Uudenmaan rajat kiinni huomenna! Tätä se tarkoittaa käytännössä

Hallitus tiedotti eilen illalla, että Uudenmaan ja muun Suomen välistä liikkumista aiotaan rajoittaa radikaalisti huomisesta lähtien. Kyseessä on historiallinen päätös, sillä vastaavaa ei ole koskaan aiemmin tehty, ei edes sotien aikana.

Hallituksen esityksen voimaantulo edellyttää, että se hyväksytään tänään eduskunnassa. Esityksen mukaan Uudenmaan rajat suljetaan huomisesta 27.3. alkaen ja sulkutila jatkuu 19.4 saakka eli noin kolme viikkoa.

Kansalaisille on luonnollisesti herännyt suuri määrä kysymyksiä, mitä Uudenmaan sulkeminen muusta Suomesta tarkoittaa käytännössä.

Hallituksen edustajien eilen illalla kertomien tietojen mukaan rajaukseen kuuluu koko Uudenmaan maakunta, jonne ei saa sulun aikana mennä eikä sieltä saa poistua. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi suomalaisiin, että nyt ei käynnistetä muuttoaaltoa kesämökeille vaan pysytään kotona, jotta ei kuormiteta pienempien paikkakuntien terveydenhuoltokapasiteettia. Hän myös kehotti jo mökeillä olevia palaamaan kotiin.

Maakunnan rajojen sulkemisesta päätettiin, koska noin kaksi kolmasosaa Suomessa testatuista koronatartunnoista sijoittuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle, jossa asuu 1,7 miljoonaa ihmistä.

Sulun aikana Uudenmaan rajan saa ylittää vain kriittisten alojen (esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto, elintarvikeala ja vesihuolto) työtehtävissä olevat työmatkalaiset, elinkeinon harjoittajat ja luottamustoimen hoitajat lakisääteisten velvollisuuksiensa hoitamiseksi.

Jos etätöitä ei pystytä järjestämään, rajan saa ylittää työmatkalla.

Perhesyistä rajan ylittämiseen kelpuutetaan lähiomaisen kuolema tai oman lapsen tapaaminen tapaamisoikeuden perusteella.

Tavaraliikenne jatkuu maakunnan rajojen yli ja julkinen liikenne toimii niiltä osin, kuin se on työmatkojen osalta välttämätöntä.

Kotiin saa palata molempiin suuntiin, jos ei ole ollut kotipaikkakunnallaan sulun alettua.

Tiesulkuja ei ole odotettavissa, mutta poliisi voi tarvittaessa pyytää virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta Uudenmaan rajojen valvomiseen. Matkaajan on tarkastuspisteessä annettava poliisille selvitys liikkumisensa syystä. Valvonta tulee koskemaan kaikkia kulkuvälineitä ja rajoitussääntöjen rikkomisesta määrätään sakkorangaistus.

Rajoitus voi jatkua pidempäänkin kuin 19.4. saakka. Tilanne tarkistetaan myöhemmin uudelleen.

Rajoitusta ja sen valvontaa koskeviin kysymyksiin on luvattu tarkennuksia tänään ja huomenna.

Kuva: Google Maps


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.