Sanotaan, että on mahdotonta olla samaan aikaan sekä rakastunut että viisas. Hurman hetkellä järki sumenee ja hulluus ottaa ohjat. Onko ihminen rakastuessaan oikeasti päästään sekaisin? Tieteen näkökulmasta on! Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan rakkaus on virallisesti mielisairaus nimeltään F63,9.
Mitä aivoissamme tapahtuu, kun rakastumme?
Tuo outo tunne, rakastuminen, muuttaa kaiken. Se poistaa pelon sekä surun ja tekee levottomaksi. Tunteet valtaavat rakastuneen ihmisen mielen ja tällöin hänen elimistössään tapahtuu suuria muutoksia. Kun tarkastellaan rakastuneen henkilön aivokuvaa, se vastaa suurta euforiaa kokevan aivokuvaa, tai sitä kun elimistö kokee valtaisaa stressiä.

Rakastuminen vaikuttaa elimistöön samalla tavoin kuin stressi. Rakastuminen saattaa estää nukahtamista ja kuluttaa voimavaroja. Rakastuessa sekä miehillä että naisilla stressihormonin eli kortisolin tuotanto elimistössä voimistuu rajusti. Sen pitoisuus veressä voi olla jopa 40 % normaalia suurempi.
Yllättäviä hormonitasapainon muutoksia
Miessukuhormonin, testosteronin, tuotantotaso muuttuu rakastumisen vaikutuksesta. Muutokset ovat kuitenkin miehillä ja naisilla erilaisia. Naisten testosteronin tuotanto peräti kaksinkertaistuu, kun taas miehillä se vähenee jopa 40 prosenttia. Miesten testosteronin tuotanto siis vähenee hyvin paljon, jolloin miehistä tulee vähemmän aggressiivisia, mikä edesauttaa sitoutumista parisuhteeseen.
Hormonaalisten muutosten lisäksi myös aivoissa alkaa tapahtua
Toisilla aivojen alueilla solujen toiminta vaimenee, toisilla kiihtyy. Hermovälittäjäaine serotoniini hillitsee tai kiihdyttää aivosolujen toimintaa. Serotoniinissa tapahtuu kahdenlaisia muutoksia.
1. Mantelitumakkeen alueella on normaalia vähemmän serotoniinia, kun ollaan rakastuneita. Tämä näyttäisi johtavan siihen, että pelon, surun ja vihan tunteet häviävät. Samalla kun mantelitumake käyttää vähemmän serotoniinia, esimerkiksi oppiminen heikkenee.
2. Aivosaaren ja pihtipoimun alueella tapahtuu muutoksia, jolloin vieraatkin kasvot alkavat miellyttää helposti ja empatian tunne voimistuu.
Välittäjäaine dopamiinin tason muutokset
Dopamiini on keskeinen tekijä mielihyvän kokemisessa ja mielenkiinnon ylläpitämisessä. Rakastuessa dopamiinia on tavallista runsaammin häntätumakkeen ja aivokuorukan alueella. Kun solut toimivat vilkkaasti näillä alueilla, huomiokyky paranee, mutta se on samalla paljon kapeampi kuin normaalisti. Maailman terveysjärjestön mukaan rakastuneen tilanne näyttää aivokuorukan alueella samalta kuin henkilöllä, joka pelaa vaikeaa tietokonepeliä.
Miksi rakastumme?
Kehen ja miksi me rakastumme? Usein rakastuminen alkaa siitä, että toinen henkilö havaitaan viehättäväksi. Viehättävyyden universaaleja lainalaisuuksia ovat Maailman terveysjärjestön mukaaan miehillä leveäharteinen ja kapeavyötäröinen vartalotyyppi ja naisilla normaalin rajoissa oleva painoindeksi. Kasvonpiirteissä säännöllisyys ja naismaisuus vetoavat. Mutta viehättävyys ei yksinään saa rakastumista aikaan.
Kuinka kauan rakastuminen kestää?
Rakastumisen psykologinen puoli voi kestää pitkään, joillakin koko elämän, mutta elimistön kemiallinen rakastumisreaktio päättyy noin puolentoista vuoden sisällä. Silloin rakastavaiset näkevät toisensa niinsanotusti todellisuudessa.
Lähteet: Tiede, Science

[button1 url=https://promotions.nordicbet.com/ice-hockey-club/fi]LIITY KIEKKOKLUBIIN[/button1]