Sosiaalisessa mediassa jokainen pääsee huutamaan mielipiteitään ja kokemuksiaan kaikesta, mukaanlukien tämänhetkisestä koronaepidemiasta. Koronaviruksesta tiedetään vielä tällä hetkellä suhteellisen vähän.

Mutta monet asiat, joista sosiaalisessa mediassa meuhkataan, eivät pidä lainkaan paikkansa. Mistä sitten voi tietää, mikä on totta ja mikä ei? Tässä lista muutamasta huomiota herättäneestä väittämästä, ja mikä totuus niiden takan oikeasti on:

Lemmikit levittävät koronavirusta

Tästä ei ole todisteita. Eli tämän hetken tiedon mukaan, et voi saada koronatartuntaa lemmikiltäsi.

Nettitilausten vastaanottaminen Kiinasta on vaarallista

Ei pidä paikkansa. Vaikka koronaviruksen eliniästä pinnoilla ei ole vielä tarkkaa tietoa, sen verran tiedetään, että matkassa Kiinasta Suomeen menee sen verran aikaa, ettei tartunta ole mahdollinen.

Raakaruokaa tulee välttää

Vaikka on epäilyksiä, että korona olisi lähtenyt liikkeelle eläimestä, täällä Euroopassa ruoka on sen verran puhdasta, että kaikkea voi syödä hyvin mielin. Jos asia kuitenkin mietityttää, kannatta pitäytyä lämpimissä ruoissa ja paistaa kaikki ruoka läpikotaisin.

Vältä ihmiskontaktia

Tämä on suositeltua tällä hetkellä. Jotkut sairastavat koronaviruksen täysin oireettomina, joten emme voi tietää kenellä vastaantulijoista virus loppujen lopuksi on.

Virus ei tartu halaamalla, vaan ainoastaan pisaratartuntana, mutta esimerkiksi julkisilla paikoilla kannattaa pitää metrin ”turvaväli” muihin ihmisiin.

Ylläpitämällä perushygieniaa ja pysymällä poissa isoista ihmismassoista voimme hyvin pitkälle varmistaa oman ja läheistemme turvallisuuden tänä epidemia-aikana.