Viime viikonloppuna Metropoli.net esitteli ammattilaisen vinkit baariin. Nyt vuoron saa ruokaravintolan ammattilainen.
1. Jos ovella on kyltti ”odota pöytiin ohjausta”, se todellakin tarkoittaa, että sinun täyttyy odottaa! Älä keskeytä tarjoilijaa kysymällä ”Täytyykö minun odottaa? Tässäkö?”
2. Älä puhu puhelimessa, kun odotat että sinua palvellaan. Jos et voi asialle mitään, ole hyvä ja ainakin keskeytä puhelu, kun sinua palvellaan.
3. Älä ikinä koskaan vihellä, napsuttele sormiasi tai huuda, kun haluat saada tarjoilijan paikalle. Kohtele henkilökuntaa ihmisinä, älä eläiminä.
4. Älä kysy: ”Onko tämä hyvää?” Ole rohkea ja muodosta oma mielipiteesi ruoasta, kokeile uusia makuja! Toisen ihmisen makuaistia on lähes mahdoton arvioida.
5. Ilmoita allergiasi tilatessasi ruokaa. Älä vasta siinä vaiheessa, kun annoksesi saapuu pöytään.
6. Odotettuasi ruokaa 10 minuuttia, älä väitä odottaneesi ainakin 40 minuuttia ja vaadi ilmaista juomaa. Me näemme bongista mihin aikaan olet tilannut.
7. Jos ruoassa on valittamista, valita ennen kuin olet nuollut lautasen tyhjäksi!
8. Jos sinun pitää olla 15 minuutin kuluttua junassa, kerro tämä jo tilatessasi niin osaamme kertoa sinulle ettei se pippuripihvi kypsänä nyt vaan mitenkään onnistu.
9. Jos ravintola on täynnä, emme voi hankkia sinulle vapaata pöytää vaikka olisit kuinka iso päällikkö firmassasi.
10. Kun tulet täyteen ravintolaan, muista että kaikki kestää normaalia pidempään, muut asiakkaat eivät ole huonompia, eivätkä heidän tilaukset katoa edeltänne minnekään.
11. Kuuntele tarjoilijaa kun hän kertoo annoksesta. ”Kyllä mä tiiän mitä se on, tuo nyt vaan” -kommenttien jälkeen on turha valittaa että suu palaa. Sinua on varoitettu!
12. Älä polta tupakkaa ravintolassa! Siitä on jo aikaa kun tupakointi kiellettiin sisätiloissa, joten ”mä en muistanu/tienny” ei mene enää läpi.
13. Tarjoilijaa EI saa koskaan kouraista, nipistää eikä läpsäistä pakaralle, vaikka olisit kuinka juhlatuulella.
14. Jos tarjoilija sanoo ettei sinulle tarjoilla alkoholia, se tarkoittaa juuri sitä. Älä yritä tilata toiselta tarjoilijalta. Hänkin kyllä näkee ja haistaa promillemääräsi.
15. Kun olet syömässä rakastettusi kanssa, älkää lähestulkoon lisääntykö pöydässä. Menkää hotelliin. Sieltä saa huonepalvelusta ruokaa eikä kukaan joudu peittämään lastensa silmiä.
16. Älä anna lastesi tehdä seuraavaa: juosta pitkin ravintolaa kampittaen tarjoilijoita, kiljua ja riehua koko iltaa, eikä varsinkaan heitellä ruokaa viiden metrin säteelle ympäri lattiaa.
17. Jos lapsellasi on kakat vaipoissa, mene vaihtamaan ne. Veikkaan, että muut ruokailijat eivät halua haistella ulosteita syödessään.
18. Jos lähdet annosta odotellessasi tupakalle ja palaat tunnin päästä, niin kyllä, voi olla ettei annoksesi ole enää ihan kuuma. Ja ei, sekään ei ole meidän keittiömme vika.
19. Kun olet tilannut paksun sisäfileen kypsänä, älä ihmettele miksi naapuripöytä sai ruoat ennen sinua, vaikka tilasivat sinun jälkeen. Heidän salaattinsa nyt vaan valmistuvat vähän nopeammin kuin kypsä paksu pihvi.
20. Jos meillä kerran on liian kovat musiikit, liian pimeä valaistus, liian nuorekas sisustus, liian nopea keittiö, ihan väärää perunalajiketta, rumat astiat, väärän merkkistä kivennäisvettä sekä kärsimätön henkilökunta, tee meille kaikille palvelus ja MENE MUUALLE!