Eletään vuotta 1924, sijaintina Bostonin kaupunki. Entinen sotaveteraani, Edward Pierce, istuu tyhjän päällä, sillä yksityisetsivän ammatti ei lyö leiville. Tämän seurauksena Pierce on ajautunut alkoholin ja lääkkeiden käytön tielle. Toivottoman tilanteen keskelle tulee kuitenkin valonpilkahdus, kun Piercelle tarjotaan mysteerien sävyttämää tapausta, joka tempaa hänet kohti seikkailuja.

Ensimmäiset minuutit antavat viitteitä tunnelmasta, jota Call of Cthulhu tulee tarjoamaan. Selittämättömiä tapahtumia, synkkää tunnelmaa ja karun ympäristön tutkimista. Lähtökohtana voidaan pitää kirjailija H.P. Lovecraftin samannimistä novellia, johon Call of Cthulhu pohjautuu.

Peliä tulee lähestyä kuin hyvää kirjaa lukemalla, sillä intensiivistä toimintaa ei kannata odottaa, splatter-tyylisistä kuolemista puhumattakaan.

Varsinaisen seikkailun alkaessa Edward Piercen toimistosta, pelaajalle annetaan nippu johtolankoja, joiden avulla tarinaa lähdetään rakentamaan.

Englanninkielisen tekstin kohtalaisen hyvä ymmärtäminen on tässä tapauksessa lähes vaatimus, sillä keskusteluiden monivivahteisuus eri ihmisten kanssa on tärkeä osa kokonaisuutta.

Jutteluiden lisäksi johtolankoja kerätään pääosin tutkimalla ja niiden ymmärtäminen luo erittäin älykkään oloisen maailman pelaajan ympärille.

Piercelle kerrotussa toimeksiannossa tutkimus alkaa Darkwaterin saarelta, jossa tulipalossa mystisesti kuolleen perheen kohtaloa lähdetään selvittämään.

Apunaan Pierce voi käyttää havainnoinnin ja sosiaalisten taitojensa lisäksi eräänlaista ”etsivätilaa”, jossa tiettyjen paikkojen tutkiminen paljastaa menneisyydessä tapahtuneita asioita.

Johtolankojen kerääminen ja ymmärtäminen pohjautuu Piercen kykypuuhun laitettuihin pisteisiin. Piercestä voi kehittää esimerkiksi voimaa vaativien tilanteiden erikoismiehen, psykologian asiantuntijan, sujuvasanaisen ja manipuoloivan keskustelijan tai löydettyjen esineiden antamien vihjeiden ekspertin.

Niin sanottua väärää tapaa toimia ei ole, sillä vaikka pelaaja olisi suututtanut koko kylän uteluillaan, toimillaan ja asenteellaan, pystyy pelissä silti etenemään. Tämä luo suuren potentiaalin myös tarinan uusintakierrokselle, etenkin rakentamalla kykypistepuun tyystin toisella tavalla ja erilaisia valintoja tekemällä.

Ulkoisesti Call of Cthulhu on hienoa katseltavaa ja karun oloinen ympäristö rujojen oloisten ihmisten keskellä sopii tunnelmaan kuin nenä päähän.

Toimintakohtia ei ole pelin ensimmäisissä jaksoissa kuin satunnaisesti, mutta mitä pidemmälle edetään, sitä paremmaksi meno muuttuu. Pienet säikytykset silloin tällöin piristävät rauhallisesti etenevää seikkailua ja Piercen henki on tulilinjalla tavallista useammin.

Mielenkiintoista Call of Cthulhussa on varsinainen taistelu, sillä sitä ei käytännössä ole. Nopea tilannekäsitys, oikeiden reittien löytyminen, palapelien nopeat ratkaisut ja ajankäyttö näyttelevät pääosaa.

Etenkin takaa-ajotilanteissa piiloutuminen on mahdollista, mutta varjopuolena klaustrofobiaa poteva Pierce saattaa joutua paniikkiin, viipyessään liian pitkään vaikkapa ahtaassa kaapissa.

Minkäänlaista karttaa ei ole saatavilla, joten ensimmäisestä persoonasta kuvattu näkymä ja mahdollisuus kurkistaa kulman taakse toimivat parhaina tietolähteinä eri tilanteisiin.

Kokonaisuutena Call of Cthulhu ”käynnistyi” ehkä hieman verkkaisesti, mutta samalla rauhallinen tahti, sujuva ääninäyttely ja tarinan älykäs rakentuminen sopivalla temmolla kiehtoi suuresti. Tutkiva pelityyli, ihmisten tarkkaileminen, johtolankojen seulominen ja kommunikointi tuntuivat todella toimivalta paketilta.

Pituutta seikkailulle ei kertynyt kuin viitisentoista tuntia, mutta uudelleenpeluuarvo on suuri eri valintojen kautta. Suositellaan kaikille kohtalaista englantia osaaville aikuisille, joita kiinnostaa kokea arvostelun alussa mainitun tunnetun kirjailijan ajatuksia tunnelmallisen ja älykkäästi rakennetun pelin muodossa. Toimii etenkin kuulokkeilla ja pimeässä pelaten, Sherlock Holmesin ruudullinen hattu päässä.

Genre: Kauhuroolipeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 30.10.2018
Testialusta: PlayStation 4
Muut alustat: Xbox One, PC
Kehittäjä: Cyanide
Julkaisija: Focus Home Interactive
Pelaajamäärä: 1
Pelin kotisivu: www.callofcthulhu-game.com