Onko enää mitään, mikä on täysin hyödyllistä terveydellesi? Tällainen kysymys tulee helposti mieleen tutkimustulosten paljastaessa yhä uusia huonoja puolia aiemmin terveellisiksi mainostetuista asioista.
Kasvissyöjät tietävät yleisimmät rajoitteet ruokavaliossaan, kuten proteiinien sekä raudan ja muiden tärkeiden ainesosien saannin varmistaminen, mutta uusi tutkimus paljastaa kasviksista varsin salakavalan ja epämiellyttävän uuden puolen. Ylen julkaiseman uutisen mukaan jopa 70 prosentilla kasvissyöjistä on kiilleongelmia, joiden aiheuttamia vaurioita voi olla mahdoton korjata.
Pitkällisen kasvisruokavalion seurauksena hampaita kulumiselta suojaava hammaskiille voi ajan myötä ja täysin huomaamatta kadota olemattomiin. Ongelman salakavaluus piilee siinä, että hampaiden kulumista ei välttämättä itse edes huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta miksi tämä johtuu nimenomaan kasvisruoasta?

– Asiasta on tieteellistä näyttöä. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa tietyllä kasvisruokailijaryhmällä (joka söi ainoastaan kasvisruokaa) hampaiden kulumista havaittiin 70 prosentilla tutkituista, sanoo Hyksin kirurgisen sairaalan ylilääkäri, professori Jukka Meurman Ylelle.
Salakavalia oireita on vaikea havaita itse, mutta hammaskiilteen kuluminen voi saada hampaat vihlomaan ja hampaiden kärjet lohkeilemaan. Hampaat himmenevät ja niihin voi tulla värimuutoksia. Ongelma on vakava, koska vaurioita voi olla mahdoton korjata.
punajuuri-smoothie-cropKasvisruokavalion terveellisyyttä tuskin kukaan kiistää, mutta on tärkeää huomioida että se on samalla myös haitallista hampaille. Kasvisruokaa syödään keveytensä takia useammin kuin muuta ruokaa. Syömisestä aiheutuva happohyökkäys toistuu täten useammin kasvissyöjillä. Happohyökkäys kuluttaa aina hammaskiillettä, samoin tekevät happamat ruoat kuten marjat, monet hedelmät, hapankaali, etikkasäilykkeet ja viinietikka. Usein kasvisruoakaan ja juomiin lisättävä sitruuna, sekä täysmehut suoranaisesti sulattavat hammaskiillettä.
– Hammaskiilteen kriittinen happamuus eli ph on 5,5. Kaikki happamampi saa hampaat liukenemaan. Esimerkiksi appelsiinimehun ph on 3, Meurman kertoo Ylelle.
Pelkkä happamuus ei ole kasvisruoan ongelma hampaille, vaan myös mekaaninen kuluminen. Esimerkiksi juureksiä täytyy pureskella huomattavasti voimakkaammin kuin muuta ruokaa, joten ne kuluttavat hampaita.
Kasvisruokavaliota voi kuitenkin noudattaa, kunhan minimoi sen vaikutukset hampaille. Kohtuus on avainsana myös kasvissyönnissä, eli säännölliset ruoka-ajat ja napostelun välttäminen auttavat happohyökkäyksen minimoimisessa. Myös veden suosiminen happamien tuoremehujen sijaan on suositeltavaa.
Meurmanin mukaan kalsium-tabletit eivät vähennä hampaiden kulumista, mutta syljen erityksestä on syytä pitää huolta, sillä sylki huuhtoo hampaita luonnollisesti.
Lähde: YLE uutiset