Vuonna 1995 Suomessa nähtiin ensimmäinen jakso huippusuosioon nousseesta Jyrki-ohjelmasta, jonka suoraa lähetystä lähetettiin Helsingin Lasipalatsissa olleesta studiosta viisi kertaa viikossa, puolitoista tuntia kerrallaan.

Ohjelman vastaavana tuottajana toimi Marko Kulmala. Antti ”Pizza” Pekkarinen toimi niin ikään tuottajana ja myös juontajana.

Jyrkissä juontaneen Joonas Hytösen ja toimittaja Juuso Määttäsen kirjoittamassa uutuuskirjassa Jyrki 1995-2001 tv-ohjelmasta paljastuu myös karumpi puoli, joka sisälsi häirintää ja alatyylisiä puheita. Ääneen pääsevät ohjelman lukuisat juontajat.

– Jyrkissä oli ihan tavallista, että Pizza kysyi multa, minkä väriset pikkuhousut mulla on jalassa tai minkälaiset nännit mulla on, juontaja Tea Khalifa paljastaa kirjassa.

– Jyrkissä siihen vain turtui, koko meininki oli ala-aste- ja leikkikoulutouhua. Ei mulle ole noista ajoista jäänyt mitään traumoja.

Myös Joonas Hytönen muistelee alatyylisiä puheita.

– Häpykarvoitus oli tosi kiinnostava aihe Kulmalan ja Pizzan mielestä. Useita kertoja pohdittiin ääneen, onkohan jollakulla ”palkki vai kolmio”.

Hytösen mukaan asiaa tentattiin naisjuontajilta ja joskus jopa vieraana olleita henkilöiltä.

Jyrkiä juontanut Marika Makaroff kertoo pöyristyttävästä tilanteesta, jossa vastaava tuottaja Marko Kulmala pyysi hänet kesken kuvausten takahuoneeseen, jossa oli ohjelmassa harjoittelussa olleita tyttöjä pikkuhoususillaan ja itku silmässä.

Kulmalan mukaan käynnissä oli veto alushousujen väreistä ja hän pyysi myös Makaroffia näyttämään alushousunsa, mistä juontaja kuitenkin raivostui.

– Aloin huutaa, että mitä helvettiä tämä on. Sanoin tytöille, että heidän ei todellakaan tarvitse näyttää alushousujaan pomolleen ja käskin heitä nostamaan housut takaisin ylös, Makaroff muistelee kirjassa.

– Marko huusi mun perääni, että ’Vitun lesbo’, ja siitä jäi joksikin aikaa liikkumaan media-alalla huhu, että olisin lesbo.

Makaroffin mukaan tapahtunutta on nykyään vaikea edes selittää, sillä aika oli niin erilainen.

Kuva: AOP Marika Makaroff ja Katja Ståhl vuonna 2005.

Myös työhaastattelut ohjelmaan olivat todella outoja ja jopa järkyttäviä. Katja Ståhlin ja Mikko Silvennoisen mukaan heiltä kysyttiin haastattelussa muun muassa seksifantasioista. Ohjelmaan haki myös toimittaja Maria Veitola, jonka olisi pitänyt näyttää haastattelussa pikkuhousunsa.

– Loukkaavimmalta tuntui se, että haastattelussa kyseenalaistettiin se, mikä edes oikein olen. Olenko nainen, transu vai alien. Kysyttiin, miksi näytän siltä miltä näytän, Veitola kertoo.

Marko Kulmala kommentoi kirjaa Iltalehdelle ja sanoi tehneensä tv-työtä 90-luvun loppupuolella, vaikka hänen olisi pitänyt olla esimiestyön sijaan hoidossa.

– Olin juova alkoholisti, joka kylvi pelkoa ja vaikeuksia ympärilleen. Elämäni perusta muuttui vuonna 2004, kun raitistuin. Alkoi toipuminen, Kulmala kommentoi Iltalehdelle.

Juuso Määttäsen ja Joonas Hytösen kirja Jyrki 1995-2001 (Johnny Kniga) ilmestyy 21. lokakuuta.

Lue myös:

Seiska: Takavuosien suosikkijuontaja nappasi roolin Greyn anatomia -hittisarjasta!

Sointu Borg muisteli kohuohjelma Bimbo Oy:n seikkailujaan – huijasi Monacossa taksin itselleen – ”Kun teen viihdettä, teen viihdettä!”