmin näytellyt. Mies pitikin roolia melko haastavana.
– Tää on isoin rooli minkä mä olen tehnyt, ja myöskin melko monialanen. Toisaalta tällasessa tosi haastavassa roolissa näyttelijä pääsee esittelemään parhaiten osaamistaan, Tilkanen tiivistää.
Mikko Leppilampi
Mikko Leppilampi on ollut suosittu vakiokasvo suomalaisissa elokuvissa jo yli vuosikymmenen ajan. Atlantin toisellakin puolella uraa kokeillut näyttelijä on ollut mukana yli kahdessakymmenessä leffassa. Härmässä Leppilammen rooli on näytellä elokuvan pahista, Välitilan vanhinta veljestä Eskoa.
– Rooli oli haastava, sillä maailma jossa Esko liikkuu on melko raskas. Itsensä saaminen siihen tilaan, että hahmosta tulisi uskottava vaati melko paljon, jossain kohti jopa itseinhoa. Kaiken lisäksi se jakso jonka jouduin elämään tuossa maailmassa oli meko pitkä, joten ihan helppoa ei ollut. Mutta nyt olen tyytyväinen että tuli tehtyä kaikkensa, kuvailee Leppilampi rooliinsa syventymistä.
Leppilampi valmistautui tulevaan elokuvaan kuten muutkin näyttelijät, opettelemalla murretta. Mutta mies joutui puuttumaan myös ulkoiseen olemukseensa.
– Kasvatin itselleni parran, söin enemmän ja kävin salilla jotta saisin habituksen sellaiseksi kuin ohjaaja halusi, kertoo Leppilampi.
– Murre vaati melkoisesti työtä, sillä se vaihtelee melko pienenkin alueen sisällä. Me valitsimme elokuvaan kauhavan murteen. Joitakin myönnytyksiä piti kuitenkin tehdä, että kaikki elokuvaa katsovat ymmärtäisivät mistä on kysymys. Esimerkiksi jos olisin käyttänyt esimerkiksi sanaa ”ankkastukki”, niin tuskin kovinkaan moni ei pohjanmaalainen olisi tajunnut että kyseessä on pullapitko, hän selittää.
Tulevista projekteistaan Leppilampi on vielä toistaiseksi vaitonainen, koska ei ole ihan varma mitä niistä saa kertoa, mutta jotain sentään uskaltaa valottaa.
– Tulossa on tv-draamasarja jossa mulla on kiinnostava, ristiriitainen rooli. Sekään hahmo ei ole mikään hyvis, hän vihjaa.
Vaikka Mikko Leppilammella on takanaan kymmeniä näyteltyjä rooleja, vastaa hän kysymykseen suosikkiroolista nopeasti miettimättä.
– Tämä!
Pamela Tola
Pamela Tolan läpimurto tapahtui vuonna 2005 elokuvassa Tyttö sinä olet tähti, jonka jälkeen hänet on nähty niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterissakin. Härmässä hän näyttelee Ainoa jota veljekset Matti ja Esko kilvan kosiskelevat.
Pamela Tola oli mukana Härmä-elokuvassa jo aivan projektin alkumetreiltä saakka.
– Mulle puhuttiin tästä elokuvasta ja roolista jo useita vuosia sitten. On melko kiitollista kun hahmoa ehtii kypsytellä pitkään, mutta toisaalta rooli teki matkan varrella erinäköisiä mutkia, Tola kuvailee.
Rooliin valmistautumisesta hän paljastaa yksityiskohdan josta muut näyttelijät eivät kertoneet, näyttelijäporukka vietti ennen kuvausten alkua neljä päivää leirillä jonka tarkoituksena oli päästä elokuvan henkeen.
– Leirillä elettiin 1800-luvun olosuhteissa, pidettiin sen ajan vaatteita, syötiin aikaan sopivia ruokia ja opeteltiin murretta. Boot campin tarkoituksena oli myös hakea tuntumaa henkilöihin, ja siellä myös rakentui hyvin meidän yhteinen henki, Tola selvittää.
Ainon roolia Pamela Tola piti hyvällä tavalla haastavana.
– Mun mielestä Aino on sen ajan moderni nainen, ei mikään uhri tai sivustaseuraaja. Hän toimii oikeudenmukaisuuden puolesta. Koin että se oli erittäin hieno rooli jollaisen olen aina halunnut tehdä. Oon tosi ilonen että oon saanut olla mukana tässä, Tola riemuitsee.
Pamela Tola kuvaa parhaillaan elokuvaa jota tehdään suomalais-norjalaisin voimin. Kansainvälistä projektia on tehty useassa maassa.
– Leffaa on kuvattu Oslossa, Helsingissä ja Istanbulissa. Mahdollisesti ollaan menossa vielä Berliiniinkin, kertoo Tola.
– Tän pitäs tulla ens syksynä ulos. Mahdollisesti yks sarjakin on vielä tulossa työn alle, hän vihjaa lopuksi.

Härmä-elokuvan synopsis
1800-luku. Pohjanmaan lakeuksilla vallitsee perinne, jonka mukaan esikoispoika perii kaiken ja muut sisarukset saavat pärjätä omillaan. Eletään puukkovallan aikaa, jolloin lain suoja ei Härmään asti yllä. Maita hallitsevat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättävät pelkoa ja kunnioitusta tappeluhalullaan ja herkkyydellään turvautua puukkoon. Puukkojunkkareissa on talollisia ja renkejä, mutta myös niitä nuorempia veljiä, joilla ei perinnönjaon jälkeen ole mitään. Kunnia ja maine saattaa löytyä puukon terällä.
Välitalon tila on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) sekä Esko (Mikko Leppilampi). Suoraselkäinen ja tilan isännäksi sopiva Matti on salakihloissa naapuritilan Ainon (Pamela Tola) kanssa. Esko vieroksuu työtä ja viihtyy häjyjoukossaan – hänen kerrotaan tappaneen puukolla useita miehiä. Veljesten isä tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa perinteiden vastaisesti nuoremmalle pojalleen Matille, ohi esikoisen. Tästä alkaa epätasainen taistelu talosta ja lopulta myös Ainosta.
Matilla on kaksi mahdollisuutta: paeta tai puolustaa isänsä viimeistä tahtoa. Pohjalaiselle miehelle pako ei ole vaihtoehto.
Haastattelut ovat nähtävissä myös Metropolin Viihdekatsauksessa.