Warhammer 40,000: Inquisitor Martyr -pelissä olet avaruusinkvisiittori, joka miekat viuhuen, aseet räiskyen ja erikoiskykyjä käyttäen koluaa läpi erilaisia avaruusasemia, planeettoja ja vihollisen tukikohtia, hävittäen kaiken tieltään. Badass-hahmona seikkaileminen toimii todella hyvin, teknisistä lapsuksista huolimatta.

Alussa valittavana on kolme erilaista hahmoa. Palkkamurhaaja taistelee kiikarikiväärien ja pistoolien voimin ja omaa vahvat lähitaistelutaidot. Lisäapuna vihollisten hyökkäyksiä pystyy väistämään ja esimerkiksi vale-hologrammien sekä miinojen käyttö kuuluu palkkamurhaajan vahvuuksiin. Aseita ja varusteita vaihtamalla saa käyttöön myös muita toimintoja. Tyylikäs hahmo, joka toimii jokapaikan höylänä niin kauko- kuin lähitaistelussakin.

Crusader on lähitaisteluekspertti, joka käyttää raskaita lyömäaseita ja kilpiä puolustautuakseen. Erikoisuutena Crusader käyttää erityisiä voimahaarniskoja, joka tekee hänestä erittäin kestävän ja vahvimman selviytyjän. Tarvittaessa Crusader voi hypätä pitkiä loikkia taistelukentällä ja käyttää taitoaan myös vihollisten vahingoittamiseen, laskeutumalla näiden niskaan. Crusader on etulinjan näyttävä tankki, joka ei kaihda toimintaa.

Psyykkisten voimien mestari on hahmoista heikoin osumankeston osalta, mutta kaukohyökkäykset ovat omaa luokkaansa. Tavallisin käytettävä ase on voimakeppi, jolla osuu aina kohteeseen myös seinien takaa. Psyykkisiä voimia voi käyttää myös ympäristön räjäyttämiseen vihollisten kulkiessa ohi ja tiettyjen varusteiden avulla myös teleporttaaminen on mahdollista. Varjopuolena tehokkaimpien psyykkisten voimien käyttäminen kasvattaa warp heat -mittaria, joka täyttyessään houkuttelee paikalle vihamielisiä olioita tai jopa demoneja. Psyykkisten voimien mestari on aloittelijaystävällisin hahmo, joka omaa laajan valikoiman erilaisia hyökkäyksiä.

Yläpuolelta kuvattu seikkailu tempaa heti mukaansa ja toiminta on mukavan leppoista. Alku on hieman liiankin helpon oloinen, mutta se antaa mukavan paljon aikaa totutella raskaampia koitoksia varten. Pelaaja voi itse valita haluamansa tehtävät, mutta alussa on järkevämpää edetä helpompien kampanjatehtävien mukana hahmon kehittämistä varten. Roolipeleistä tuttu kykypisteiden paikalleen lätkiminen onkin iso osa omaa soturia varusteltaessa. Kykypisteet voi myös nollata kaupasta ostettavalla esineellä, mikäli haluaa koota erilaiset vahvuudet omaavan hahmon esimerkiksi online-mättöjä varten. Onlinessa tehdään yhteistyönä haasteita muiden pelaajien kanssa eritasoisissa tehtävissä.

Ennen jokaisen tehtävän alkamista vieraillaan omassa tukikohdassa, josta löytyy esimerkiksi kauppiaita ja tarinan edetessä tavattuja henkilöitä, jotka auttavat omalta osaltaan tarinan etenemisessä. Kauppiaille voi myydä kaiken turhan roinan krediittien saamiseksi ja tehtävistä saaduilla resepteillä ja osilla voi rakentaa varusteita itsenäisesti. Valmiiden aseiden ostaminen on helppoa, mutta varusteiden kokoaminen vaatii enemmän syventymistä. Tukikohdan muita apuja ovat esimerkiksi tähtikartta tehtävän valitsemiseen ja laite erikoiskykyjen valitsemista varten.

Warhammer 40,000: Inquisitor Martyria on verrattu Diablo-peleihin, sillä kuvakulma on sama ja roolipelielementit ovat valtaosin samankaltaisia. Harmi kyllä hieno graafinen toteutus ja hyvä ääninäyttely ei käy aivan yksi-yhteen teknisen toteutuksen kanssa.

Frames per second eli ruudunpäivitys tuo mieleen edellisen konsolisukupolven asteittaisen hitauden ja välillä FPS suorastaan romahtaa, kun vihollisia ja toimintaa on ruudulla tavallista enemmän. Toisinaan tuli törmättyä jopa pieniin lataustaukoihin keskellä toimintaa ja ruutu jähmettyi tämän ajaksi, mutta toiminta jatkui edelleen sen aikana ja tämä saattoi merkitä jopa hengenlähtöä. Teknisen puolen laiskuutta oli nähtävissä myös tehtävien aikana, kun apurit ottivat yhteyttä ja ruudulla oleva gif-kuva toisti itseään muutaman sekunnin sykleissä huulten liikkeitä myöten.

Martyr Inquisitoria voisi kutsua ”edellisen konsolisukupolven Diabloksi”, jossa sisältö ja juoni ovat parempia kuin tekninen toteutus. Toimintatehtävät ovat mielenkiintoisia ja niihin saa mukavaa vaihtelua suojelutehtävien ja oman tukikohdan puolustamisen muodossa. Kentältä löytyvät erikoisvarusteet esimerkiksi miinakenttien, tykkien ja liekinheittimien muodossa tehostavat toimintaa ja mittaavat pelaajan taktisia kykyjä.

Pelattavaa on kymmenien tuntien edestä ja hahmon kehittäminen ”ultimaattiseksi sotakoneeksi” kiinnostaa pelikerrasta toiseen. Tällaisenakin sitä voi suositella kaikille täysi-ikäisille toiminnan ystäville, jotka innostuvat avaruuteen sijoittuvasta scifi-aseiden sävyttämästä toimintaroolipelimaailmasta.

Genre: Toimintaroolipeli
Ikäraja: 16 vuotta
Julkaisuaika: 25.5.2018
Testialusta: PlayStation 4
Muut alustat: Xbox One, PC
Kehittäjä: NeocoreGames
Julkaisija: NeocoreGames
Pelaajamäärä: 1, verkossa 4
Pelin kotisivu: https://neocoregames.com/en/games/warhammer-40k-inquisitor-martyr