Vain kauppojen hamstraus ennen veronkorotuksia veti panimojuomien myynnin plussan puolelle viime vuonna. Panimojuomia myytiin vuonna 2013 yhteensä 778,6 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien kotimaanmyynti nousi 4,0 miljoonaa litraa eli 0,5 prosenttia. Myynti nousi plussalle kauppojen tehtyä sisäänostoja alhaisemmalla verokannalla ennen vuodenvaihteen veronkorotuksia. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.
Panimoiden arvion mukaan veronnostojen vuoksi kaupat tekivät sisäänostoja joulukuussa lähes 7 miljoonaa litraa enemmän kuin normaalisti vastaavaan aikaan. Ilman joulukuun sisäänostoja panimojuomien kokonaismyynti olisi päätynyt miinukselle. Vuoden 2014 alusta korotettiin sekä alkoholi- että virvoitusjuomaveroa. Olutvero nousi 8,2 prosenttia ja sokerillisten virvoitusjuomien vero 11 sentistä litralta 22 senttiin litralta. Vero-ohjaus näkyi selkeästi sekä oluessa että virvoitusjuomissa.
– Juomien kulutukseen vaikutti osaltaan yleinen taloudellinen tilanne. Lisäksi juomateollisuus on joutunut entistä ahtaammalle kiristyvän sääntelyn vuoksi. Viinaralli kasvaa, mutta myynti kotimaassa laskee. Alkoholijuomien mainonnan sääntely kiristyy entisestään ja veroja on korotettu useasti viimeisien vuosien aikana sekä alkoholin että virvoitusjuomien osalta, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Korkea verotus vie kuluttajat ostoksille Viroon. Suomen olutvero on 1,51 euroa litralta laskettuna 4,7 prosenttia alkoholia sisältävälle oluelle. Virossa vastaava vero on vain 0,30 euroa litralta. Yksityinen matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen alkoholin ravintolamyynti. Panimoiden arvion mukaan Virosta tuoduista juomista kotimaisia merkkejä on enää vain puolet.
Kotimainen panimoteollisuus sopeuttaa toimiaan kiristyneen verotuksen ja kasvaneen matkustajatuonnin vuoksi. Panimoteollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 2 000 henkilöä. Alalta on hävinnyt jo 30 prosenttia työpaikoista vuoden 2002 jälkeen.
Alkoholiverotuottojen väheneminen on epäonnistuneen alkoholipolitiikan tulosta
Panimoliitto peräänkuuluttaa vaikuttavuusarviointeja nykyisestä tilanteesta ja siitä mitä kannattaa tehdä vastuullisen juomakulttuurin kehittämiseksi. Roimasti kasvanut viinaralli ja alkoholiverotuottojen väheneminen ovat epäonnistuneen alkoholipolitiikan tulosta.
– Entistä haasteellisemmaksi elinkeinotoiminta Suomessa käy, jos julkisuudessakin esillä olleet alkoholilain muutokset toteutetaan. Hallituksen keinovalikoima juomakulttuurin kehittämiseksi on perin vanhakantainen; myyntiaikojen kiristyksiä ja anniskeluaikoihin rajoituksia. Paljon keskustelua herättänyt keskioluen siirto päivittäistavarakaupasta valtion monopolikaupan myyntiin on sittemmin todettu EU-sopimusten vastaiseksi, Ussa sanoo.
Vuonna 2013 olutta myytiin yhteensä 395,2 miljoonaa litraa. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti pysyi lähes ennallaan, kasvua oli 0,9 prosenttia. Hartwall, Nokian Panimo, Olvi ja Sinebrychoff myivät long drink -juomia yhteensä 38,8 miljoonaa litraa ja siideriä 30,2 miljoonaa litraa. Long drink -juomien myynti laski 6,4 prosenttia ja siidereiden 1,6 prosenttia. Virvoitusjuomien myynti oli tasaista. Juomia myytiin 247,5 miljoonaa litraa, kasvua oli 0,1 prosenttia. Kivennäisvesiä myytiin 66,8 miljoonaa litraa. Kivennäisvesimyynti nousi 5,6 prosenttia.
Kotimaanmyynti 2013

Juoma 2013 2012 Muutos Muutos ed.
milj. l. milj. l. milj.l. vuosi %
Olut 395,2 391,9 3,4 0,9
Siideri 30,2 30,7 -0,5 -1,6
Long drinkit 38,8 41,5 -2,6 -6,4
Virvoitusjuomat 247,5 247,3 0,2 0,1
Kivennäisvedet 66,8 63,3 3,5 5,6
Kokonaismyynti 778,6 774,6 4 0,5

 
Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset: Hartwall, Nokian Panimo, Olvi ja Sinebrychoff. Tilasto ei sisällä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ulkopuolisten toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia. Tilasto sisältää vuoden 2011 alusta lähtien kaikki Panimoliiton jäsenyritysten tuotemerkit ja mahdolliset kaupalle tehdyt merkit.