Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ovat saaneet selville, että nuoren veriplasman siirtäminen vanhempaan henkilöön taltuttaa ikääntymisen ja jopa nuorentaa häntä.
Ensimmäiset aiheeseen liittyvät veriplasmakokeet tehtiin muutama vuosi sitten hiirillä. Kokeissa saatiin selville, että nuoremman hiiren veriplasman siirtäminen vanhemmalle hiirelle sai vanhemman hiiren kasvattamaan lisää kantasoluja sekä tuottamaan lisää neuroneja, joiden väliset yhteydet myös tulivat vahvemmiksi. Lisäksi vanhojen hiirten tilaa hahmottava muisti kehittyi. Vanhempien hiirten iän myötä tulleet muutokset aivoihin korjaantuivat suurilta osin.
Tohtori Saul Villeda johtaa uutta tutkimusta Kalifornian yliopistossa San Franciscossa. Villeda työryhmineen on saanut selville, että aivoissa vaikuttava Tet2-proteiini säätelee ikääntymistä. Testeissä nuoremman hiiren veriplasma sai vanhemman hiiren Tet2-proteiinin jälleen toimimaan, jolloin hiiren ikääntymisen aiheuttamat fysiologiset muutokset alkoivat korjaantua ja hiiren aivot alkoivat toimia samalla tavoin kuin nuoremman hiiren aivot.
– Olin erittäin innoissani, koska tulosten mukaan voimme tavallaan manipuoloida DNA:ta muuttamaan organismin jälleen nuoremmaksi, Villeda kertoo.
Hiirikokeissa veriplasman siirrolla on todettu olevan myös parantavia vaikutuksia mm. syöpään, sydäntauteihin ja Alzheimerin tautiin.

Kokeiltu jo ihmisiin

Epävirallisia kokeita on tehty jo ihmisilläkin San Franciscossa. Ambrosia-niminen yritys tarjoaa kliinisessä kokeessaan ikääntyneille ihmisille 16-24-vuotiaiden veriplasmaa 8 000 dollarilla per annos. Yhtiön toimitusjohtajan tohtori Jesse Karmazinin mukaan ensimmäisiä testituloksia julkaistaan virallisesti loppuvuodesta, mutta alustavat tulokset ovat ylittäneet kaikki odotukset.
– Se siis vaikuttaa siirtävän ihmisten ikääntymisen kelloa takaisinpäin. Ihmiset näyttävät ja tuntevat olonsa nuoremmaksi vain yhden hoitokerran jälkeen. Olemme myös havainneet parantumisen merkkejä hyvin vakavissa sairauksissa, kuten syövässä, sydäntaudeissa ja Alzheimerin taudissa. Uskomme, että tästä voi tulla hyvin merkittävä uusi hoitovaihtoehto ihmisille, Karmazin sanoo.
Villeda huomauttaa, että Ambrosian tulokset eivät ole uskottavia, koska yritys ei käytä hoidoissaan kontrolliryhmää, joka saisi lumelääkitystä. Yleensä tieteellisissä kokeissa monet potilaat uskovat saaneensa parantavia vaikutuksia, vaikka heille olisi annettu pelkkiä lumelääkkeitä. Hoidon vaikutuksia ei voi todeta tieteellisesti uskottavasti ilman kontrolliryhmää.
Villeda on kuitenkin vakuuttunut nuoren veriplasman ikääntymisen peruuttavista vaikutuksista vanhemmille ihmisille. Hän korostaa, että nuorta plasmaa ei tule olemaan riittävästi esimerkiksi kaikille Alzheimer-potilaille, joten hän ja muut tiedemiehet jatkavat muiden Tet2-proteiinin kaltaisten entyymien etsimistä. He myös pyrkivät kartoittamaan vanhemman ihmisen aivoista molekyylejä, jotka vähentävät ja estävät solujen uusiutumista.
Voisiko todellakin olla niin, että vampyyrimyytti on nyt vahvistettu ja nuoruudenlähde löydetty?
Lähde: CBC
Kuva: Pixabay