Alkuperäinen Assassin’s Creed III julkaistiin seitsemän vuotta sitten. Salamurhaajan roolissa seikkaileminen historian eri aikakausilla on vaikuttanut oikein mielenkiintoiselta – myös sen vuoksi, että kyseessä on ensimmäinen kosketukseni AC-pelisarjaan.

Eri aikakausille sijoittuvat tarinanpätkät vaihtelevat maisemittain todella suuresti ja pelaaja voi löytää itsensä milloin mistäkin – kuten esimerkiksi lumen peittämistä maisemista, keskiaikaisen kylän ihmisvilinästä tai vaikkapa meriä kyntävän valtavan aluksen kannelta.

Erikoisen alusta tekee uskomattoman pitkä tutoriaali-osuus, jossa pelihahmon eri toiminnot opetetaan perusteellisesti useamman pelitunnin aikana. Kiipeily eri paikoissa, äänettömyyden ja piilottelun hallitseminen, reagointi toimintakohtauksissa ja sivullisten suojeleminen ovat oman hengissäpysymisen ohella avainasemassa.

Tärkeimmät valinnat tehdään luonnollisesti itse – usein kylmäverisen ja äänettömän ja salamyhkäisen palkkatappajan rooli toimii parhaiten, kuten Hitman-peleissä. Jokaiseen annettuun tehtävään liittyy erilaisia tavoitteita, joiden onnistuminen kasvattaa lopullista pistemäärää. Sivuhaasteissa onnistuminen vaatii päättelykykyä, oikeita päätöksiä ja joskus tuuriakin, mutta ne piristävät mukavasti peliä.

Aluksi pelaaminen saattaa tuntua hidastempoiselta, sillä lukuisat videopätkät, pitkät keskustelut pohjustuksineen ennen tielle lähtöä ja pienet yksityiskohdat käydään tarkasti läpi. Riittävä englannin kielen taito on tarpeen, vaikka tehtävien kannalta tärkeimmät kohteet onkin merkitty pelialueelle ja kartalle.

Ajan kanssa maailma muuttuu vapaasti tutkittavaksi ja tekemisen vapaus on tervetullut muutos alun kädestäpitelyn jälkeen. Seikkailemisen ohella 1700-luvun maisemia on ilo katsella, sillä ne näyttävät silmiähivelevän upeilta ja välillä peliin uppoutuu kuin historialliseen elokuvaan, jossa itsellä on päärooli.

Historian siipien havina ilmenee erityisen voimakkaana etenkin silloin, kun pelissä kohdataan menneiden aikojen suurmiehiä, joiden toimet ovat usein tapetilla. Pelaajan tehtävänä on useimmiten ottaa asioista selvää, mutta samalla pitää varoa sekaantumasta historian kulkuun. Historiaa lukeneille nimet Samuel Adams, Benjamin Franklin ja George Washington ovat taatusti tuttuja.

Historialliset henkilöt ovat tärkeitä siinäkin mielessä, että heille ei saa tapahtua mitään pahaa. Pahimmillaan allekirjoittanut onnistui kuristamaan linnakkeen kaartin vartiotehtävissä olleen George Washingtonin, joka tuli liian lähelle tutkimaan piilopaikkanani toiminutta pusikkoa ja peli päättyi siihen.

Vertailuna vuoden 2012 AC III (oikealla) ja vuoden 2019 päivitetty versio.

Kokonaisuutena päivitetty Assassin’s Creed III oli oikein mainio pelikokemus, jossa toiminta, seikkailu, hiiviskely, keräily ja vapaan maailman tutkiminen sointuivat hienosti yhteen. Lopputekstit soljuivat ehkä hieman liian nopeasti ruudulle, sillä seikkailu ei ollut kuin noin 20 tunnin mittainen. Uudelleenpeluuarvoa on silti varsin paljon, mikäli aikoo saada kaikki tehtävät läpi kaikkine sivuhaasteineen.

Brutaalin luonteensa vuoksi AC III:sta ei voi suositella kaikkein herkimmille, mutta samalla peli on hieno kuvaelma historian arvaamattomuudesta ja julmuudesta.

Lajityyppi: Toimintaseikkailu, hiiviskely
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 29.3.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PS4, Xbox One, PC/Windows
Kehittäjä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Pelaajamäärä: Yksinpeli, moninpeli