NASA: Maa ajautuu jatkuvasti kauemmas Auringosta

NASA:n tiedemiehet vahvistivat viime torstaina, että Maa ajautuu hiljalleen kauemmas Auringosta, koska tähtemme menettää jatkuvasti massaa aurinkotuuleen.
Aurinkotuuli syntyy, kun Auringosta lentää räjähdysten kautta hiukkasia ja massaa avaruuteen. NASA:n johtavan tutkijan Antonio Genovan mukaan Maan kiertorata Aurinkoon nähden laajenee koko ajan, mutta onneksi vain noin 1,5 cm vuodessa.
Täsmällistä lukua on vaikea arvioida, koska Auringon massan vähenemisen määrä vaihtelee sen 10 miljardin vuoden elinaikana. Genova kuitenkin huomauttaa, että kiertoradan suureneminen kasvaa sitä enemmän, mitä kauempana Auringosta planeetta sijaitsee. Esimerkiksi Saturnus, joka on 10 kertaa kauempana Auringosta kuin Maa, erkanee Maata selvästi nopeammin, yli 14 cm vuodessa.
Tutkimuksessa käytettiin hyväksi NASA:n Messenger-avaruusluotaimen keräämiä tietoja Auringon vaikutuksesta Merkuriuksen kiertorataan. Merkurius on Aurinkoa lähinnä oleva planeetta, joten myös Auringon vetovoiman vaikutukset ovat siihen suurimmat.
NASA arvioi, että Maan kiertorata laajenee suunnilleen 150 000 kilometriä (0,1 prosenttia välimatkastaan Aurinkoon) ennen kuin Aurinko palaa loppuun. Tähän kuluu miljardeja vuosia, eli vaikka ajautuminen koko ajan hieman kauemmas Auringosta ei kuulosta kovin hyvältä, NASA:n mukaan syytä suurempaan huoleen ei pitäisi olla.
Lähde: The Register
Kuva: Pixabay


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.