Elokuva-arvio: Split

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja M. Night Shyamalanin ura on ollut jo useamman elokuvan ajan pahassa laskusuunnassa, mutta pienellä budjetilla toteutettu psykologinen kauhutrilleri Split palauttaa jälleen omaperäisen ohjaajan vahvuudet valkokankaalle.
Split on eräänlainen Shyamalanin Unbreakable-elokuvan temaattinen jatko-osa, vaikka lyhyttä Bruce Willisin cameo-roolia lukuun ottamatta siinä ei samoja henkilöitä esiinny.

Elokuvan väkevässä alussa kolme teinityttöä kaapataan ja heidät suljetaan kellariin. Samaan aikaan Kevin (James McAvoy) on paljastanut luottopsykiatrilleen Karen Fletcherille (Betty Buckley) jo 23 erilaista sivupersoonaansa. Niiden kaikkien varjossa piileksii kuitenkin vielä yksi, joka esiin noustessaan hallitsee kaikkia muita.

McAvoy tekee erinomaisen roolisuorituksen sivupersooniensa kanssa kamppailevana psykopaattina. Hienon roolityön tekee myös 20-vuotias lupaava Anya Taylor-Joy kaapattuna teininä.

Kiehtova ja katsojaansa hyvällä tavalla piinaava Split on Shyamalanin aikaisempien töiden tapaisesti fantasiaa, mutta yliluonnollinen loppuratkaisu tuntuu liian helpolta ja epäuskottavalta.

Ensi-ilta: 20.01.2017
Ikäraja: 16
Pituus: 118 min.
Ohjaus: M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan
Näyttelijät: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Jessica Sula, Haley Lu Richardson
Kuvat: Universal Pictures