Tauko saattaa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, jos parisuhteesi on ajautunut ongelmiin, mutta et halua lopullista eroa. Parisuhde-ekspertit kertovat, mitä seikkoja sinun kannattaa ottaa huomioon, ennen kuin ehdotat kumppanillesi taukoa.

1. Miksi juuri nyt?

Mikä on muuttunut viime viikkoina tai kuukausina? Miksi tauko tuli mieleesi juuri nyt? Kysymykset auttavat sinua hahmottamaan, haluatko taukoa hiljattaisen riidan takia, vai onko taustalla jokin suurempi ongelma.
– Joskus teemme suuria päätöksiä taistelun tuoksinnassa. Jos päätöksemme pohjautuvat hetkellisiin, voimakkaisiin tunteisiin, voimme päätyä katumaan niitä, sanoo psykoterapeutti Gary Brown.
Sinun kannattaa siis antaa tunteidesi jäähtyä, ennen kuin otat tauon puheeksi. Vastaus kysymykseen auttaa myös kertomaan tunteistasi kumppanillesi.

2. Onko muutos mahdollinen?

Parisuhde tarkoittaa, että on opittava tekemään kompromisseja ja selvittämään asioita yhdessä. Ennen taukoa on syytä miettiä, oletteko te molemmat valmiita työskentelemään muutoksen eteen. Siinä tapauksessa tauko voi olla hyvä tilaisuus työstää ongelmia.
Tauon ehdottaminen voi myös viestiä kumppanillesi, että jos hän ei vihdoin tee muutosta asiaan, joka todella loukkaa sinua, et tule jäämään suhteeseen, toteaa psykologi Michele Marsh.

3. Mitä haluat saavuttaa ja pitäisikö sinun tehdä se yksin?

Kysy itseltsäsi, mikä on tavoitteesi tauolle. Mieti, onko se paremmin tavoitettavissa yksin vai sittenkin kumppanisi kanssa yhdessä. Jos sinusta esimerkiksi tuntuu, että kadotat itsesi suhteessa, on paras vaihtoehto tehdä töitä itsenäisyytesi eteen. Sinun on päätettävä, haluatko selvittää nämä ongelmat yksin vai alkaa työskennellä niiden parissa yhdessä kumppanisi kanssa.

4. Oletko ottanut tauon aiemmista suhteistasi

Ihmiset ilmaisevat tunteitaan eri tavoin, ja eroavaisuudet saattavat johtaa konflikteihin. Suhteessa oleminen tarkoittaa törmäyskohtien työstämistä yhdessä, jotta pääsette kompromissiin tai syvempään ymmärrykseen. Joillekin se ei ole helppoa.
On tärkeää kysyä itseltäsi, oletko päätynyt samaan ratkaisuun ennen. Marsh suosittelee katsomaan perhe-elämäsi, ystävyyssuhteidesi ja parisuhteidesi kaavoja. Pohdi onko sinulla taipumus päättää suhde, kun kohtaat ongelmia. Jos huomaat kaavan, tauko ei luultavasti ole paras vaihtoehto. Pikemmin kannattaa hakeutua terapiaan selvittelemään, miksi pakeneminen on sinulle tyypillinen reaktio.

5. Voitko hyväksyä sen, että saatat menettää kumppanisi?

Ennen kuin teet ratkaisun, kuvittele tulevaisuus ilman kumppaniasi. Tauko ei välttämättä ole paras idea, jos ahdistut ajatuksesta. Brown ehdottaa myös kolmannen osapuolen, kuten ystävän näkökulman kysymystä. Onko mahdollista, että harkitset taukoa, sillä olet vain pitkästynyt tai haluat tapailla muita?
Jos et löydä tarkkaa syytä sille, miksi kaipaat taukoa etkä halua menettää kumppaniasi, taukoa ei välttämättä ole oikea ratkaisu.

6. Millainen sopimus teillä olisi tauosta ja miten keskustelisitte siitä?

Tauon voi ottaa puheeksi monin eri tavoin ja tauot ovat erilaisia parista riippuen. Sen pituus ja säännöt ovat teidän sovittavissanne. Teidän on esimerkiksi päätettävä, onko hyväksyttävää tapailla muita ihmisiä. Tärkeintä on keskustella avoimesti ja tehdä säännöt selviksi.
Lähde: Women’s Health