Amazonin trooppinen sademetsä on ollut jo lähes kolmen viikon ajan laajojen metsäpalojen kourissa.

Amazonin kasvillisuus vastaa 20 prosentista koko maapallon hapen tuotannosta, joten sitä kutsutaan syystäkin maailman keuhkoiksi. Nyt metsäpalojen ”kuolemanspiraali” uhkaa aluetta ja koko maailman ilmastoa.

Metsää tuhoutuu erittäin nopeasti alueella raivoavissa tuhansissa paloissa, joiden etenemistä ei ole pystytty pysäyttämään. Brasiliassa viranomaiset kiistelevät paloista, niiden vaikutuksista ja niiden pysäyttämisestä.

Brasilian viranomaisten mukaan maassa on ollut tänä vuonna yli 75 000 metsäpaloa, joka on suurin lukumäärä siitä lähtien, kun tilastoa alettiin pitää vuonna 2013. BBC uutisoi, että alueella raivoaa tällä hetkellä aktiivisena 2 500 metsäpaloa.

Supertähdet Leonardo DiCaprio ja Cristiano Ronaldo ovat huolestuneet paloista ja niiden vaikutuksista. Eilen DiCaprio ihmetteli, mikseivät mediat ole kirjoittaneet mitään metsäpaloista, jotka olivat raivonneet Amazonissa jo 16 peräkkäistä päivää.

DiCaprion Instagramissa julkaisemien kuvien yhteydessä hän pyytää ihmisiä antamaan lahjoituksia Amazonin metsäpaloja sammuttaville tahoille ja muistuttaa, että ilman Amazonia ilmaston lämpeneminen kasvaa hallitsemattomaksi.

Myös Ronaldo julkaisi karun kuvan palavasta sademetsästä ja kirjoitti sen yhteyteen vetoomuksen kaikille:

– Velvollisuutemme on auttaa pelastamaan planeettamme.

Palojen syystä ei ole tietoa, mutta yleensä sademetsän metsäpalot ovat ihmisen joko vahingossa tai tahallaan aiheuttamia. Brasiliassa on yleistä tähän aikaan vuodesta polttaa metsiä, kun niitä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi.

Metsäpalot ovat Brasilian avaruustutkimuskeskuksen mukaan kasvaneet maassa viime vuoteen verrattuna peräti 85 prosenttia. Maastopalot näkyvät myös Nasan ottamissa kuvissa avaruuteen asti.

Maastopalojen savu peittää suuren osa Brasiliasta. Kuva: Nasa.

BBC raportoi, että savut ovat pimentäneet jopa 3 200 kilometrin päässä sijaitsevan São Paulon miljoonakaupungin taivaan. Brasilian maastopalot ovat levittäneet tänä vuonna ilmakehään jo 228 megatonnia hiilidioksidia, joka on eniten vuoden 2010 jälkeen. Paloista leviää ilmaan myös myrkyllistä hiilimonoksidia.

Amazonin metsiä on raivattu viljelys- ja laidunkäyttöön jo 1970-luvulta lähtien. Metsien pieneneminen puolestaan on edesauttanut alueen lämpötilan kohoamista 0,6 asteella, mikä puolestaan on aiheuttanut kuivuutta. Brasilialaismedian mukaan maan nykyinen, vasta 8 kuukautta virassa ollut presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin rohkaissut metsureita ja maanviljelijöitä metsien raivaukseen maan talouden kohentamiseksi.

Bolsonaro syyttää aktivisteja palojen sytyttämisestä maan talouden vahingoittamiseksi. Lisäksi hän syyttää ympäristö- ja kansalaisjärjestöjä ”ympäristöpsykoosin” lietsomisesta. Lisäksi hän on BBC:n mukaan sanonut, että maa ei saa lähetettyä palomiehiä sammutustöihin, koska resursseja ei ole.

Alla BBC:n raportti metsäpaloista.

Lähteet: Instagram / BBC / Nasa

Cristiano Ronaldon kuva: Wikimedia Commons