Facebookissa on 1,86 miljardia käyttäjää ja kaikissa Facebookin omistamissa medioissa yhteensä 3,66 miljardia käyttäjää. Kyseessä on maapallon suurin sosiaalinen verkosto, joka on jo vuosien ajan valitettavasti osoittanut haavoittuvuutensa käyttäjiensä yksityisyyden suhteen.
Facebookiin ladattuja tietoja on käytetty hyväksi erilaisiin tarkoituksiin, joista viimeisimpänä suurta kohua aiheuttanut kohdennettu vaikuttaminen amerikkalaisiin äänestäjiin viimeisimpien presidentinvaalien aikana.
Jos et halua joutua netissä väärinkäytösten kohteeksi, sinun kannattaa minimoida Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa itsestäsi oleva henkilökohtainen informaatio. Tämä myös sen vuoksi, että tietojasi voidaan käyttää jopa sellaisia puhelin- ja sähköpostilistoillasi olevia kavereita vastaan, jotka eivät edes ole Facebookissa.
Alla 12 tietoa, jotka kannattaa poistaa Facebookista, jos haluat suojella itsesi sekä läheistesi ja kavereitesi yksityisyyttä.

1. Syntymäpäivä

Syntymäpäiväonnitteluja on tietenkin mukava saada somessa, mutta syntymäpäivän tietäminen auttaa hakkereita pääsemään helpommin käsiksi myös Facebookin ulkopuolellakin oleviin muihin tileihisi. Heidän ”työnsä” helpottuu suuresti, kun he tietävät nimesi, syntymäpäiväsi ja osoitteesi.

2. Puhelinnumero

Jos kerrot puhelinnumerosi Facebookissa, se voi altistaa sinut myös ahdistelulle, josta on vaikea päästä eroon. Kuten edellisessä kohdassa juuri mainittiin, myös hakkerit pääsevät helpommin murtautumaan esimerkiksi luottokortti- tai jopa pankkitilillesi, kun saavat tärkeimmät perustietosi.

3. Suuri osa ”kavereista”

Oxfordin yliopiston psykologian professori Robin Dunbar on päätellyt, että aikuinen ihminen pystyy ylläpitämään noin 150 vakaata suhdetta muihin ihmisiin. Tutkittuaan 3 3 75 Facebook-käyttäjän tietoja, Dunbar huomasi, että heidän Facebook-kavereistaan keskiarvoisesti vain 4,1 osoittautui sellaisiksi, joita voi kuvailla luotettaviksi ja vain 13,6 osoitti sympatiaa ”henkiseen kriisiin”. Turhista ”kavereista” eroon hankkiutuminen voi hyvinkin saada aikaan terveellisempää vuorovaikutusta sosiaaliseen mediaan.

4. Kuvat lapsista ja perheenjäsenistä

Ajattele, minkä tyyppistä informaatiota lapsesi haluavat nähdä itsestään netissä sitten, kun he ovat isompia? Aiempien sukupolvien ei tarvinnut tätä ajatella, mutta meidän täytyy.

5. Lasten koulu

Lapsiin kohdistuneet seksuaaliset ahdistelut ovat kasvaneet suuresti viime vuosina. Esimerkiksi Iso-Britanniassa poliisi rekisteröi vuosina 2013-2014 34 429 seksuaalista ahdistelua lapsia kohtaan. Et varmasti halua kertoa ahdistelijoille, missä lapsesi käyvät koulua.

6. Sijaintipalvelut

Facebookin sijaintipalvelut ovat käytössä kaikissa mobiililaitteissa. Vuonna 2015 noin puoli miljardia ihmistä käytti Facebookia pelkästään mobiililaitteella, joten potentiaalisesti he kaikki ovat ilmoittaneet nettiin olinpaikkansa. Kuka tahansa voi käyttää näitä tietoja heitä vastaan. Jos et halua, että koko maailma tietää missä olet, kun käytät Facebookia, ota Facebookin sijaintitiedot pois käytöstä.

7. Pomosi

Kukapa ei olisi kuullut tarinoita pomoilleen sosiaalisen median kautta paljastuneista työntekijöistä, jotka ovat tehneet työajalla tai sairauslomalla jotain aivan muuta, kuin mitä työpaikalla luultiin. Jos pomosi on kaverilistallasi ja jätät hänet pois joistakin julkaisuistasi, tämäkin aiheuttaa kysymyksiä, joten on parempi, että hän ei ole lainkaan listalla.

8. Älä ilmoita sijaintiasi

Ihmiset tuntuvat unohtavan, että sijainnin ilmoittaminen kotona paljastaa osoitteesi koko maailmalle.

9. Koska ja minne lähdet lomalle

Nykyisin on mahdollista, että vakuutusyhtiö ei korvaa varkautta, joka on tapahtunut sosiaalisessa mediassa ilmoitetun loman aikana. Älä siis retostele lomillasi somessa!

10. Parisuhdetilanne

Jos haluat juhlia tuoretta parisuhdetta, älä tee sitä Facebookissa. Jos suhde ei onnistukaan, parisuhdetilan muuttaminen takaisin sinkuksi voi saada olosi vielä huonommaksi epäonnistuneesta suhteesta. Lisäksi, varsinkin jos olet sinkku ja ilmoitat lomasijantisi kaukana kotoa, varkaat tietävät voivansa tyhjentää kotisi kaikessa rauhassa.

11. Luottokorttitiedot

Älä koskaan kerro luottokorttitietojasi kenellekään, varsinkaan sosiaalisessa mediassa!

12. Lennon boarding pass

Jotkut mielellään brassailevat ulkomaanmatkoillaan julkaisemalla somessa kuvan lentonsa tarkistuskortista eli bording passista. He eivät selvästikään tiedä, että jokaisen boarding passin viivakoodi on henkilökohtainen ja kuvassa näkyvästä viivakoodista saa ongittua talteen kaikki lentoyhtiölle antamasi henkilötiedot!
Lähde: Indy100