Suomen suurin pelitapahtuma GameXpo kokoaa yhteen niin videopelaajat, eSports-pelaajat kuin lautapelien harrastajat. Kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa on mukana 50 alan yritystä ja toimijaa, sekä yli 60 pelattavaa peliä.

Kilpapelaaminen on GameXpossa näyttävästi esillä. Verkkopelitapahtuma Assembly tulee ensimmäistä kertaa omana tapahtumanaan osaksi GameXpoa, ja tarjoaa viikonlopun ajan 750 pelipaikkaa pelaajille.

Toista kertaa järjestettävässä PUBG 1000 -turnauksessa yli 1000 pelaajaa pääsevät kilpailemaan yhteensä 5 000 euron palkintopotista. Turnaukseen voi ilmoittautua paikan päällä perjantaista 15.11. kello 13 lähtien. Finaaliin selviytyneet pelaajat pääsevät pelaamaan koko turnauksen voitosta sunnuntaina 17.11. kello 12 alkaen. Turnauksen GameXpossa järjestävät muun muassa Elisa Viihde, PUBG Finland ja Jimm’s PC-store.

Telian Esports Series 2 huipentuu GameXpoon perjantaina 15.11. kello 23. Telian toisella Esports Seriesin kaudella 8 joukkuetta ottaa toisistaan mittaan tunnetussa Counter Strike: Global Offensive -taistelupelissä. Tällä kaudella 40 000 euron palkintosummasta kilpailevat joukkueet ovat SJ, HAVU, KOVA, Helsinki REDS, MenaceGG, Veto, ajuri ja HUKKA.

Kymmenettä kertaa myönnettävä GameXpo Award julkistetaan IS Streamcorner Stagella perjantaina 15.11. kello 12.30.

Kilpapelaamisen suosio paitsi kasvaa entisestään, myös ammattimaistuu, ja pelaajia koulutetaan entistä systemaattisemmin. Elisa Viihteen ja Havu Gamingin yhteinen Havu Akatemia jatkuu myös GameXpossa. Havu Akatemiassa kävijä pääsee testaamaan taitojaan erilaisilla rasteilla, ja karsinnoissa pärjänneistä kootaan lopullinen viiden henkilön Havun CS:GO:n kakkosjoukkue. Karsinnat järjestetään GameXpossa perjantaina 15.11. ja lauantaina 16.11. GameXpon aukioloaikoina. Osallistujien tulee olla vähintään 16-vuotiaita, minkä lisäksi 13-vuotiaat voivat osallistua vanhemman kanssa. Akatemian finaalipelit pelataan GameXpossa sunnuntaina 17.11.

Vuosikymmenten suosituimmat videopelit

Suomalaisille tuttu NHL on jälleen mukana GameXpossa, ja IS Cupin finalistit pelaavat messuilla toisiaan vastaan 15.11. ja 16.11. Pelaamisessa mukana ovat lauantaina 15.11. YouTubesta tutut Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali.

Tuttuun tapaan GameXpossa pääsee pelaamaan uusia ja tuttuja pelejä. Ubisoftin osastolla pääsee pelaamaan muun muassa Ghost Recon Breakpointia, Rainbow Six Siegeä, Trials Risingia, Brawlhallaa ja Just Dance 2020:a.

Arcade-retropelejä pääsee myös pelaamaan taas, kun mukana on yli 30 retropeliä vuosien varrelta. GameXpossa esillä ovat muun muassa Space Invaders, Asteroids, Donkey Kong ja Mortal Kombat.

Monipuolinen lavaohjelma koko viikonlopun ajan

Cosplayn SM-kisat ovat tuttuun tapaan käynnissä lavalla sunnuntaina 17.11. Kilpailussa mitellään yksilö- ja parisarjan mestaruuksista, sekä palkitaan Vuoden Cosplay-kuva. Tänä vuonna SM-kisoissa nähdään uusi sarja: Vuoden CMV:n eli Vuoden Cosplay Music Video.

Sunnuntaina 17.11. IS Streamcorner -lavalla kello 13 ohjelmassa on myös vastuullista pelaamista ja kiusaamista käsittelevä paneelikeskustelu, jonka Microsoft Suomi järjestää kumppaneineen. Miten nettikiusaamista ja häirintää voidaan ehkäistä nettipeleissä? Mitä vanhempien pitäisi ymmärtää lasten ja nuorten nettipelaamisesta? Näistä aiheista keskustelevat muun muassa HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen, Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi, Blackthorn Visionsin toimitusjohtaja, pelinkehittäjä ja yhteisöhallinnan asiantuntija Ida-Emilia Kaukonen sekä Microsoft Suomen opetusyhteistyöstä vastaava Marianna Halonen. Paneelin juontaa Xbox Ambassador Petrus Tuominen.

IS Stream Cornern -lavalla Akateeminen Puhallinorkesteri esittää musiikkia tutuista peleistä ja elokuvista sunnuntaina 17.11. kello 14.30-15.00.

Myös pelialan koulutus vahvasti esillä

Suomi on yksi maailman johtavia pelikehityksen maita, ja oppilaitokset tarjoavat alan koulutusta kattavasti ympäri maan.

Peliala työllistää Suomessa yli 3 000 ihmistä, ja työntekijöiden kokonaismäärä on kahdessa vuodessa kasvanut yli 16 prosenttia. Suomalainen peliteollisuus on ammattimaistunut entisestään ja vakiintunut runsaan kahden miljardin euron toimialaksi. Lisääntynyt alan työpaikkojen määrä ja alan taloudellinen merkitys osoittaa, että Suomi on maailmanlaajuisesti houkutteleva peliteollisuuden keskus, ja myös pelialaa on mahdollista opiskella yhä useammassa oppilaitoksessa.

GameXpossa myös pelialan koulutusta tarjoavat oppilaitokset ympäri Suomen ovat mukana esittelemässä opintomahdollisuuksiaan potentiaalisille uusille opiskelijoille.

GameXpossa mukana oleva Jyväskylän ammattikorkeakoulu kokoaa yhdessä peliosuuskunta Expan ja Jykia Oyn kanssa Jyväskylään Digi & Game Centeriä, jonka tarkoituksena on koota peli- ja digialan toimijoita yhteen paikkaan. Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman web- ja pelinkehittäjien tuotekehityslaboratoriot Ticorporate Demo Lab JA Ticorporate Product Lab, sekä e-urheilun valmennus tulevat toimimaan samoissa tiloissa.

– Toisen vuoden kevään ja kolmannen vuoden syksyn kattava Ticorporate on yrityssimulaatio, jossa opiskelijat toimivat oikeaa ICT-alan pienyritystä vastaavassa tuotekehitysorganisaatiossa. Tarkoituksena on näyttää konkreettisesti, kuinka ICT-alan yritys toimii. Simulaation jälkeen on mahdollista aloittaa oma yritystoiminta, koska kolmannen ja neljännen vuoden opinnot voidaan tarvittaessa nivoa yrittäjyyttä tukevaksi kokonaisuudeksi. Jatkossa Digi & Game Centerin yhteiset tilat digi- ja pelialan yrittäjien ja verkoston kanssa yhdistävät koulutuksen ja työelämän aidosti, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Hanna Hauvala.

Alalla on kuitenkin laadukkaasta koulutuksesta huolimatta tunnistettu haasteeksi se, miten koulutetut pelialan osaajat työllistyvät alalle. Tätä varten on kehitetty Metropolia Ammattikorkeakoulun luotsaama Osaamisen pelimerkit -hanke, jonka puitteissa tehtiin työharjoitteluun ja työnhakuun liittyen laaja opiskelijakysely ja haastatteluja pelialan ammattilaisille.

– Kaksi vuotta sitten alkaneen hankkeen tarkoitus on rakentaa siltaa opintojen ja työelämän välille. Pelialalla riittää töitä, mutta tehtävään etsitään usein senioria. Siksi valmistuneiden on vaikea löytää työpaikkaa ja hankkia kaivattavaa kokemusta, pohtii Osaamisen pelimerkit -hankkeen projektipäällikkö Saija Heinonen.

Pelialan koulutusta Suomessa tarjoavista oppilaitoksista mukana GameXpossa ovat Centria-ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu. Tapahtuman koko ohjelma ja lista osallistuvista yrityksistä tapahtuman verkkosivuilta.

Suomen suurin pelitapahtuma GameXpo kokoaa yhteen niin videopelaajat, eSports-pelaajat kuin lautapelien harrastajat ja tarjoaa vuosi vuodelta entistä enemmän pelattavaa. Samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään talviurheilun GoExpo Winter. GameXpo järjestetään 15.-17.11.2019 Helsingissä Messukeskuksessa.

Lähde ja kuvat: Helsingin Messukeskus