Chorale – Netistä radioaalloille
Mitä yhteistä on seuraavilla artisteilla: @junkmail, Uniklubi, Steen Christenssen, Stella ja Chorale? Vastaus kuuluu näin: kaikki ovat saaneet itsensä kuuluville internetin vapaan musiikin jakeluun erikoistuneen mikseri.netin kautta.
Nykypäivän demonauha
Mikseri.net toimii musiikin tekijöille loistavana mahdollisuutena testata omien tuotostensa suosiota ja saada ne tuhansien ihmisten kuuluville. Myös levy-yhtiöt seuraavat palvelun tapahtumia, ja näin ollen se toimii demonauhan tavoin.
Tämänkaltainen foorumi on kuitenkin vanhaa demokäytäntöä tehokkaampi. Levy-yhtiö kiinnostuu varmasti helpommin palvelussa runsaasti ääniä ja kommentteja saaneesta artistista kuin kirjekuoressa yhtiön konttoriin saapuneesta epämääräisestä c-kasetista. Parhaimmillaan Mikseri.netin käyttäjät ovat kommentoineet yli 25 000 biisiä ja kuunnelleet niitä noin miljoona kertaa kuukaudessa.
Suuri suosio on tuottanut tulosta. Universal ja Mikseri.net pitävät parhaillaan yllä Greatest Bits –kilpailua, johon voivat osallistua kaikki artistit ja biisintekijät, joilla ei ole voimassa olevaa levytyssopimusta. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu yksinkertaisesti lähettämällä kilpailukappale yhteystietoineen Mikseri.netin kilpailusivuille. Sivun ylläpito ja Universal Musicin edustajat valitsevat kaikista lähetetyistä 24 parasta biisiä ja lopullisen paremmuusjärjestyksen päättävät sivun käyttäjät. Parhaat näistä pääsevät lokakuun lopulla julkaistavalle Greatest Bits -kokoelmalevylle.
Suuren yleisön tietoisuuteen
Tämän hetken tunnetuimpia Mikseri.netin kautta suuren yleisön tietoisuuteen päätyneitä ja levytyssopimuksen solmineita artisteja ovat jo edellä mainitut @junkmail ja Uniklubi. Perässä seuraa hyvää vauhtia kahden toijalalaiskaverin perustama eurodance/-trance poppoo Chorale. Tero “Teknotee” Laihanen ja Markus “Maka” Ahola kantoivat musiikintekoon tarvittavat kamat yhteen jo vuoden 2000 keväällä.
Ryhmälle tarvittiin luonnollisesti nimi, ja se löytyi näppärästi mietintäjuoman avustuksella syntikan näytön ruudulta. Erään soundin nimi, Chorale, kuulosti nimittäin siinä tilanteessa varsin mainiolta, ja ongelma oli poissa päiväjärjestyksestä.
Kun biisien pohjia alkoi olla kasassa ja sanoitustakin pukkasi aina välillä, kävi ilmi, että myös vokalistia tarvittaisiin. Sopivan hyvä laulaja löytyi erään koulun tutun musiikinopettajan avustuksella. Maija-Helena “Maikku” Meskanen lauleskelikin vokaalit biisiin Huominen. Tämä jäi kuitenkin Maikun ainoaksi vierailuksi Choralen riveissä ja taas tarvittiin uutta verta rivejä vahvistamaan.
Seuraavana vuonna löydettiin seuraava kaksiosaisen etunimen omistava laulaja, Hanna-Leena “Hansku” Saarinen, täyttämään puuttuvan vokalistin vaativaa paikkaa. Samoihin aikoihin eräs tamperelainen tyttönen lähestyi Choralen poikia pyytäen tekemään remixin eräästä biisistään. Pojat vakuuttuivat Lydia Luoma-ahon laulutaidoista ja värväsivät hänet mukaan porukkaan. Sittemmin myös Hansku siirtyi muihin projekteihin ja nykyään keikoilla ja studiossa turvaudutaan Lydian kauniisiin vokaaleihin.
Ryhmän musiikillinen linja oli aluksi melko nopeaa eurotrancea ja se kuulosti ilmeisesti hieman erään Saksanmaan ylpeyden tuotannolta. Ainakin Ville “Darude” Virtasen mielestä, hän nimittäin tokaisi kerran, että kaikkihan tietävät Choralen, Suomen Scooterin. Viime aikojen biisien tyyli on sittemmin muuttunut hieman hitaammaksi, ennemmin dance-osastoon lokeroitavaksi.
Verkosta irtautumiskokemus
Aluksi Chorale niitti mainetta lähinnä mikseri.netin verkkosivuilla, mutta kun tietoisuus bändin olemassaolosta alkoi levitä, sen oli aika muuttua lihaksi ja vereksi.
Choralen kohdalla tämä tapahtui vuoden 2002 keväällä Anssi Kelan tutuksi tekemässä Nummelassa, ja tarkemmin siellä sijaitsevassa Tres Amigos -ravitsemusliikkeessä.
Seuraavana vuonna Ylex-radiokanava otti yhteyttä ja kyseli lupaa soittaa biisiä Univiidakko. Luonnollisesti lupa heltisi ja lopputuloksena oli, että Univiidakko voitti viime vuoden toiseksi viimeisen viikon Rytmibarometri-äänestyksen, jossa kanavan kuuntelijat saavat äänestää suosikkejaan.
A1 Musicin kanssa tekemänsä sopimuksen myötä Choralelle aukeni mahdollisuus päästä tekemään musiikkia myös kaupalliseen levitykseen. Vasta julkaistulla Finmix 2004 -kokoelmalla kuullaan Choralen uudelleen miksaamana ja versioimana legendaarinen Dirlandaa-hitti, joka sai levy-yhtiöihmiset niin vakuuttuneiksi, että se julkaistaan myös sinkkuna. Oma kokopitkä albumi on myös työn alla ja sen pitäisi olla kauppojen hyllyillä tulevan syksyn aikana.
Myös keikkaa pukkaa kesän aikana. Varmistuneita esiintymisiä Choralella on ainakin Raahen Sulatto 2004 -tapahtumassa 30. heinäkuuta ja Ylihärmän Elorockissa 20.8.
Chorale netissä:
www.choralemusic.net
www.mikseri.net
www.a1music.net