Putoamisen pelko ei ole yleisintä painajaisissa – katso mikä on

Uuden tutkimuksen mukaan putoaminen ei ole yleisin pelko painajaisissa ja pahoissa unissa. Itse asiassa pelkokaan ei ole painajaisten yleisin tunne. Montrealin yliopiston tutkijoiden mukaan noin joka kolmannessa painajaisessa ja joka toisessa pahassa unessa vallitsivat muut tunteet kuin pelko.
Tutkimuksen mukaan tällaisissa unissa yleisimpiä tunteita ovat hämmennys, kuvotus, surullisuus ja syyllisyys.

SLEEP-lehden julkaisemassa tutkimuksessa analysoitiin 431 pahaa unta ja 253 painajaista. Tutkimukseen osallistui 331 henkilöä, joista suurin osa naisia. Tutkimukseen osallistuneet pitivät unipäiväkirjaa kahdesta viiteen viikkoa. Päiväkirjaan kirjoitettin nähdyt unet välittömästi heräämisen jälkeen. Kirjoitusten keskiarvo oli 144 sanaa, mutta osa koostui parista lauseesta kun taas osassa oli tekstiä monta sivua.
Yksi osallistuja kirjoitti: ”Olen kaapissa. Valkoinen vaate pakottaa minut kyykistymään. Kaapissa ei roiku vaatteita, vaan siellä on suuria groteskin muotoisia täytettyjä eläimiä, kuten kissoja ja koiria, joilla on irvistelevät hampaat ja pullottavat silmät. Ne roikkuvat ja yrittävät päästä minua kohti. Tunnen olevani ansassa ja peloissani.”
Tutkijat huomasivat että osallistujat kirjoittivat unipäiväkirjaan enemmän painajaisen kuin pahan unen jälkeen. Miesten ja naisten välillä ei havaittu määrällisiä eroja pahoissa unissa. Miesten unissa kuitenkin oli todennäköisemmin mukana katastrofeja, kuten sotaa, kun naisten pahat unet liittyivät todennäköisemmin henkilökohtaisiin konflikteihin.
Tutkijoiden mukaan pahoissa unissa useimmin toistuvia teemoja olivat fyysinen aggressio ja henkilökohtaiset konfliktit, seuraavina epäonnistuminen/toivottomuus, terveyteen liittyvät huolet/kuolema, sekä ahdistus/huoli. Painajaisissa oli selkeästi todennäköisimmin mukana fyysinen aggressio, takaa-ajettuna oleminen, pahuus ja onnettomuudet, kun taas henkilökohtaiset konfliktit toistuivat huomattavasti useammin pahoissa unissa.
Vaikka pelon tunne oli yleisin raportoitu tunne pahoissa unissa ja painajaisissa, tutkijoiden mukaan lähes puolet kaikista häiritsevistä unista pitivät sisällään muita perustunteita kuin pelkoa.
Tutkijat myös olettivat putoamisen olevan yleinen aihe pahoissa unissa ja painajaisissa, koska ne ovat nousseet esille aiemmissa tutkimuksissa – mutta he huomasivat että vain 1,5 % kaikista painajaisista ja pahoista unista liittyi putoamiseen. Samoin tukehtuminen ja halvaantuminen eivät esiintyneet unipäiväkirjoissa lähes koskaan. Yksi mahdollinen syy tähän on tutkijoiden mukaan se, että vaikka putoaminen ja halvaantuminen esiintyvät unipäiväkirjoissa vain harvoin, niiden tunnelataus on niin korkea, että ne todennäköisesti muistetaan haastatteluissa ja kyselyissä, jotka tapahtuvat pitkän ajan kuluttua unen näkemisestä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Jä vastaus

Your email address will not be published.