Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan vuosien tieteelliset tutkimukset osoittavat, että oluen säännöllisellä kohtuukäytöllä voi olla hyödyllisiä terveysvaikutuksia aikuisille.
Myönteisistä vaikutuksista huolimatta oluenkulutuksen tulee olla kohtuullista ja täydentää muita terveellisiä elämäntapoja. Suurkulutuksesta sen sijaan ei ole hyötyä, vaan ainoastaan haittaa. Kohtuukäyttönä tarkoitetaan miehillä korkeintaan kahta annosta ja naisilla yhtä annosta päivässä. Näin kertoi Kööpenhaminan yliopiston professori, lääketieteen tohtori Arne Astrup Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton järjestämässä tilaisuudessa.
Terveysvaikutukset noudattavat ns. J-käyrää, jonka mukaisesti kohtuullisesti olutta tai muuta alkoholipitoista juomaa kuluttavilla on raittiita ja suurkuluttajia pienempi riski sairastua muutamiin kansanterveydellisesti merkittäviin sairauksiin. Kohtuukäyttö on yhdistetty matalampaan kuolleisuuteen, sillä säännöllinen ja kohtuullinen oluenkäyttö saattaa madaltaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja saattaa ehkäistä dementiaa.
– Usein ajatellaan, että alkoholijuomat kasvattavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta totuus on, että yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivässä voi päinvastoin vähentää riskiä sairastua. Oluen kohtuullisella käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia ylipäätään elinajanodotteeseen, sillä verrattuna raittiuteen, kohtuullinen oluenkulutus vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin, sanoo professori Astrup, joka toimii myös ravitsemuksen ja liikunnan ja urheilun osaston johtajana Kööpenhaminan yliopistossa.

Olut on monipuolinen, matala-alkoholipitoinen juoma, joka on tehty luonnollisista raaka-aineista, vedestä, maltaista, humalasta ja hiivasta. Vain osa oluen myönteisistä terveysvaikutuksista tulee alkoholista.
– Oluella on myös erityisesti sen raaka-aineista ja valmistusprosessista saatavia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Oluesta saa jonkin verran B-vitamiineja, mineraaleja, polyfenoleita ja kuitua, Astrup toteaa.
Vaikka osa oluen terveysvaikutuksista tulee alkoholista, alkoholittomalla oluella ja ykkösoluella on myös runsaasti myönteisiä terveysvaikutuksia. Alkoholiton ja ykkösolut sopii erityisesti nesteyttämiseen urheilusuorituksen jälkeen. Alkoholittomalla oluella saattaa olla myönteistä vaikutusta myös unenlaatuun, stressin vähenemiseen ja sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tutkimusta tarvitaan vielä lisää.
Kohtuullinen oluenjuonti ei aiheuta kaljamahaa
Usein ajatellaan, että alkoholijuomat ja erityisesti olut johtavat lihomiseen. Olut, kuten muutkin alkoholijuomat sisältävät kyllä kaloreita, mutta kohtuullisen alkoholinkulutuksen ei ole osana muuta terveellistä elämäntapaa nähty johtavan lihomiseen. Olut on mieto ja vähäkalorinen alkoholijuoma, josta on saatavilla myös alkoholiton vaihtoehto.
– Tieteestä ei löydy näyttöä siitä, että kohtuullinen oluenkulutus johtaisi niin sanottuun kaljamahaan. Tutkimusten mukaan oluenjuojien ruokailutavat ja elämäntavat yleensä kuten liian vähäinen liikunta näyttelevät merkittävää roolia lihomisessa, eikä niinkään olut sinänsä. Tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa pitävät kunnossa. Sen sijaan tupakointi yhdessä liikunnan puutteen kanssa on vahvasti yhteydessä kaljamahaan, Astrup sanoo.
Painonnousu on enimmäkseen yhdistetty oluen ja muiden alkoholijuomien käytön suuriin määriin. Jos kaloreita nauttii enemmän kuin kuluttaa, paino kasvaa, tulivat kalorit sitten rasvasta, alkoholista tai hiilihydraateista.
Alkoholi ei sovi kaikille, eikä kaikkiin tilanteisiin. Henkilöille, jotka eivät halua käyttää alkoholia alkoholiton olut on hyvä vaihtoehto. Alkoholi on aikuisten juoma, eikä se sovi alaikäisille. Alkoholia tulee välttää myös muun muassa liikenteessä, raskauden aikanaja ennen urheilusuoritusta. Kaikki alkoholijuomat voivat myötävaikuttaa eräiden syöpien muodostumiseen.