Tästä kivuliaasta sairaudesta kärsii joka kymmenes suomalainen nainen.

Endometrioosi on krooninen sairaus, joka aiheuttaa moninaisia oireita sekä lamaannuttavia kipuja ja vaikuttaa naisten elämään kokonaisvaltaisesti. Endometrioosi on myös merkittävä lapsettomuuden syy. Sitä sairastaa Suomessa jopa 200 000 naista.

Endometrioosin diagnoosiviive on vieläkin 6-9 vuotta ja sen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat n. 1,5 miljardia vuosittain, mikä on saman verran kuin astman tai diabeteksen kustannukset. Voidaan siis puhua kansantaloudellisesti merkittävästä sairaudesta. Hoitokustannusten lisäksi voimakkaat kivut ja moninaiset hankalat oireet johtavat koulu- ja työpoissaoloihin ja rajoittavat harrastuksia sekä normaalia sosiaalista elämää.

Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita tapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa, kuulla endometrioositarinoita, osallistua ja ymmärtää.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25.-31.3.2019. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3. maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch-tapahtumiin.

Endometrioosiviikon aloittaa maanantaina Pukeudu keltaiseen -päivä. Keltainen on maailmanlaajuisesti endometrioosin väri, joten se näkyy vahvasti koko viikon aikana.

Helsingissä Kalleriassa (Kaarlenkatu 10) on esillä voimauttavan valokuvauksen keinoin toteutettu valokuvanäyttely, jossa endometrioosia sairastavat avaavat rehellisesti ja suoraan elämäänsä endometrioosin kanssa kuvien ja tekstiensä kautta. Näyttely on osa järjestön 20-vuotisjuhlaa ja kiertää vuoden aikana useammalla paikkakunnalla. Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 25.3. klo 18.

Kirja Joka kymmenes nainen -elämä endometrioosin kanssa (Teos) on myös esillä Endometrioosiviikolla. Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä järjestetään keskustelutilaisuudet kirjasta. Kirjailija Anne Ignatius sekä Korento ry:n toiminnanjohtaja Jutta Laino-Tabell keskustelevat tilaisuudessa endometrioosista ja sen yhteiskunnallisesta asemasta.

STT

Kuva: Korento.fi