Hakkerit ovat keksineet jälleen uuden salakavalan keinon ottaa Windows-käyttäjät panttivangeikseen.

Tietoturvayhtiö Trustware varoittaa, että rikolliset ovat alkaneet lähettää Microsoft Windowsin käyttäjille aidon näköisiä sähköposteja, joissa kehotetaan lataamaan uusin päivitys.

Sähköposti näyttää siltä, että Microsoft olisi lähettänyt sen, mutta kyseessä on huijausviesti, joka sisältää vakavan haittaohjelman.

Hakkerit käyttävät hyväkseen faktaa, että Microsoft lopettaa Windows 7:n tuen tammikuussa 2020, jota ennen sen käyttäjät luonnollisesti haluavat vielä päivittää koneensa.

Viestin otsikkona on ”Install Latest Microsoft Windows Update now!” eli suomeksi ”Lataa viimeisin Microsoft Windows -päivitys nyt!” tai ”Critical Microsoft Windows Update!” eli ”Kriittinen Microsoft Windows -päivitys!”

Jos klikkaat viestin liitettä, koneellesi latautuu haittaohjelma, joka lukitsee sen ja vaatii 500 dollarin maksua bitcoineina, jotta saat koneesi taas auki eikä siinä olevia tiedostoja tuhota. Liitetiedostossa on erityisen hämäävää, että sen muoto on .jpg, joka on kuvatiedosto. Se kuitenkin sisältää haittaohjelman, eikä sitä saa missään nimessä klikata!

Kyseinen sähköposti noudattaa yleistä huijaustapaa saada ihminen klikkaamaan haitallista liitettä tai linkkiä. Jos haluat varmistaa viestin lähettäjän aitouden, tarkista sen lähettäjän osoite. Pelkkä lähettäjän nimen tarkistus ei riitä, koska sen rikollinen on väärentänyt, mutta lähettäjän varsinainen sähköpostiosoite monesti paljastaa huijauksen. Jos sekin näyttää aidolta, voit soittaa lähettäjälle. Jos olet vahingossa klikannut linkkiä tai liitettä, älä sen jälkeen kirjoita kohteeseen mitään tietojasi, etenkään käyttäjätunnusta tai salasanaa.

Lähde: Trustware

Kuva: Imgur