Älä missään nimessä klikkaa tätä Facebook-kaverisi lähettämää kuvalinkkiä!

Facebookissa leviää erittäin haitallinen virus, jonka todennäköisin tehtävä on ottaa tietokoneesi tiesostot panttivangiksi. Virus on naamioitu kuvatiedostoksi ja se tulee yksityisviestinä joltain Facebook-kaveriltasi.
Virus iskee Chrome-selaimeen ja kuvatiedoston nimi vaihtelee, mutta sen pääte on aina .svg. Jos klikkaat kuvaa, päädyt YouTubelta näyttävälle sivulle, jossa sinua kehotetaan katsomaan video. Jos yrität katsoa videota, koneeseesi latautuu Nemucod-haittaohjelma, joka levittää koneellesi lisää haittaohjelmia. Yleisin näistä on Locky-kiristysohjelma, joka ottaa koneesi henkilökohtaisen tiedostot panttivangiksi, jolloin et saa avattua niitä ennen kuin olet maksanut kiristäjien vaatiman huomattavan rahasumman.

Viruksesta ensimmäisenä kertonut Ilta-Sanomat ohjeistaa niitä, jotka epäilevät saaneensa tartunnan kirjoittamaan Chrome-selaimen osoiteriville chrome://extensions/. Jos selaimelle asennettujen lisäosien listasta löytyy ”One”, se tulee poistaa klikkaamalla vieressä olevaa roskiksen kuvaa. Koneelle kannattaa myös tehdä täysi virustarkistus ja vaihtaa Facebook-salasana. Lisäksi tulee kirjautua ulos Facebookista kaikilla laitteilla. Mainitun haittaohjelman ei tiedetä toimivan puhelimissa.