Selkäkivuista kärsii suurin osa ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä, ja osalla kivut muuttuvat kroonisiksi sekä aiheuttavat vakavampia haittoja. Tässä on kahdeksan yleistä tapaa, joilla saatat aiheuttaa itsellesi selkäongelmia.

1. Sängystä nouseminen

Selän välilevyt ovat aamulla herkässä tilassa ja vammat ovat silloin todennäköisempiä. Sängystä nouseminen äkillisesti tai puhelimen kurkottelu herätyskellon sammuttamiseksi ovat tyypillisiä selkäkivun laukaisijoita. Äkillisen nousemisen sijaan kierähdä ensin kyljellesi ja liu’uta jalkasi pois sängystä, ennen kuin nouset istumaan sängylle.

2. Hampaiden harjaaminen

Moni kallistaa päätään alaspäin harjatessaan hampaitaan. Asento tuottaa niskaan kovan paineen. Pyri siis harjaamaan hampaasi seisoen suorassa ja katse kohti kylpyhuoneen peiliä.

3. Lasten nostaminen

Lasten nostaminen autoon laukaisee helposti selkäkivun. Raskaan kuorman nostaminen yhdessä rankaa kiertävän liikkeen kanssa laittaa selän koville. Nostaessasi lasta pyri pitämään hänet mahdollisimman lähellä vartaloasi ja vie hänet niin lähelle istuinta kuin mahdollista. Asettaessasi lapsen istuimelle taivuta polviasi ja lonkkiasi samalla, kun pyrit pitämään selkäsi suorassa. Noudata samoja neuvoja, kun pakkaat autoon tavaroita.

4. Ajaminen

Usein ihmiset lysähtävät kasaan ja istuvat huonossa ryhdissä ajaessaan. Sinun tulisi ylettyä ohjauspyörään siten, että kyynärnivelessäsi on kulma. Sinun tulisi myös ylettyä kaikkiin polkimiin ilman, että alaselkä irtoaa selkänojasta.

5. Puhelin

Pään kallistaminen alas kohti puhelinta tai tablettia aiheuttaa turhaa painetta niskan ja selän lihaksille. Käyttäessäsi puhelinta pyri istumaan suorassa ja nostamaan puhelin lähemmäs kasvojesi tasoa.

6. Imuroiminen

Älä vain seiso paikallasi työntäen imuria edestakaisin. Aktivoi imuroidessasi keskivartalosi lihakset, jotka tukevat selkääsi.

7. Laukun ja ostoskassin kantaminen

Laukun kantaminen hartialla tai yhdessä kädessä aiheuttaa epäsymmetristä rasitusta. Toisen puolen lihakset joutuvat kovaan rasitukseen, kun taas toisen puolen lihakset venyvät. Paras apu on laukun vaihtaminen reppuun, jolloin paine asettuu tasaisesti molemmille puolille. Yhden suuren ostoskassin sijaan kannattaa jakaa ostokset kahteen kassiin, jotka voit kantaa eri käsissä.

8. Lukeminen ennen nukkumaanmenoa

Sängyssä lukeminen ennen nukkumaan menoa aiheuttaa usein painetta selkään ja niskaan, jotka ovat epäluonnollisessa asennossa. Kiilatyynyn avulla voit löytää sängyssä paremman asennon lukemiseen. Voit myös kuunnella sängyssä äänikirjoja.
Lähde: Mirror
Kuva: Pixabay