Kaikki varmasti tietävät, että hampaiden harjaaminen aamuin ja illoin on tärkeää, jos haluaa pitää huolta suun terveydestä. Suun terveys on kuitenkin tärkeämpää, kuin moni arvaa, sillä jotkut suun sairaudet voivat johtaa jopa kuolemaan.

Yleisin virhe suun hoidossa on se, että ihmiset ainoastaan harjaavat hampaansa. Pelkkä harjaaminen ei riitä, sillä se ei puhdista hampaita kokonaan. Jos sivuuttaa hammasvälien puhdistamisen, kaksi viidesosaa suusta jää puhdistamatta. Vaarana on altistuminen suun sairauksille, kuten ientulehdukselle, joka voi kehittyä parodontiiksi (lisää alempana).

Tutkimuksen mukaan vain viidesosa 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista puhdistaa hammasvälit säännöllisesti. Hammasvälien puhdistaminen unohtuu helposti, vaikka hammasharja putsaa vain hampaiden pinnat. Oral Hammaslääkäreiden suuhygienisti Reetta Tuomola kertoo, että hammasväleihin hampaiden harjaus ei tehoa – siihen auttaa vain mekaaninen puhdistus, eli esimerkiksi hammaslangan tai väliharjan käyttö.
Jos välejä ei puhdista, niihin jää bakteereita, jotka saavat aikaan tulehduksen.
– Suu on hyvin harvoin terve, jos hammasvälejä ei puhdisteta, Tuomola sanoo.
Oral Hammaslääkäreiden teettämän tutkimuksen mukaan* kaikkein vähiten hammasvälejä putsaavat 1829-vuotiaat nuoret aikuiset. Heistä vain viidesosa puhdistaa hammasvälit säännöllisesti.
– Kun nuori tulee täysi-ikäiseksi, hän jää pois kunnallisesta hammashoidosta. Tällöin hän voi olla monta vuotta käymättä hammaslääkärissä eikä suuhun kiinnitetä tarpeeksi huomiota, Tuomola kertoo.
Hänen mukaansa juuri teini-iässä hammashoidon rutiinien muodostuminen olisi tärkeää, sillä nuorena aikuisena suusairaudet alkavat kehittyä.

Hammasvälien puhdistus kannattaa aloittaa jo kouluikäisenä

Hammasvälien puhdistus tulisi aloittaa heti, kun maitohampaat lähtevät ja pysyvät hampaat puhkeavat suuhun – viimeistään yläkouluikäisenä. Aluksi paras väline puhdistukseen on hammaslanka tai -lankain.
– Nuoruudessa, kun hampaat puhkeavat, hammasvälit ovat hyvin tiukat. Pieninkään hammasväliharja ei välttämättä mahdu hammasrakoihin. Myöhemmin hammasväliharja voi olla lankaa parempi väline puhdistukseen, Tuomola ohjeistaa.
Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin, esimerkiksi aamuin ja illoin hammaspesun yhteydessä. Vaikka joskus puhdistus jäisikin väliin, siitä huolimatta jokainen puhdistus on hyödyllinen.
– Helpoin tapa saavuttaa rutiini on se, että putsaa välit joka päivä. Sen sijaan sillä, puhdistaako välit ennen vai jälkeen harjauksen, ei ole juuri merkitystä, Tuomola ohjeistaa.

Likaiset hammasvälit johtavat ientulehdukseen

Jos hammasvälien puhdistamisen jättää tekemättä, suussa alkaa kehittyä sairauksia, kuten ientulehdusta. Ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen, eli parodontiittiin.
– Parodontiitti taas altistaa muille sairauksille: se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ja se estää suurempiin leikkauksiin menemisen. Parodontiitti voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja myös riski sydän- ja aivoinfarktiin kasvaa parodontiitin seurauksena, Tuomola sanoo.
Kun pitää huolen siitä, että puhdistaa suun kunnolla, voi siis ehkäistä hengenvaarallisten tautien syntymistä.
– Hammasvälien puhdistuksen voi aloittaa pienin askelin, ja hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla katsotaan sopiva puhdistusväline. Hammaslanka on huomattavasti halvempi sijoitus kuin se, että aletaan tehdä reikiintyneisiin hampaisiin hammastäytteitä tai hoitaa hampaan kiinnityskudossairautta, Tuomola sanoo.
*Tutkimus: Tutkimus tehtiin sähköisenä kyselynä 29.9. – 2.10.2017 ja siihen vastasi yhteensä 1016 suomalaista. Lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tutkimuksen tilasi Oral Hammaslääkärit ja toteutti YouGov Finland.
STT
Kuva: Oral Hammaslääkärit