George Floyd, 46, kuoli poliisin liiallisen voimankäytön vuoksi Minneapoliksessa, Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa maanantaina 25. toukokuuta. Oikeutta kuolleelle Floydille vaativia mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla Yhdysvaltoja, muun muassa Los Angelesissa, New Yorkissa ja Chicagossa.

Tilanne sai alkunsa viikko sitten maanantai-iltana, kun minneapolisilaisen elintarvikeliikkeen työntekijä kutsui poliisin paikalle. George Floydin epäiltiin yrittäneen maksaa ostoksensa väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Kaksi poliisipartiota pidätti Floydin ja asetti hänet vatsalleen asfalttiin. Silminnäkijät kuvasivat videolle, kun poliisi painoi käsiraudoitettua, maassa makaavaa Floydia polvellaan niskasta maahan useiden minuuttien ajan.

– En saa henkeä, Floyd sanoi tuskaisena videolla.

– Älä tapa minua, hän aneli ennen tajuntansa menettämistä.

Floyd todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Poliisille syytteet

Tapahtuneen jälkeen Floydin maahan painanut mies, Derek Chauvin, erotettiin poliisin tehtävistä. Entinen poliisi on tällä hetkellä pidätetty, ja häntä syytetään kolmannen asteen murhasta.

Tilanteeseen osallistuneet kolme muuta poliisia ovat myös tutkinnan alla. Syyttäjän mukaan on todennäköistä, että hekin saavat syytteitä tapahtuneesta.

Floydin perhe ja tukijat eivät kuitenkaan pidä syytöksiä riittävinä toimina.

– Emme ole tyytyväisiä. He kaikki olivat osallisia hänen (Floydin) murhaan ja heidän kaikkien on kannettava vastuunsa. Jos neljä tummaihoista miestä olisivat tappaneet jonkun, he kaikki olisivat nyt vankilassa, eräs painottaa.

Tapahtuma nostattanut mielenosoituksia

Floydin kuolema sai aikaan valtavan raivon ihmisten keskuudessa, ja se on nostattanut useita päiviä kestäneitä mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja.

Useat mielenilmaukset ovat riistäytyneet pahemman kerran käsistä ja ihmiset ovat muun muassa rikkoneet ikkunoita ja sytyttäneet rakennuksia ja autoja tuleen.

Tummaihoista miestä kohtaan käytetty voima on puhuttanut laajasti myös sosiaalisessa mediassa.