Kesällä eräiden lääkeaineiden ja ultraviolettisäteilyn yhteisvaikutus saattaa aiheuttaa ikävän valoyliherkkyysreaktion.
Näitä lääkkeitä hankki Kela-korvattuna apteekeista vuonna 2017 lähes puoli miljoonaa suomalaista.
Esimerkiksi tietyt antibiootit ja nesteenpoistolääkkeet voivat herkistää auringonvalolle. Haitoilta voi välttyä suojaamalla ihon auringolta. Yleisesti käytettyjä auringolle herkistäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi antibiooteista doksisykliini, nesteenpoistolääkkeistä tiatsidiureettien ryhmä, aknelääkkeistä isotretinoiini sekä tulehduskipulääkkeistä paikallisesti geelinä käytettävä ketoprofeeni.
Tiettyjen lääkeaineiden ja UV-säteilyn yhteisvaikutus voi aiheuttaa punoittavan, kutisevan ja kirvelevän ihoreaktion, jota kutsutaan valoyliherkkyysreaktioksi tai valolääkeihottumaksi. Oireet muistuttavat usein tavallista auringonpolttamaa, jolloin ne jäävät monelta noteeraamatta. Alttius valoyliherkkyysreaktiolle on yksilöllistä sekä lääkkeen annostuksesta ja UV-säteilyn voimakkuudesta riippuvaa. Oireista huolimatta lääkitystä ei tule koskaan lopettaa omin päin.
– Neuvomme asiakkaitamme suojaamaan ihonsa vaatteilla ja korkean suojakertoimen aurinkosuojavoiteilla aina silloin, kun he hankkivat auringonvalolle herkistäviä lääkkeitä, farmasian tohtori ja Yliopiston Apteekin farmakologian erikoisasiantuntija Mikko Käenmäki kertoo.
Valoherkistävillä lääkeaineilla on kyky absorboida UV-säteilyä, minkä seurauksena muutokset lääkeaineen molekyylirakenteessa voivat aiheuttaa ihoreaktion. Vakavammat haitat ovat silti hyvin harvinaisia.
Valoihottumia voi ennaltaehkäistä vaatteilla, aurinkosuojavoiteiden riittävällä ja huolellisella käytöllä sekä välttämällä liiallista UV-säteilylle altistumista etenkin keskipäivällä. Lisäksi lääkkeen voi annostella mahdollisuuksien mukaan ilta-aikaan, jolloin altistuminen auringon valolle on vähäistä.
– Jos oman lääkityksen auringolle herkistävät aineet mietityttävät, Yliopiston Apteekin valtakunnallisesta puhelinpalvelusta saa neuvoja ympäri vuorokauden. Farmaseuttimme palvelevat myös 17 apteekissamme sekä chat-palvelussamme aamusta iltaan, Käenmäki neuvoo.
Kuva: Pixabay