Terveysviranomaiset korostavat, että seulonta on yksi tärkeimmistä keinoista syövän ennaltaehkäisevässä hoidossa, mutta silti nuoret naiset osallistuvat aiempaa harvemmin kohdunkaulan syövän seulontaan.
Vuonna 2011 seulontakutsun sai yhteensä lähes 250 000 naista, joista 68 % osallistui. Edellisellä vuosikymmenellä osallistumisosuus oli runsaat viisi prosenttiyksikköä korkeampi. Osallistumisaktiivisuus sekä esiasteiden ja syöpien löytyminen vaihtelevat alueellisesti. Kohdunkaulan syövän irtosolunäytteeseen kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.
Myös naisten osallistuminen rintasyövän seulontaan on vähentynyt 2000-luvulla. Vuonna 2011 seulontakutsun sai noin 340 000 naista, joista noin 85 % osallistui. Vastaava osuus 1990-luvulla oli noin 90 %. Rintasyövän mammografiaseulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein.
Noin puolet kunnista seuloo suolistosyöpiä
Suolistosyövän seulontakutsun sai vuonna 2011 noin 74 000 miestä ja naista. Kutsutuista miehistä seulontaan osallistui runsaat 60 % ja kutsutuista naisista 75 %. Suolistosyövän seulontaa on Suomessa tehty satunnaistettuna väestöseulontana vuodesta 2004 lähtien. Seulontaan kutsutaan 60–69-vuotiaita miehiä ja naisia kahden vuoden välein siten, että puolet kohdeväestöstä saa kutsun. Vuonna 2011 suolistosyövän väestöseulontaa tarjosi asukkailleen noin 40 % Suomen kunnista.
Suomen Syöpärekisterin yhteydessä toimiva Joukkotarkastusrekisteri on julkaissut laajennetut kohdunkaulan syövän, rintasyövän ja suolistosyövän seulonnan tilastot 1990- ja 2000-luvuilta koko maasta. Tilastoihin on koottu tietoa seulonnan kohdeväestöstä, seulontaan kutsutuista ja osallistuneista sekä seulontatuloksista. Kohdunkaulan syövän ja rintasyövän seulonnan tilastot ovat saatavissa myös syövänhoidon erityisvastuualueittain ja sairaanhoitopiireittäin. THL on syöpärekisterin rekisterinpitäjänä antanut Suomen Syöpäyhdistykselle vastuun huolehtia rekisterin toiminnasta.