Jos olet kuten miljoonat muut ihmiset, laitat julkisessa käymälässä jonkin suojan vessanpöntön istuimelle. Jos tarjolla ei ole erillistä istuinsuojaa, laitat reunoille vessapaperia, jotta ihoosi ei tartu bakteereja likaisesta vessanpöntön istuimesta, eikö niin? Jos toimit näin, itse asiassa hankit itsellesi ENEMMÄN bakteereja kuin ne, jotka eivät laita istuimelle mitään suojaa.

Asiantuntijoiden mukaan pöntön istuimen reunalle asettamasi vessapaperi sisältää huomattavasti enemmn bakteereja, kuin pelkkä istuin. Miten tämä on mahdollista?
– Tämä johtuu siitä, että vessanpöntön istuin ei sovellu tarttuvien elementtien levittämiseen – et saa siitä tartuntaa, sanoo ennaltaehkäisevän lääketieteen professori tohtori William Schaffer Huffington Postille.
Vessanpöntön istuin on suunniteltu niin sileäksi, että siihen ei tartu juuri mikään, kun taas vessapaperi on suunniteltu imemään itseensä mahdollisimman paljon. Vessapaperi imee siis tehokkaasti myös bakteerit, joita lentää ilmaan aina kun pönttö huuhdellaan.
Ihmiset eivät vessassa käydessään juuri koskaan koske pöntön istuimeen, mutta he koskevat aina vessapaperiin. Bakteerit tarttuvat paperista käsiisi ja niihin paikkoihin, joita sillä pyyhit.
Itse asiassa wc-pöntön istuin on hyvin puhdas verrattuna esimerkiksi tietokoneen näppäimistöön, jossa on tutkimusten mukaan peräti 20 000 kertaa enemmän bakteereja.
Vessassa täytyy käyttää paperia, siitähän ei pääse mihinkään, mutta kädet kannattaa pestä hyvin käynnin jälkeen ja lopuksi voit vielä pyrkiä avaamaan oven tarttumatta kädelläsi ovenkahvaan.
Lähde: The Sun