Jokainen meistä on kokenut naapureiden ihanuuden ja varmasti jollakin tavalla myös kauheuden. Monipuolisia asumispalveluja tarjoavalla Forenomilla on kokemusta molemmista. Asiakaspalveluun on tullut huomautuksia erilaisista naapureista – niin lyhyt- kuin pitkäaikaisista. Erityisesti pitkät pyhät saattavat aiheuttaa ylimääräisiä häiriöitä naapurustossa.
Forenom kokosi erilaisia tapoja, joilla naapureiden ärsytyskynnys on ylittynyt.
Nämä kymmenen seikkaa ärsyttävät naapuriasi eniten:
1. Yöllä asunnossa kävely ja kylpyhuoneen käyttö. Suihkussa öisin viihtyvät eivät aina tule ajatelleeksi, että öiseen aikaan kylpyhuoneesta tuleva melu kuuluu paremmin, kun taloyhtiössä on muuten hiljaista.
2. Ilman liesituuletinta kokkaus. Hajuhaittoja on monenlaisia, mutta naapureita ärsyttää pistävä sipulin tuoksu rappukäytävässä. Liesituulettimen käyttö on enemmän kuin suotavaa.
3. Huomautuksien kirjoitus ilmoitustaululle. Erityisesti negatiivinen kirjoittelu ja naapureista julkisesti avautuminen ärsyttää.
4. Tavaroiden säilyttäminen käytävällä. Ketäpä ei ärsyttäisi ylimääräisten tavaroiden säilyttäminen käytävillä tai tien tukkona pyörävarastossa? Se voi olla myös turvallisuusriski, jos tavarat tukkivat hätäuloskäynnit tai saavat pyromaanit liikkeelle.
5. Korkokengät. Korkokenkien kopina ulottuu kauas. Varsinkin iltaisin tai aikaisin aamulla korkokengissä tepastelu nostaa tehokkaasti naapurien ärsytyskäyriä.
6. Tervehtiminen ja silmiin katsominen. Kyllä sekin saattaa ärsyttää. Suurin osa kuitenkin onneksi ilahtuu tervehtimisestä ja silmiin katsominen kuuluu hyviin tapoihin.
7. Haukkuva koira. Turhaan ja jatkuvasti haukkuva koira ärsyttää suurinta osaa naapureista. Kouluta koirasi hyvin tai älä hanki ollenkaan.
8. Kuorsaaminen, jos on ohuet seinät. Kyllä, kuorsaaminenkin ärsyttää ja ennen kaikkea kuuluu naapuriin. Joillekin auttaa tennispallo selkään, joillekin kyljellään nukkuminen.
9. Pianon, viulun, trumpetin tai muun instrumentin soitto huonosti ja lujaa, tai maailman toiseksi huonoin oopperalaulaja ärsyttää luonnollisesti kaikkia.
10. Sosiaalinen elämä erakon naapurissa. Useat meistä ovat törmänneet kotibileisiin joko osallistujana tai seinän takaa kuuntelijana. Jatkuva juhliminen ärsyttää jokaista naapuria jossain vaiheessa. Erityisesti vappuna melua voivat aiheuttaa naapureissa poksahtelevat juhlajuomat.
Kuva: Keihäskommuuni (ei liity naapuriaiheeseen)