Unen aikana tapahtuu monenlaisia asioita, mutta nämä unimyytit eivät pidä paikkaansa.

Brittiläinen Metro-lehti teetti lukijoilleen kyselyn, jossa aiheena olivat unta koskevat asiat. Alapuolella erilaisia väittämiä koskevat faktat ja ihmisten arviot niistä.

1. Alkoholin nauttiminen ennen unia auttaa sinua nukkumaan

32 prosenttia vastaajista uskoo, että yömyssy on avain hyvään yöuneen.

Vaikka nukkuisitkin kuin tukki alkoholin vaikutuksen myötä, niin et saa tarvitsemaasi laadukasta unta palautuaksesi. Tämä näkyy erityisesti aamulla, kun vuoteesta nouseminen on vaikeaa ja olo on väsynyt.

2. Television, älypuhelimen tai tietokoneen katsominen auttaa nukahtamaan

Lähes 30 prosenttia ihmisistä uskoo tämän pitävän paikkansa. He eivät voisi olla enemmän väärässä.

Laitteen ruudusta heijastuva valo vaikuttaa aivojen melatoniinin tuotantoon negatiivisesti, jolloin uni ei tule niin helposti. Kirjan lukeminen tai omien ajatusten läpikäyminen vuoteessa on paljon parempi vaihtoehto.

3. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä vähemmän unta tarvitset

Vaikka isoäitisi herääkin kukonlaulun aikaan, niin se ei tarkoita hänen tarvitsevan vähemmän unta. 29 prosenttia vastaajista kuitenkin uskoo näin.

Tutkimuksissa vanhempia ihmisiä kehotettiin nukkumaan niin pitkään kuin heitä nukutti. Tulokset osoittivat, että he nukkuivat keskimäärin vähemmän kuin nuoremmat henkilöt.

Unen tarve kuitenkin vaihtelee suuresti eri ihmisten välillä, mutta liian lyhyet yöunet voivat heijastua terveyteen etenkin vanhempana. Iän karttuessa tarvitset unta yhtä paljon kuin nuorempanakin.

4. Jotkut ihmiset eivät näe unia ollenkaan

25 prosenttia ihmisistä uskoo, että osa ihmisistä ei näe unia, mikä on ristiriidassa sen tosiasian kanssa, etteivät he muista niitä.

Tutkimukset osoittavat, että kaikki ihmiset näkevät unia syvän unen eli REM-tilan aikana.

Toisessa tutkimuksessa syvennyttiin REM-unioireyhtymään, jossa ihmiset liikkuvat ja puhuvat unissaan. Tarkkailemalla nukkujien puheita, kasvojen eleitä ja käytöstä tutkijat havaitsivat, että unien tuottaminen on universaalia, mutta niiden muistaminen vaihtelee.

Tosiasia on, että kaikki ihmiset näkevät unia, mutta osa heistä ei muista niitä aamun sarastaessa.

5. Ihminen nielee vuosittain kahdeksan hämähäkkiä nukkuessaan

20 prosenttia tutkittavista henkilöistä uskoi, että hämähäkit odottavat ihmisen nukahtamista ja ryhtyvät sitten tekemään itselleen pesää suuhun. Sanomattakin on selvää, ettei tämä pidä paikkaansa.

– Suurin osa saalistajista ei käy isompiensa päälle, koska lopputulos ei ole luultavasti kovin hyvä. Hämähäkit ovat erittäin herkkiä värähtelylle ja kuumuudelle, joten olisi todella epätodennäköistä, että ne lähestyisivät tiedottomassa tilassa olevaa ihmistä. Ne eivät ole meistä kovinkaan kiinnostuneita, sanoo hämähäkkeihin perehtynyt Dave Clarke BBC:lle.

Lähde: Metro

Kuva: Pixabay