Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona, joten osa äänistä on jo annettu, mutta äänestäjillä ei ole ehdokkaista kaikkea tiedossa, sillä Iltalehden mukaan mukaan peräti 125 kansanedustajaehdokkaalla on verrattain tuore tuomio rikoksesta.

Iltalehti selvitti eduskuntavaaleissa ehdolla olevien rikostuomiot vuosilta 2012–2019 ja listalta paljastui monia yllätyksiä. Yhteensä rikostuomioita on 173 kpl 74 erilaisesta rikoksesta. Listalta löytyy mm. tapon yritys, vapaudenriisto, ryöstö, pahoinpitelyjä, petoksia, törkeitä rattijuopumuksia, törkeitä huumerikoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia,  liikenneturvallisuuden vaarantamisia, jne.

Eniten rikoksista tuomittuja ehdokkaita on Paavo Väyrysen tähtiliikkeellä (stl), jonka listoilla on 18 rikostuomion vuosina 2012-19 saanutta ehdokasta.

Seuraavaksi eniten tuomittuja on perussuomalaisilla (14), sinisillä (13) ja Harry Harkimon johtamalla Liike Nytillä (8), joka ei tosin ole virallinen puolue.

Rikoslistan tunnetuimpia ehdokkaita ovat sdp:n Antti Rinne, keskustan Antti Kaikkonen, kokoomuksen Eero Lehti, sekä perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, Sebastian Tynkkynen ja Teuvo Hakkarainen.

Lähde ja koko lista kaikista ehdokkaista sekä tuomioista: Iltalehti

Kuva: Wikimedia Commons