Sampo Kaulanen rakennutti kauppansa katolle valtavan voimalaitoksen – katso ilmasta kuvattu video

Lapin suurimman kyläkaupan Jounin Kaupan omistaja Sampo Kaulanen on tuttu myös monista tv-ohjelmista. Hän esimerkiksi voitti MTV3-kanavalla viime keväänä esitetyn Selviytyjät Suomi -kilpailun, jonka voittorahat hän lahjoitti vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseen.
Päivätyössään kyläkaupassa Kaulanen on edistyksellinen ja kunnioitusta herättävä kauppias. Kun nykyinen eli ”uusi” Jounin Kauppa avattiin vuonna 2008, se oli Suomen vihrein kauppa.
– Me toteutettiin uudenlainen kylmäainejärjestelmä, missä ei käytetty ilmakehää tuhoavia aineita, vaan kylmäaineet korvattiin hiilidioksidilla. Tämän lisäksi Jounin Kaupassa otettiin käyttöön tehokas hukkalämmön talteenotto kylmälaitteista, jota käytetään rakennuksen lämmittämiseen, Kaulanen kertoo.
Rakennusta lämmitetään talvella ja viilennetään kesällä kymmenen maalämpökaivon avulla. Kaulanen on myös uusinut kaupan valaistuksen LED-valoiksi ja viime kesänä käynnistettiin ”kairan suurin” aurinkovoimalaitos, joka sijaitsee rakennuksen katolla.
– Minun ajatusmaailmassa jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa, miten tämä maailma tulee rullaamaan. Jatkossakin ympäristö otetaan huomioon, kun Jounin Kauppaa kehitetään. Toivon myös olevani näillä tempuilla esimerkkinä myös muille, Kaulanen sanoo.
Kuten ilmasta kuvatulta videolta näkyy, aurinkokennot kattavat koko suuren rakennuksen katon, joten aivan pienestä voimalaitoksesta ei ole kyse. Onnittelut Sampo Kaulaselle edistyksellisestä ajattelusta ja luontoa säästävien suunnitelmien toteuttamisesta. Toivottavasti muutkin kauppiaat havahtuvat Kaulasen esimerkistä.

Kuva: Instagram / Sampo Kaulanen