Mr. & Ms. Universe -kilpailun Suomen karsinta järjestetään Helsingin Kulttuuritalossa 21. marraskuuta.
Helsingin kilpailu on osa World Amateur Bodybuilding Associationin (WABBA) maailmanlaajuista Mr. & Ms. Universe kilpailua, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Saksan ja Keski-Euroopan ulkopuolella. Suomen kilpailun juontavat Esko Eerikäinen ja Suvi Pitkänen, ja mukana tapahtumassa nähdään mm. Tapio ”Tape” Valkonen, Teppo Säkkinen, Linda Sonntag, Henna Peltonen ja Minna Paler.
WABBA Suomessa
Wabba Finland on perustettu vuonna 2011. Aluksi Suomesta lähetettiin minimijoukkue kilpailemaan Saksaan Mr. & Ms. Universe -kilpailuun. Vaikka joukkueessa oli vain yksi kilpailija, mukana oli sitäkin enemmän äänekkäitä kannustusjoukkoja. Kilpailupaikalla kävi heti ilmi, että kaikessa toiminnassa todellakin ajateltiin kilpailijoita.
Vuosina 2012, 2013 ja 2014 Suomen WABBA lähetti kilpailijoita sekä World Championships -kilpailuun, että Mr. & Ms. Universe -kilpailuun, joka on myös maailmanmestaruuskilpailu. Vuonna 2013 Mr. Universe -kilpailusta napattiin tuliaisiksi yksi hopeasija, yksi pronssi, yksi viides sija ja kaksi semifinaalipaikkaa. Saman vuoden maailmanmestaruuskilpailuista Sofia Ruusila toi maailmanmestaruuden ja Minna Paler oli neljäs.
Tämän vuoden kesäkuussa oli Kreikassa jälleen maailmanmestaruuskilpailut, joissa Suomea oli edustamassa kuusi kilpailijaa. Tuliaisina oli tällä kertaa kaksi semifinaalipaikkaa ja yksi viides sija naisten kehonrakennuksessa Liisa Saksin tuomana.
wabba-mainos
WABBAn historia – lyhyt oppimäärä
Vuonna 1950 perustettiin National Amateur Bodybuilding Assosiation (NABBA) Iso-Britaniassa. NABBA järjesti vuosittain mm. Mr. Universe kilpailun. Perustajajäsenet kuitenkin ajautuivat erilleen 1970-luvun alussa, jolloin italialainen Bruno Piccoli ja ranskalainen Serge Nubret perustivat WABBAn. Nubret muistetaan hyvin mm. Arnold Schwarzeneggerin elokuvasta Pumping Iron, jossa hän kilpaili Mr. Olympia -tittelistä, sijoittuen toiseksi Arnoldin voittaessa.
WABBA-järjestöllä on siis pitkät perinteet, kaikkiaan yli 50 vuoden historia. WABBA jatkoi perinteisen Mr. Universe -kilpailun järjestämistä vuosittain. Lajin tullessa suositummaksi myös naisten keskuudessa mukaan tuli naisten kehonrakennus sekä fitness. Tänä päiväna myös miehillä on model- sekä fitness-sarjat.
WABBA WORLD järjestää noin 10 erilaista kilpailua vuosittain, mutta Mr. & Ms. Universe on näistä legendaarisin monestakin syystä. Tittelin ovat voittaneet mm. Arnold Schwarzenegger, Frank Zane ja tietysti WABBA liiton ”isä” ja kunniajäsen Serge Nubret. Tämä legendaarinen kilpailu on järjestetty 50- ja 60-luvuilla Englannissa ja 70-luvulta lähtien Saksassa, eli jo yli 40 vuoden ajan yhdessä maassa, perinteitä noudattaen.
Nyt kilpailu järjestetään ensi kertaa Saksan ja Keski-Eroopan ulkopuolella, pohjoisessa Suomessa. Suomen WABBAlla on suuri kunnia saada järjestää tämä kilpailu ja rantauttaa vihdoinkin Suomeen tämä liitto, joka on Keski-Euroopassa suurempi kuin esimerkiksi IFBB.
WABBAn oli perustettaessa tarkoitus olla urheilijoiden liitto. Näitä perinteitä noudattaen ja kunnioittaen ovat WABBA Worldin presidentti Gerhard Neumer sekä Wilhelm Hawk vieneet liittoa eteenpäin vuosikymmenten ajan. WABBAn urheilijoiden kilpailemista ei rajoiteta mitenkään, vaan kilpailijat ovat vapaita kilpailemaan missä ja minkä liiton kilpailuissa tahansa. Juuri tämän seurauksena on WABBA, NABBA ja NAC ovat kasvattaneet kilpailijamääräänsä räjähdysmäisesti. Mr. & Ms. Universe -kilpailuihin jokainen maa järjestää omat karsintakilpailut, joista he valitsevat parhaat edustamaan maataan Mr. ja Ms. Universe -kilpailuun. Suuremmissa maissa kisapaikoista taistelee tuhansia kilpailijoita.