Sokerin vaarat tiedetään, mutta kumman sinä valitsisit, jos kaupassa olisi vierekkäin terveysvaikutteita sisältävä hedelmäpussi ja samansuuruinen karkkipussi? Karkki on tietysti aina karkkia, joten kenties moni valitsisi sen. Liika sokerin syöminen on tietenkin pahasta – mutta monissa hedelmissäkin on paljon sokeria.

Lähikaupan 200 grammaa painava makeispussi voi sisältää jopa 72-prosenttisesti pelkkää sokeria – eli noin 144 grammaa. Koetapa roikottaa kännykkääsi yhdellä kädellä vaaka-asennossa – todennäköisesti jo se painaa vähintään saman verran.

Terveellisinä pidetyt kuivahedelmät, kuten taatelit, eivät jää sokerin määrässä kovin kauas tavallisista makeisista, mutta niissä on monia terveyttä edistäviä ainesosia. 200 gramman taatelipussissa on jopa 57 % eli noin 114 grammaa sokeria.

Kohtuullisesti syötynä taateleista saa etenkin liikuntaa harrastettaessa hyvin energiaa. Taatelit ovat tosin huomattavasti isompia kuin monet karkit ja kiusaus voi käydä ylivoimaiseksi, kun pitäisi valita esimerkiksi kolmen taatelin syömisen ja vaikkapa kymmenen pienikokoisen karamellin välillä.

Nämä taatelien terveysvaikutukset voivat auttaa valinnassa:

1. Parempi ruoansulatus. Taatelit ovat helposti sulavaa sorttia ja niissä on kuitua, joka parantaa suoliston toimintaa. Taateleiden sisältämä hedelmäsokeri auttaa pitämään kylläisyyden tunnetta pitkään yllä.

2. Taatelit sisältävät paljon magnesiumia ja tämä parantaa maksan toimintaa. Lisäksi solujen toiminta vilkastuu.

3. Taateleiden sisältävät vitamiinit auttavat näön kanssa – etenkin hämäränäkösi paranee tämän myötä.

4. Taatelit sisältävät nikotiinihappoa. Nimestään huolimatta ne säätelevät hyvien bakteerien määrää ja esimerkiksi löysän vatsan suhteen niistä saa apua, kun suolisto toimii paremmin.

5. Yksi taateleiden ainesosista sisältää serotoniinia, jolla on yhteys parempiin yöuniin. Muutama taateli noin 1-1,5 tuntia ennen nukkumaan menemistä jouduttaa unentuloa.

6. Taateleiden syöminen voi ehkäistä verisuonien kalkkeutumista.

Taateleista löytyy varsin monta terveysvaikutetta, eikö vain? Vaikka taatelit ovat lähes samanlaisia ”sokeripommeja” kuin makeiset, ne ovat silti huomattavasti terveellisempiä kuin se perinteinen lauantaikarkkipussi!

Kuva: Pixabay

Lähteet: Fit and Nutrition