USA:n avaruushallintovirasto NASA ilmoitti heinäkuussa 2015 löytäneensä Maa-planeettaamme hieman isomman ja vanhemman serkun. Löydölle annettiin nimi Kepler 452b. Uudesta planeetasta uutisoitiin ja keskusteltiin laajasti viime kesänä, jonka jälkeen planeetan tarkkailu on jatkunut.
Kepler 452b:n tiedetään muistuttavan lämpötilan ja muiden ominaisuuksiensa puolesta enemmän maata, kuin mikään muu tähän mennessä löydetty planeetta. Kepler 452b:n etäisyys omasta auringostaan on vain hieman suurempi kuin Maan Auringosta. Planeetta on myös Maata suurempi, joten molempien planeettojen olosuhteiden pitäisi vastata hyvin pitkälle toisiaan. Hyvällä syyllä voidaan olettaa Kepler 452b:n olevan asuinkelpoinen myös ihmisille. Lisäksi planeetta on Maata noin puolitoista miljardia vuotta vanhempi, joten sillä on ollut huomattavasti enemmän aikaa kehittyä.
NASA järjesti tiistaina 10.5. tiedotustilaisuuden, jossa luvattiin kertoa Kepler-ohjelman uusimmista löydöistä. Suurin odotuksin alkanut tiedotustilaisuus osoittautui kuitenkin pannukakuksi, sillä uusista löydöistä ei kerrottu minkäänlaisia tarkempia tietoja. Esille tuotiin ainoastaan löydettyjen planeettojen lukumäärät.

NASA:n mukaan Keplerin avulla on vahvistettu tähän mennessä 1 284 planeettaa, joista 550 voi olla maan kaltaisia koon perusteella. Yhdeksän näistä kiertää oman aurinkonsa asuinkelpoisella vyöhykkeellä, mikä tarkoittaa sellaista välimatkaa planeetan ja aurinkonsa välillä, että vesi voi olla planeetalla nestemäisessä muodossa. Näiden yhdeksän lisäksi 21 eksoplaneettaa kuuluu tähän erityiseen ryhmään. Siinä kaikki. Ei sanaakaan Kepler 452b:stä, eikä mistään muustakaan planeetasta tai uudesta löydöstä.
Tiedotustilaisuuden niukkuus on herättänyt uusia kysymyksiä Kepler 452b:stä. Mikseivät NASA:n edustajat maininneet sanallakaan ”uudeksi maaksi” kuvailtua löytöään? Voisi kuvitella, että tiedotustilaisuus olisi antanut oivan mahdollisuuden hehkuttaa planeettaa, joka on isompi ja vanhempi serkkumme?
Onko planeetta osoittautunut joksikin aivan muuksi, kuin ensin luultiin? Eikö se olekaan asuinkelpoinen, vai onko siitä kenties saatu tietää jotain sellaista, jota ei uskalleta kertoa suurille massoille?
Kepler 452b on ollut löytymisestään lähtien radioteleskooppien seurannassa maan ulkopuolista elämää etsivän SETI-ohjelman kautta. Ensimmäisen viikon jälkeen radioseurannasta kerrottiin, että lähetyksiä ei oltu vastaanotettu. Sen jälkeen asiasta ei ole tiedotettu.
(Kuvassa NASA:n taiteilijan näkemys Kepler 452b-planeetasta)