Japanilainen psykologi, tohtori Kohske Takahashi havainnollistaa laatimallaan optisella illuusiolla, miten aivomme käsittelevät kuvioita.

Jos näet oheisessa kuvassa kaarien lisäksi kulmia, sinulla on ns. kaarisokeus. Mutta ei huolta, sillä silloin aivosi toimivat samalla tavalla kuin muillakin ihmisillä, vaikka näkemäsi ei olekaan totta.

Kyseessä on aivojen tapa hahmottaa kuvioita. Takahashin tutkimus julkaistiin i-Perception-lehdessä, jossa selitettiin, että ero kuvioiden havainnointiin saatiin aikaan ainoastaan värittämällä samanlaisten kaarien eri kohtia eri väreillä.

Kun tausta on valkoinen tai musta, ero ei ole niin selkeä, mutta kun tausta on harmaa, aivomme käsittelee kuvioita niin, että niissä erottuu tietyllä väritystavalla selkeästi myös teräviä kulmia, vaikka niitä ei siellä ole, kuten alla oleva kuvan suurennos osoittaa.

Tohtori Takahashi spekuloi, että ihminen on voinut kehittää aikojen saatossa kyvyn erottaa terävät kulmat ennen kaarevia kuvioita. Hän ei ole varma tämän syystä, mutta muut tiedemiehet ovat arvioineet, että harmaan sävyt saavat aivot uskomaan näkevänsä varjoja tai ihmisen aikaansaannoksia. Vaikutelma terävästä kulmasta voi viitata vaaraan, jonka jokin ihmisen rakentama esine voisi aiheuttaa. Luonnossa useammin esiintyvät aaltomaiset kuviot eivät anna yhtä vaarallista ensivaikutelmaa, joten aivot priorisoivat terävät kulmat.

Lähde: The Telegraph

Kuva: Kohske Takahashi / i-Perception