Peliarvio: Megaman 11

Blue Bomber on täällä taas!

Capcomin legendaarinen Mega Man on tehnyt paluun kahdeksan vuoden tauon jälkeen, tietenkin parempana kuin koskaan. Sen lisäksi, että uuden pelin grafiikat ovat tätä päivää, pelattavuus on parantunut merkittävästi kaksoisvarustuksen myötä. Toki pelissä ovat luonnollisesti myös edelleen mukana tutut ja suurta harmistusta aiheuttavat tasoloikat sekä viheliään hankalat bossit.

Ensimmäinen Mega Man julkaistiin Japanissa jo 31 vuotta sitten ja sarja porskuttaa edelleen, joten ihan turhasta pelistä ei ole kyse.

Mega Man 11 jatkaa pelisarjan tuttua linjaa, mutta sivulle etenevä toiminta on nyt saanut mukaansa uusia apuja. Esimerkiksi kaksoisvarusteominaisuudella Mega Manille saa lisää ladattavaa tulivoimaa tai nopeutta, joka ilmenee siten, että kaikki muu ympärillä oleva liike hidastuu.

Molemmista avuista on suurta hyötyä pelin monissa kohdissa. Ylimääräisen tulivoiman tuoma etu on itsestäänselvyys, mutta nopeutus (muiden hidastus) auttaa suuresti selviytymisessä pakoon esimerkiksi apinan raivolla kohti vyöryviltä seiniltä ja erityisen nopeilta vihollisilta. Hiki nousee helposti pelaajan pintaan, kun hänen täytyy pomppia ja ampua esteitä, ja taas pomppia ja ampua, päästäkseen hiuksenhienosti pakoon kaiken altaan jyräävän seinän tai jonkin muun tuhoavan esteen tai vihollisen alta.

Lisättyä nopeutta ja tulivoimaa ei voi kuitenkaan käyttää rajattomasti. Ne ovat käytettävissä vain yksi kerrallaan ja samalla niiden energia hupenee. Mittarin täyttymistä täytyy jälleen odottaa vähän aikaa, mikä muuttaa lisätehojen käytön hyvin strategiseksi, sillä et halua niiden loppuvan juuri ratkaisevalla hetkellä taistellessasi vaikean tason pääbossia vastaan.

Pelin tarina, kuten ennenkin, on lähinnä pakollista täytettä toiminnan lomassa. Pääpahiksena toimii, kuten ennekin, Dr. Willy. Tällä kertaa Blue Bomber joutuu kukistamaan yhteensä 8 isoa bossia, joilta hän saa palkinnoksi heidän messevät erikoisaseensa.

Jos peli ei jostain syystä tunnu hc-pelaajasta riittävän vaikealta, aina voi yrittää selviytyä vaikeammilla tasoilla. Useimmille ”normaaleille” pelaajille kuitenkin jo helpoinkin taso aiheuttaa tuon tuosta harmaita hiuksia, sillä vaikeustaso ei esimerkiksi muuta edellämainittujen raivostuttavien seinien liikeratoja millään tavalla. Pelin tuoksinassa joutuukin kuulemaan Mega Manin turhauttavan kuolinhuuton kaikuineen yhä uudelleen ja uudelleen, kyllästymiseen saakka, mutta… silti sitä vain haluaa yrittää yhä uudelleen, sen verran koukuttava peli tämä on.

Onneksi tässä pelissä on nykytyyliin check pointeja, joiden ansiosta kuollessasi (usein) sinun ei tarvitse aloittaa aina uudelleen aivan tason alusta, vaan palaat takaisin vain jonkin matkaa. Hankaloittava tekijä on se, että joudut silti taistelemaan tiesi moneen kertaan takaisin kohtaan, jossa kuolet hetkessä, ennen kuin välttämättä olet ehtinyt keksiä miten selviytyä tilanteesta eteenpäin. Tämä jos mikä turhauttaa lyhythermoista pelaajaa, mutta kunhan vain jaksat tahkota hankalatkin kohdat läpi, kunnon palkinto seuraa aina ja pääset seuraavaan tehtävään yhä paremmista asemista.

Erityisen mukavaa pelissä on se, että voit valita tasot siinä järjestyksessä kuin haluat. Jos jokin taso tai sen bossi osoittautuu liian hankalaksi ensimmäisellä yrittämällä, voit suorittaa sen sijaan jonkin toisen tason, josta saamallasi erikoisaseella sinun on helpompi selviytyä enemmän päänvaivaa aiheuttaneesta tasosta.

Kun olet selvittänyt kaikki tasot ja kukistanut Dr. Willyn, peli on pelattu läpi, mutta pelattava ei lopu siihen. Voit joko pelata kaiken uudelleen vaikeimmalla tasoilla, tai selvittää pelin läpäisyn jälkeen aukeavia lukuisia haasteita, joita löytyy jokaiselle kahdeksalle tasolle yhdeksän. Haasteissa on erilaisia mielenkiintoisia vaatimuksia, kuten aikarajat, mahdollisimman vähäiset hypyt, vain sinisten ilmapallojen rikkominen, jne.

Mega Man 11 tarjoaa hienon retroelämyksen Blue Bomberin ja kumppaneiden parissa lisättynä mainioilla uusilla mausteilla. Peli edustaa tämän päivän 2,5D-tasoloikkapelien ehdotonta parhaimmistoa. On kuitenkin pakko muistuttaa, että Megaman 11 tarjoaa myös rutkasti haasteitta. Jos et turhaudu vähästä ja rakastat tasoloikkapelejä, tämä peli on tehty juuri sinulle!

Genre: Tasohyppely
Ikäraja: 7 vuotta
Julkaisuaika: 2.10.2018
Testialusta: PlayStation 4
Muut alustat: Xbox One, PC, Nintendo Switch
Kehittäjä: NeocoreGames
Julkaisija: NeocoreGames
Pelaajamäärä: 1
Pelin kotisivu: http://megaman.capcom.com/mm11.html


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.