Kananmunat ovat maailmalla tavallisimpia raaka-aineita, kun suunnitellaan aamupalan tekoa. Niitä voi syödä monessa muodossa – keitettynä, paistettuna, kokkelina tai vaikkapa uppopaistettuna – valinta on sinun. Kiireen tullen ne voi syödä myös kylmänä.

Kananmunat kuuluvat maailman tärkeimpiin ruokiin ja niiden tulisi olla osana ruokavaliotasi, sillä niissä yhdistyvät maku sekä monipuolisuus ja niiden ravintoarvot ovat huimia. Tämä pitää paikkansa siitä huolimatta, että kananmunan keltuainen sisältää maineensa mukaisesti kolesterolia.

Monet myytit on kuitenkin kumottu tutkijoiden toimesta, sillä kananmunat toimivat hyvänä tärkeiden mineraalien lähteenä ja ne sisältävät myös suuria määriä aminohappoja, joilla kehitämme lihasmassaa.

Oletko koskaan ajatellut, miten kolmen kananmunan päivässä syöminen vaikuttaisi sinuun? Lue alta vastaus!

1. Ne kehittävät aivoja

Kananmuna sisältää runsaasti koliinia, joka on tärkeää aivojesi toiminnoille. Erityisen tärkeää se on vauvan sikiövaiheessa ja heti syntymän jälkeen. Raskauden aikana syödyt kananmunat kehittävät myös vauvan aivoja.

2. Ne ylläpitävät luittesi terveyttä

D-vitamiini on tärkeää kalsiumin imeytymiselle, mikä parantaa luiden terveyttä. D-vitamiinin puute altistaa osteoporoosille ja muille luita koskeville sairauksille. Erityisesti talviaikaan D-vitamiinia ei saa tarpeeksi esimerkiksi auringonvalosta. Tarvittavat D-vitamiinit saa kananmunasta.

3. Ne ehkäisevät raudan puutetta

Raudan puute on suoraan verrannollinen ärtymykseen, väsymykseen ja päänsärkyyn. Kahdessa isokokoisessa kananmunassa on kaksi milligrammaa rautaa. Säännöllinen kananmunien syönti pitää rautatason huomattavasti korkeammalla.

4. Niiden syöminen parantaa näköäsi

Kananmunan keltuaiset ovat täynnä luteiinia. Tämän tyyppiset karotenoidit ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista, joka on pääsyy sokeutumiseen. Luteiinia esiintyy myös vihreissä vihanneksissa, mutta se imeytyy paremmin kananmunista. Kananmunan keltuaiset sisältävät myös paljon zeaksantiinia, joka on ultraviolettisäteilyltä suojaava antioksidantti.

5. Auttaa pudottamaan painoa

Kananmunista tulee kylläinen olo pitkäksi aikaa ja näläntunne pysyy poissa, joten turhia hukkakaloreita tulee otettua vähemmän – ja tämän myötä paino alkaa pudota. Kanamunien proteiinipitoisuus on korkea, joten energiatasosi päivän aikana nousee ja ehkäisee tämän kautta veren korkeita sokeri- ja insuliinitasoja. Muista syödä myös keltuainen – etenkin silloin jos käytät kananmunia laihdutuskuurissa.

Lähde: FactaHolics

Kuva: Pixabay