Energiajuomista saa nimensä mukaisesti energiaa, joka avulla jotkut selviävät esimerkiksi raskaasta työpäivästään. Energiajuomista aiheutuu kuitenkin myös vakavia riskejä, joista kaikki eivät tiedä.

Viime kuussa julkaistu tutkimus paljastaa, että yksi tölkki Red Bullia tai Monsteria kutistaa verisuonia vain 90 minuutissa, joka aiheuttaa vakavan riskin saada sydänkohtaus tai sairastua sydän- ja verenkiertotautiin.

Iso-Britannian sydänliiton julkaisemat tuoreet tilastot paljastavat, että päivittäinen energiajuoman juominen voi aiheuttaa Iso-Britanniassa puolen miljoonan ihmisen kuoleman ”hiljaisen tappajan” kynsissä.

Energiajuoman nauttiminen joka päivä voi helposti aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, mikä lisää sydänkohtauksen riskiä jopa viisinkertaisesti.

Iso-Britanniassa juodaan vuosittain noin 600 miljoonaa litraa energiajuomia, joka on yli 200 miljoonaa litraa enemmän kuin vain vuosikymmen sitten. Iso-Britannian rytmihäiriöliiton perustajan Trudie Lobbanin mukaan energiajuomat ovat suuren kofeiinimääränsä ansiosta pääsyyllinen rytmihäiriöitä sairastavien huolestuttavan nopeaan kasvuun. Hänen mukaansa 6-7 kahvia päivässä voi laukaista rytmihäiriön, jos sille on alttiutta, mutta lisää, että energiajuomat ovat selkeämpi terveysriski.

Asiantuntijoiden mukaan äkillinen iso kofeiiniannos saa sydämen tuottamaan suuren määrän kalkkia verenkiertoon, mikä puolestaan sekoittaa vartalon luonnollista rytmiä ja voi aiheuttaa rytmihäiriöitä. Professori Milou-Daniel Dricin mukaan se myös lamauttaa sydämen kykyä supistua ja käyttää happea.

Professori Nicholas Linkerin mukaan joka viides on erityisen herkkä kofeiinille ja täten alttiimpi myös sen negatiivisille vaikutuksille. Muille 1-2 energiajuomaa päivässä ei välttämättä aiheuta ongelmia, mutta niiden nauttiminen alkoholin ja tupakan kanssa, kuten monet nuoret tekevät, voi lisätä riskiä saada rytmihäiriöitä.

Tutkimusten pohjalta voidaan todeta, että energiajuomien lyhytaikaiset edut eivät ole aiheuttamiensa pidempiaikaisten terveysriskien arvoisia.

Lähde: vt.

Kuva: Pixabay