Viime kesänä uutisoitiin oudosta tapahtumasta, jota ei ensin osattu selittää. Lähes sata metriä halkaisijaltaan oleva kraateri ilmestyi kuin tyhjästä Siperiaan. Mutta myöhemmin kävi ilmi, että ilmestynyt kraateri ei ollutkaan ainoa. Kaksi muutakin kraateria löytyi ja samalla keksittiin todennäköinen syy niiden syntymiselle. Maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen on sulattanut ikiroutaa, mikä on puolestaan aiheuttanut sen sisälle varastoituneen metaanin räjähdysmäisen purkautumisen, kertoo Washington Post -lehti.
Yamal crater in summer
– Kaasun paine kasvoi niin suureksi, että se työnsi päällään olevat maamassat suurella voimalla pois, ja tästä muodostui kraateri, saksalainen tiedemies selitti tapahtumaketjua.
Nyt tutkijat kuitenkin pelkäävät, että kraatereita on huomattavasti enemmän kuin on arveltu – ja niiden seuraukset voivat olla valtavat. Venäläiset tiedemiehet ovat löytäneet jo seitsemän kraateria, joista viisi sijaitsee ensimmäiseksi löydetyn kraaterin alueella, Jamalin niemimaalla. Kaksi kraatereista on muuttunut järviksi. Lisäksi Siberian Times -lehti uutisoi että yhden suuren kraaterin reunamilla on vähintään 20 pienempää kraateria.
Moskovalainen Vasily Bogoyavlensky Venäjän öljyn- ja kaasunetsinnän instituutista on vakuuttunut, että Siperiassa on tusinoittain samanlaisia kraatereita, ja peräänkuuluttaa kiireellisiä tutkimuksia alueelle. Bogoyavlensky pelkää että jos lämpötila jatkaa nousuaan (lämpötila oli 5 astetta normaalia korkeampi vuosina 2012 ja 2013), lisää kraatereita syntyy alueella, joka on Venäjän talouden kannalta elintärkeä.
Exclusive new pictures INSIDE mystery Siberian crater
– Ihmisiä ei pidä pelotella, mutta heidät täytyy saada ymmärtämään, että [räjähdykset] ovat erittäin vakava ongelma, johon tulee kiinnittää huomiota. Meidän täytyy tutkia näitä tapahtumia kiireellisesti välttyäksemme mahdolliselta katastrofilta, Bogoyavlensky kertoi Siberian Times -lehdelle.
Yksi mahdollinen katastrofin aines liittyy metaanin aiheuttamiin räjähdyksiin. Kukaan ei toistaiseksi ole loukkaantunut metaanipurkaumissa, mutta kraatereiden koosta voidaan päätellä, että räjähdykset ovat olleet huomattavan suuria. Metaanipurkaumien tutkiminen on erittäin vaarallista, koska kukaan ei tiedä koska seuraava räjähdysmäinen purkaus tapahtuu.
Metaani on erittäin syttyvää. Yksi metaanipurkauksista on jo todennäköisesti syttynyt tuleen. Antipayuta-nimisen kaupungin lähettyvillä asuvat ihmiset ovat kertoneet nähneensä kaukana kirkkaan välähdyksen. Bogoyavlenskyn mukaan välähdys johtui todennäköisesti kaasun syttymisestä.
– Tämä osoittaa että purkausräjähdys voi olla hyvin vaarallinen ja tuhoisa. Vuosien myötä olemme oppineet, että kaasupurkaukset voivat vahingoittaa vakavasti porausvälineitä, öljy- ja kaasukenttiä, sekä merelläkin sijaitsevia putkilinjoja, Bogoyavlensky sanoo.
Erityistä huomiota herättää kraateri B2, joka on ilmestymisensä jälkeen muuttunut järveksi. Kraateri sijaitsee Siperiassa lähellä Bovanenkovoa, yhtä Gazpromin suurimmista kaasuesiintymistä. Veden peittämästä kraaterista vuotaa edelleen jatkuvasti metaania, joka näkyy järvestä otetuissa valokuvissa.
Lake with degassation
Kraatereiden ilmestyminen on siis pelottava merkki siitä, mitä ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa. Ikirouta sulaa ja vapauttaa metaania, joka purkautuu räjähdysmäisesti erittäin syttyvänä kaasuna. Kuka olisi arvannut, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös tällaisia uhkia?
– Kukaan ei tiedä mitä noissa kraatereissa tapahtuu tällä hetkellä. Suunnitellemme uutta tutkimusretkeä alueelle, Bogoyavlensky sanoo.
Siperian metaanipurkaukset ovat osa maailmanlaajuista ongelmaa. Erikoitutkija Jari Haapalan suurimpana huolena ja todennäköisimpänä uhkakuvana on nimenomaan ikiroudassa sitoutuneena olevan metaanin vapautuminen ilmakehään. Häne kertoi Ylen uutisille jo yli kaksi vuotta sitten, että metaanin vapautuminen ilmakehään todennäköisesti aiheuttaa yhden suurimmista mullistuksista sitten jääkauden.
– Metaani on kasvihuonekaasu ihan niin kuin hiilidioksidi, mutta on noin 50 kertaa voimakkaampi. Jos se vapautuu ilmakehään, niin silloin niin sanotusti, peli on pelattu, Jari Haapala totesi.
Lähteet: Washington Post, Siberian Times, YLE
Kuvat: Vasily Bogoyavlensky