Maailman vanhin ihminen sanoo olleensa onneton joka päivä 128 vuoden ajan

Mikä on pitkän iän salaisuus? Maailman vanhimmaksi ihmiseksi väitetyn naisen mukaan ei ainakaan onnellisuus.
Venäläiset ovat vakuuttuneita, että he ovat löytäneet maailman vanhimmaksi koskaan eläneen ihmisen, joka on 128-vuotias Koku Istambulova. Todisteeksi naisen iästä Venäjän eläkekassa on esittänyt maan sisäinen passin, jossa lukee syntymäaikana 1. kesäkuuta, 1889. Passin mukaan Istambulova on siis alle kahden viikon kuluttua täyttämässä jo 129 vuotta!

Istambulova karkotettiin Tšetšeniasta Venäjälle Stalinin ollessa vielä vallassa. Hän välttelee lihan syömistä ja vihaa keittoja, mutta rakastaa piimää. Jos hänen syntymäaikansa pitää paikkansa, hän olisi ollut 55-vuotias, kun toinen maailmansota päättyi ja 102-vuotias, kun Neuvostoliitto hajosi.
Kun Istambulovalta kysytään hänen pitkän ikänsä salaisuutta, hänellä on siihen selkeä vastaus.
– Se oli Jumalan tahto.
Maailman vanhin ihminen sanoo, ettei ole tehnyt mitään, minkä ansiosta hän olisi elänyt niin pitkään. Hänen mukaansa kyse ei ole urheilusta, ruokavaliosta eikä myöskään onnellisuudesta.
– Minulla ei ole ollut yhtäkään onnellista päivää koko elämäni aikana, nainen täräyttää.
Istambulova sanoo työskennelleensä aina ahkerasti, puutarhaa kaivaen.
– Olen väsynyt. Pitkä ikä ei ole minulle lainkaan Jumalan lahja – vaan rangaistus.
Naisen sukulaisten mukaan hän menetti viisi vuotta sitten viimeisen elossa olleen lapsensa Tamaran, joka kuoli 104-vuotiaana. Istambulova on elämänsä aikana menettänyt useita lapsiaan, mukaanlukien poika, joka kuoli 6-vuotiaana.

Maailman vanhimmaksi väitetty Istambulova pystyy vielä kävelemään ja selviytymään arjesta, mutta hänen näkönsä on alkanut huonontua. Hän sanoo työskennelleensä kovasti koko elämänsä ajan, enimmäkseen puutarhassa kaivamassa maata ja istuttamassa vesimeloneja.
– Minulla ei ollut aikaa lepäämiseen eikä huveihin.
Venäläisten viranomaisten mukaan naisen syntymätiedot menetettiin toisen tšetšeenisodan aikana (1999-2009). Venäjän eläkekassan tiedoista löytyy 37 yli 110-vuotiasta, mutta heidän syntymäaikojaan on mahdoton vahvistaa virallisesti, koska heidän syntymätodistuksensa puuttuvat. Suurin osa heistä asuu Kaukasuksella, joka on tunnettu pitkäikäisistä ihmisistään.
Viime kuussa 117-vuotiaana kuolleen japanilaisen Nabi Tajiman jälkeen maailman vanhimmaksi virallisesti varmistettu nainen on niin ikään japanilainen Chiyo Miyako, joka täytti 2. toukokuuta 117.
Maailman vanhin koskaan elänyt ihminen oli virallisen vahvistuksen mukaan ranskalainen vuonna 1997 menehtynyt Jeanne Calment, joka eli 122 vuotta ja 164 päivää.

Lähde: Express
Kuvat: YouTube
Nappaa itsellesi jopa 55 ilmaiskierrosta!
Nappaa itsellesi jopa 55 ilmaiskierrosta!