Nykyisin sähköpostiin saapuu roskapostisuodattimien läpi valitettavan usein huijareiden sekä hakkereiden viestejä, joista voi saada koneelleen erilaisia haitta- ja kiristysohjelmia. Nämä viestit yrittävät usein myös saada haltuunsa luottokortti- ja pankkitietoja sekä salasanoja.

Huijaussähköposteissa on yleensä tunnetun yhtiön logo ja ne näyttävät yleensä aidoilta. Todennäköisesti olet juuri kyseisen yhtiön asiakas tai tilaaja.

Tällä hetkellä myös suomalaiset Netflix-tilaajat saavat sähköposteihinsa huijausviestejä, joissa väitetään englanniksi, että tili täytyy päivittää sulkeutumisen uhalla, koska tilauksen automaattista maksua ei voida prosessoida. Viestissä neuvotaan, että maksuongelman voi korjata menemällä viestissä olevien linkkien kautta uudistamaan Netflix-jäsenyytensä. Linkit eivät tietenkään oikeasti johda Netflixiin, vaan huijarien haittasivustolle.

Alla kuva Netflixin nimissä lähetetystä aidolta näyttävästä huijausviestistä.

Kolme helppoa vinkkiä huijausviestin paljastamiseksi

1. Kirjoitusvirheet: Tökeröt kielioppi- ja kirjoitusvirheet paljastavat huijauksen helposti. Kirjoitusvirheitä esiintyy yleensä suomenkielisissä viesteissä. Englanninkielisistä viesteistä niitä on vaikeampi havaita, jolloin voit siirtyä seuraaviin vinkkeihin.

2. Lähettäjän osoite: Huijausviesteissä lähettäjän osoite yleensä näyttää pinnalta aidolta, mutta pinnan alta paljastuu jotain aivan muuta. Jos et näe suoraan oikeaa lähettäjän osoitetta, jossa on @-merkki, voit aloittaa vastaamisen viestiin, jolloin lähettäjän osoite paljastuu, kuten alla olevassa kuvassa. Ei siis ole mitään väliä, mitä vastaanottajan nimenä lukee, koska lähettäjä on voinut kirjoittaa siihen mitä haluaa. Alla olevassa kuvassa huijausviestistä vastaanottajan osoite näyttää aidommalta kuin lähettäjän osoite, vaikka molemmat ovat tekaistuja.

3. Linkit: Vie hiiren kursori linkin päälle, jolloin joko suoraan siihen tai selaimessa ikkunan alareunan vasempaan laitaan tulee näkyviin osoite, mihin linkki johtaa. Huijausviestien linkit eivät johda palveluntarjoajan omalle sivulle, vaikka näyttäisivätkin lähes oikeilta. Jos et ole varma asiasta, voit käydä eri ikkunasta palveluntarjoajan sivulla ja vertailla sen url-osoitetta linkin osoitteeseen.

Ylin kuva: Pixabay