Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on tehty havaintoja jättikokoisesta Hyalomma-punkista, joka on suomalaiseen puutiaiseen verrattuna varsin nopea saalistaja.

Suomessa yleensä esiintyviä punkkeja on hankala huomata, koska ne ovat vain 5–10 millin kokoisia. Hyalomma-punkki voi kasvaa jopa kaksi senttiä pitkäksi. Kun tavallinen suomalaispunkki väijyy uhriaan pusikossa, Hyalomma on innokas ja nopea saalistaja. Jättipunkki voi tunnistaa uhrinsa jopa yhdeksän metrin matkan päästä ja voi seurata uhriaan yli kymmenen minuutin ajan.

Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormunen kertoi Ilta-Sanomille, että uskoo punkkien tulleen Suomeen muuttolintujen mukana.

Sormusen mukaan ihmisen ei tarvitse olla huolissaan uudesta jättipunkista, ellei makaa paikoillaan maassa. Hyalomma ei pysty juoksemaan yhtä nopeasti kuin ihminen liikkuu, vaikka onkin kotimaista punkkia selvästi nopeampi.

Suomalaisten punkkien tavoin myös Hyalomma on taudinkantaja. Se voi levittää esimerkiksi hengenvaarallista Krimin-Kongon-verenvuotokuumevirusta, johon menehtyy THL:n mukaan 5–30 prosenttia sairastuneista. Virus on Euroopassa kuitenkin erittäin harvinainen.

Hyalomma-punkit elävät pääosin Afrikassa, Aasiassa ja Välimeren alueella, mutta niitä löytyy usein myös Saksan korkeudelta.

Hyalomma-punkkiin voi törmätä Suomessa varsinkin eteläisillä muuttolintujen pysähtymisalueilla.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Wikimedia Commons / Adam Cuerden