Nuuskan aiheuttamista terveyshaitoista puhutaan Suomessa melko vähän, vaikka nuuskan käyttäminen on yleistynyt etenkin urheilupiireissä ja nuorten keskuudessa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti nuuskaa käyttävät menehtyvät nuorempina.

Vuoden 2020 lopussa International Journal of Epidemiology -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa selviää, että pitkään ja säännöllisesti nuuskaa käyttävät henkilöt menehtyvät nuorempina kuin saman ikäiset henkilöt, jotka eivät käytä tupakkatuotteita. Tutkimuksen pohjana on noin 170 000 ruotsalaismiehen terveystiedot vuosilta 1978–2010. Tutkituista henkilöistä 23 prosenttia käytti ainoastaan nuuskaa, 74 prosenttia taas ei käyttänyt lainkaan tupakkatuotteita.

Tutkimuksen mukaan nuuskaa käyttävien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin oli lähes 30 prosenttia suurempi kuin tutkimukseen osallistuneiden ruotsalaismiesten, jotka eivät käyttäneet lainkaan tupakkatuotteita.

Nuuska ei aiheuta pelkästään sydän- ja verisuonisairauksia

Nuuskankäyttäjät eivät välttämättä aina tunne tai tiedosta kaikkia nuuskan aiheuttamia terveysvaikutuksia.

Eniten haittoja nuuska aiheuttaa suunterveydelle. Suunterveys on merkittävä osa yleisterveyttä ja keskeinen hyvinvoinnin mittari. Nuuska aiheuttaa suuhun limakalvovaurioita, ja pitkälle edenneet
vauriot limakalvoissa voivat edetä jopa syövän esiasteiksi. Limakalvovaurioiden lisäksi säännöllisesti nuuskaa käyttävien ihmisten ienrajat alkavat vetäytyä ja hampaiden kiinnityskudosten löystyminen on yleistä. Terveysongelmien lisäksi nuuska vaikuttaa suussa myös kosmeettisesti värjäten hampaita ja aiheuttaen pahanhajuista hengitystä.

Nuuska sisältää noin 2 500 erilaista kemikaalia, joista noin 30 on tunnistettu syöpävaarallisiksi. Harva nuuskaaja tietääkään, mitä kaikkea nuuska-annoksesta tupakan lisäksi löytyykään: raskasmetalleja, radioaktiivista polonium 210:tä, polysyklisiä hiilivetyjä ja tupakkakasvin kasvatuksessa käytettyjä kasvi- ja tuholaismyrkkyjä.

Suusyövän lisäksi nuuskan on todettu altistavan nielu-, maha-, haima- ja ruokatorvisyövälle.

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa – silti helposti saatavilla

Vaikka nuuskan tilaaminen netistä, myynti ja eteenpäin välittäminen ovat Suomessa rikoksia, kyselyjen mukaan nuuskaa on Suomessa saatavilla helposti, iästä ja asuinpaikasta riippumatta. Nuoret hankkivat nuuskaa esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta sisaruksilta ja jatkuvasti yleisemmin sosiaalisen median kautta.

Facebookista löytyvät pelkästään nuuskan myyntiin ja ostoon tarkoitetut ryhmät, joissa nuuskapurkit vaihtavat omistajaa yllättävän avoimesti ottaen huomioon sen, että niin nuuskan myynti kuin ostaminenkin on Suomessa rikollista. Huolestuttavaa on myös se, että ammattimaiseksi muuttuneen salakuljetuksen ja pimeän nuuskakaupan myötä nuuskaa on tarjolla myös entistä nuoremmille, ja Suomessa onkin uutisoitu jopa 10-vuotiaiden nuuskan käyttämisestä.

Tupakattomat nikotiinipussit ovat yleistyneet nuuskaamisen lopettamisen apuvälineenä

Koronapandemian aikana Suomen ja Ruotsin välisen rajaliikenteen rajoitukset heikensivät nuuskan saatavuutta Suomessa ja nostivat katukaupassa myytävän nuuskan hintoja jopa moninkertaisiksi. Kun nuuskaa ei ollut saatavilla entiseen tapaan, nuuskanhimoiset suomalaiset löysivät ensiapua tarpeisiinsa tavallisten markettien ja kioskien hyllyistä.

Tupakattomat nikotiinipussit esitteli Suomen markkinoilla ensimmäisenä Zonnic, jonka tuotteiden myynti suorastaan räjähti koronatilanteen eskaloiduttua: Zonnicin myynti kasvoi vuodessa hieman yli 400 000 eurosta yli miljoonaan euroon. Tupakattomat nikotiinipussit nousivatkin nopeasti suosituimmaksi nikotiinikorvaushoitotuotteeksi Suomessa.

Nikotiinipussit ovat nuuskaa muistuttavia annospusseja, mutta ne eivät sisällä lainkaan tupakkaa ja muita nuuskasta löytyviä vaarallisia kemikaaleja. Itsehoitolääkkeeksi tupakoinnin tai nuuskan käyttämisen lopetuksen avuksi nikotiinipurukumin tai -tablettien tavoin tarkoitetut nikotiinipussit
sisältävät nikotiinia enintään 4 milligrammaa annospussia kohden.

Nikotiinipussit verkosta helposti ja edullisesti

Nikotiinipussit eivät ole nuuskaa, joten niiden tilaaminen myös verkkokaupasta on täysin laillista, tietyin rajoituksin. Nikotiinipusseja, joiden nikotiinipitoisuus on korkeintaan 4 milligrammaa annospussia kohden, voi tilata ETA-alueella sijaitsevasta verkkokaupasta enintään kolmen kuukauden käyttömäärää vastaavan määrän kerrallaan. Yli neljän milligramman vahvuiset nikotiinipussit vaativat voimassa olevan tuontiluvan, kuten reseptin.

Nikotiinipussit.com-verkkokauppa kertoo kolmen kuukauden käyttömäärää vastaavan määrän olevan käytännössä noin 100 rasiaa nikotiinipusseja. Nikotiinipussit.com on ETA-alueella toimiva, aito ja alkuperäinen nikotiinipusseja tarjoava verkkokauppa, jonka valikoimasta löytyy ainoastaan Suomeen laillisesti tilattavia nikotiinipusseja, joten markkinajohtajalta tilaamalla voit olla aina varma tilauksesi laillisuudesta.

Lue myös: