Kahvinjuonti vähentää diabetesta!

Diabetes on verrattain yleinen sairaus, joka ei kerran puhjettuaan parane täydellisesti koskaan. Vaikka nykyisillä lääkkeilla sitä on kohtalaisen helppo hoitaa, siihen liittyy riski useisiin ikäviin komplikaatioihin, kuten munuaisten vajaatoimintaan ja neuropatiaan, eli hermomuutoksiin.
Tutkijat ovat saaneet lisää todisteita kahvinjuontiin useasti aiemminkin yhdistetystä diabetessuojasta. Tulokset myös viittaavat siihen, ettei yhteyden takana ole ainakaan kofeiini.
Lähes 75 000 naisen ja 39 000 miehen aineistoon perustuvat tulokset osoittavat kahvinjuojien riskin sairastua aikuistyypin diabeteksen pienentyvän 4–8 prosenttia jokaista päivittäistä kahvikupillista kohden. Tämä todettiin verrattuna osallistujiin, jotka eivät juoneet kahvia.
Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat puolestaan suurensivat diabetesriskiä riippumatta siitä sisälsivätkö ne kofeiinia, mikä viittaa paitsi liiallisen sokerinkulutuksen haittoihin, myös siihen, ettei kofeiini ole vastuussa myöskään kahviin liitetystä vaikutuksesta. Tähän viittasi myös havainto, jonka mukaan myös kofeiinitonta kahvia juovien diabetesriski oli pienempi kuin kahvia vierastavien.
Kahvinjuonti on aiemminkin liitetty diabetesriskin pienentymiseen, mutta tulokset eivät riitä osoittamaan, ettei yhteys johdu kahvin sijaan jostain muusta kahvinjuojia ja kahvia vieroksuvia erottavasta seikasta. Joka tapauksessa kahvin juominen ei ole ainakaan vaarallista.
Lähde: Duodecim