Vaikka Suomessa ja muualla Euroopassa juhlitaan joulua joka vuosi iloisin mielin, maailmasta löytyy maita, jotka eivät moista hyväksy, vaan kieltävät joulun viettämisen kokonaan.
Tällä hetkellä joulun juhlimisen määrää lain vastaiseksi kolme maata: Tadžikistan, Brunei sekä tuoreimpana lisäyksenä Somalia.
Joulua on vastustettu ja vastustetaan edelleen myös muissa maissa. Alla 8 maata, jotka ovat joko kieltäneet joulun kokonaan, tai ainakin vastustaneet sitä voimakkaasti.
1) Saudi-Arabia
Islamilaisessa Saudi-Arabiassa muistutettiin tänä vuonna joulun viettämisen rajoituksista valtion virallisessa sanomalehdessä, koska oli käynyt ilmi että valtion sairaalat antoivat ei-muslimien työntekijöidensä juhlia joulua sairaalan tiloissa.
Lehdessä julkaistun tiedotteen mukaan jopa he, jotka edes tervehtivät Jumalan pojan syntymän juhlijoita, omaksuvat heidän uskonsa.
2) Englanti
Englannissa toki vieteään joulua, mutta aina ei ollut niin. 1600-luvulla valtio hyökkäsi joulun viettoa vastaan. Vuosina 1647-1660 Englantia hallitsivat puritanistit Oliver Cromwellin johtamana. Joulua pidettiin aikana, jolloin annettiin vapaus lihallisille ja sensuaalisille nautinnoille, mikä tietysti oli syvästi paheksuttavaa puritanistien silmissä. Tuona aikana kauppojen täytyi olla avoinna normaalisti. Tiukat säännöt johtivat jopa väkivaltaisiin mellakoihin monissa kaupungeissa.
3) Pohjois-Korea
Pohjois-Korea on suorastaan vihamielinen joulua kohtaan. Maa lähes aloitti sodan Etelä-Koreaa vastaan, kun eteläisessä naapurissa olevat kristityt aikoivat pystyttää 10-metrisen joulukuusen lähelle maiden rajaa. Pohjois-Korean edustajien mukaan joulukuusi edusti psykologista sodankäyntiä ja maa uhkasi tuhota joulukuusen tykistötulituksella.
Etelä-Korea päätti lopulta, että joulukuusta ei pystytetä.
4) Tadžikistan
Tadžikistanissa kiellettiin jo vuonna 2013 venäläisten joulupukin, eli pakkasukon televisio-ohjelma. Tänä vuonna mentiin pidemmälle, kun kouluista kiellettin joulukuuset sekä lahjojen antaminen.
Maassa halutaan rajoittaa myös uuden vuoden juhlimista, sillä opetusministeriö on kieltänyt juhlista ilotulitteet, juhla-ateriat, lahjojen antamisen sekä rahan keräämisen.
5) Brunei
Tadžikistanin ja Somalian lisäksi myös Bruneissa on lain vastaista juhlia joulua. Brunein sulttaani on kertonut kansalaisilleen, että joulua juhlivat voivat joutua vankilaan jopa viideksi vuodeksi. Ei-muslimit saavat kuitenkin viettää joulua suljetuissa tiloissa, kunhan eivät kerro juhlistaan muslimeille, jotka mujodostavat 65 % väestöstä.
6) Albania
Albania oli maailman ensimmäinen ateistinen valtio. Kristinusko kiellettiin uskontona vuonna 1967, joka tarkoitti että jouluakaan ei voinut viettää. Maan perustuslain mukaan uskonnollisen materiaalin levittämisestä tai jopa säilyttämisestä voi saada 3-10 vuoden vankeusrangaistuksen.
Kun Albanian kommunistinen hallitus kaatui vuonna 1990, joulua ja muitakin uskonnollisia tapahtumia sai taas viettää.
7) USA
Kyllä, jopa Yhdysvallat on kerran kieltänyt joulun vieton. Asialla olivat tässäkin tapauksessa puritaanit.
Massachusettsin oikeus kielsi joulun viettämisen vuosina 1659-1681. Joulun viettämiseksi määriteltiin normaalin juhlinnan lisäksi mikä tahansa uskonnollisuuteen liitettävissä oleva toiminta, kuten työstä kieltäytyminen tai paastoaminen. Moisesta käyttöksestä sai mojovat sakot. Joulusta tuli virallinen kansallinen pyhä USA:ssa vuonna 1840.
8) Kiina
Kommunistisessa Kiinassa uskontoja rajoitetaan eri tavoin, joten joulunkin viettäminen tuottaa hankaluuksia.
Kiinassa kuitenkin tavallaan vietetään joulua lomien muodossa. Myös suuremmista kaupungeista löytyy jouluisia teemoja, esimerkiksi kauppakeskuksissa.
Viimeisen vuoden aikana Kiinassa on kuitenkin pyritty rajoittamaan joulun juhlintaa kouluissa ja yliopistoissa. Opetusviranomaisten mukaan kielloilla halutaan rajoittaa länsimaisen kulttuurin vaikutusta kiinalaisiin. ”Oppilaat saavat opiskella tietoja länsimaisista juhlista, mutta heidän ei tule innostua niistä.”